Gå til sidens hovedinnhold

- Tøffeste løypa jeg har gått

Brutal test i VM-løypa for Eldar Rønning – som likevel mener VM-løypa i 1997 var enda mer brutal

HOLMENKOLLEN (Nettavisen): De fleste norske VM-håpene i langrenn befinner seg på høydesamling i Seisser Alm.

Blant dem er ikke Eldar Rønning.

Han har erkjent overfor seg selv at han ikke klarer å trene rolig nok i høyden. Derfor gir han heller gass i lavlandet fram mot VM.

Onsdag morgen gjorde han det i VM-løypene i Holmenkollen. Han satte seg på flyet fra Værnes klokken sju om morgenen, og klokken ti stakk han ut i Nordmarka – for å gå løypa som skal brukes på 15 km klassisk under VM i tilnærmet konkurransefart.

- Forferdelig tungt
- Ei vanvittig tøff løype, er hans første reaksjon etter «målgang».

- De første 20 minuttene var det forferdelig tungt. Så løsnet det litt, rapporterer Rønning til teknikktrener Audun Svartdal.

En tung start i VM-løypene er det flere som vil oppleve. Løperne har så vidt staket seg ut av stadion før de skal opp den beryktede Styggdalen, en mer enn tre kilometer lang sammenhengende stigning på veien opp mot Frognerseteren.

Trener Svartedal vil vite om Rønning måtte ut i fiskebein i de bratteste partiene. Det måtte han ikke.

- Det er lange, seige stigninger. Er man i form og har bra ski, skal man klare å gå diagonal i alle bakkene, sier Rønning til Nettavisen.

Verre i 1997
- Blir det den tøffeste løypa du har konkurrert i?

- Ja, helt klart. Og det er veldig spesielt at det starter med ei sløyfe på ti kilometer. Ei så lang sløyfe har jeg vel aldri før gått i konkurranse. Det er ei skikkelig skiløype, sier Rønning – som er en av de heteste medaljekandidatene på 15 km klassisk i VM, etter både verdenscupseier og M-gull på nettopp denne distansen i januar.

Her kan du se 10-kilometersløyfa!

Til daglig trener nordtrønderen i VM-anlegget fra 1997, Granåsen i Trondheim. Der har han komponert en løype som minner mye om VM-løypa i Holmenkollen.

Men han går ikke de samme sløyfene som ble benyttet under VM for 14 år siden, da forbildet Bjørn Dæhlie ble VM-konge.

- Løypa de gikk da, er enda mer brutal enn den nye løypa i Holmenkollen. Det var rett opp og rett ned hele veien. Nesten ingen flate partier å ta seg igjen på, forteller Rønning.

(Saken fortsetter under bildet)

Skal være i sitt livs form
Inntrykkene han samlet onsdag, skal nå gjære i underbevisstheten fram til tirsdag 1. mars. Da skal VM-gullet på distansen deles ut.

- Det er viktig å ha gått løypa. Underveis tenkte jeg på hvordan man bør disponere kreftene. Og det er viktig å porsjonere litt fra start. Man må ikke bli stresset av noen dårlige sekunderinger tidlig i løpet, for man trenger krefter på slutten av løpet, konstaterer skogningen.

Krefter har han ikke altfor mye av akkurat nå. Etter NM-suksessen har han trent mye og hardt – og brutt ned kroppen.

- Jeg kunne ha surfet videre på NM-formen fram mot VM. Men målet er at jeg skal være i mitt livs form. Da må man tørre å bryte seg litt ned, fastslår Eldar Rønning.

Lykkes han, kan VM-gull på hjemmebane være belønningen.

Kommentarer til denne saken