Uansett hva landslagsledelsen i skiskyting hadde funnet på, ville det ha kommet reaksjoner etter mandagens distanseuttaket til OL i Vancouver.

Da ble både laget til sprint/jaktstart og 20 kilometeren tatt ut i samme slengen.

NRK-ekspert Ola Lunde er ikke sjokkert, men engasjert:

- Det overrasker meg litt at de tar ut laget til 20 kilometeren allerede nå. Dersom Hanevold skulle ta medalje på sprinten, er det ganske rått å sette ham ut av laget foran 20 kilometeren. Halvard har tatt medalje av tre av de fire siste mesterskapene, minner Lunde om og fortsetter:

- Lars Berger vant Prøve-OL i en løype som utvilsomt passer ham godt. Det ville være rart å droppe han også, dersom han skulle få full klaff under OL-åpningen, sier Lunde til Nettavisen.

Synd på Os?
Nordover - nærmere bestemt fra Fauske og videre oppover til Bodø - er man skuffet på vegne av Alexander Os.

Fauskeværingen er nummer ti sammenlagt i verdenscupen og ligger dermed foran Berger (13.-plass), Hanevold (18.-plass) og Tarjei Bø (32.-plass). Foruten Emil Hegle Svendsen og Ole Einar Bjørndalen (som også er de eneste foran ham på sammenlagtlista), er Os den eneste som har stått på pallen i verdenscupen denne sesongen.

«Alexander Os er tiende beste i verdenscupen. Men i OL er han kun uttatt til én distanse», skriver Avisa Nordland på sin nettutgave.

NRK-Lunde synes ikke nordlendingen har grunn til å føle seg forbigått.

- Alexander har ikke prestert godt nok på sprinten i år. Han har ikke vært i langrennsform og går ikke fort nok på ski. Da bør heller Tarje Bø være skuffet. Han har tross alt en fjerdeplass fra Pokljuka, påpeker han.

Norsk luksus
Idrettsjef Per Arne Botnan innrømmer at uttaket ikke bare var enkelt.

- Det er litt luksus for oss, dette. Når du tar vekk to, så tar du samtidig bort to medaljekandidater, sier Botnan til Nettavisen.

Han forklarer uttaket slik:

Lars Berger og Halvard Hanevold: - Lars er bedre egnet for sprint og jaktstart, enn 20 kilometer. Sammen med Halvard har han hatt de beste resultatene på sprint. Også fra tidligere av vet vi veldig godt hva disse to står for på sprint. Det er dessuten ikke sikkert at Halvard bør gå alle distanser før fellesstarten.

Alexander Os: - Alex har vært på pallen på 20 kilometer. Dermed var han selvskreven inn mot den.

Tarjei Bø: - Han er veldig aktuell for stafettlaget. Da bør han også gå en distanse før den.

Emil Hegle Svendsen og Ole Einar Bjørndalen: - I kraft av resultater, får disse to gå distansene de selv ønsker.

Venter med stafetten
- Hvorfor valgte dere å ta ut laget til 20 kilometeren allerede nå?

- Vi tror at det er best for hver enkelt utøver å vite når de skal gå den første distansen. Slik kan de legge opp programmet til den øvelsen allerede nå, svarer Botnan.

Hvor mange nordmenn som er blant de 30 som stiller på fellesstarten, får man først svar på underveis i lekene. Her teller verdenscupplassering (topp 15), plassering på normaldistansen (medaljevinnerne på 20 kilometeren blir direktekvalifisert) og øvrige plasseringer (det deles ut poeng etter hver OL-distanse).

Landslagsledelsen venter også så lenge som mulig med stafettuttaket.

- Det er nok lurt å vente med det. Mye kan skje i løpet av et langt OL, noen kan få formstigning, mens andre kan få formsvikt.

Basert på verdenscuprennene i Oberhof og Rupholding ligger Halvard Hanevold, Tarjei Bø, Emil Hegle Svendsen og Ole Einar Bjørndalen best an til å få gå den.

PS! Lars Berger er også aktuell for stafettlaget i langrenn.

Her er det foreløpige uttaket:

Sprint/jaktstart kvinner:
Tora Berger
Liv Kjersti Eikeland
Ann Kristin Flatland
Gro Marit Istad Kristiansen

15 km kvinner:
Tora Berger
Ann Kristin Flatland
Solveig Rogstad

Den fjerde løperen til 15 km blir tatt ut etter sprint/jaktstart

Sprint/jaktstart menn:
Lars Berger
Ole Einar Bjørndalen
Halvard Hanevold
Emil Hegle Svendsen

20 km menn:
Ole Einar Bjørndalen
Tarjei Bø
Alexander Os
Emil Hegle Svendsen

Tidligere mandag ble 23 nye utøvere tatt ut til OL i Vancouver. Du finner hele uttaket her!

Sjekk siste sportsnytt her!