RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Tidligere idrettspresident Børre Rognlien holder tale under bisettelsen i Nøtterøy kirke.
Tidligere idrettspresident Børre Rognlien holder tale under bisettelsen i Nøtterøy kirke. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

Tok farvel med milslukeren Maier

Gamle skøytehelter og det offisielle Idretts-Norge møtte opp i fullt monn da legenden Fred Anton Maier ble bisatt i Nøtterøy kirke tirsdag.

NØTTERØY (NTB): - Da jeg fikk meldingen om Freds bortgang, følte jeg med en gang at litt av grunnfjellet i norsk skøytesport raste sammen, sa skøytepresident Rune Gerhardsen ved sin tale ved båren til den tidligere OL-vinneren på 5000 meter fra Grenoble i 1968.

EN KRANS og en hilsen fra Kongen og Dronningen. Bildet er tatt inne i Nøtterøy kirke.

Det samme året ble Fred Anton Maier både EM- og VM-vinner sammenlagt. 9. juni lukket Maier øynene for siste gang. Da hadde 76-åringen og familiemannen slitt med alvorlig kreftsykdom i 13 år.

- Han var mitt forbilde som idrettsmann og menneske, og han var den første jeg bodde på rom med da jeg kom inn i landslaget som senior i 1968. Det var Fred Antons store sesong. Han har alltid vært et forbilde, og det har han vært for veldig mange, sa Sten Stensen til NTB.

Stensen var en av Maiers arvtakere og tok selv OL-gull på 5000 meter åtte år etter at Maier gjorde det.

Det sier litt som Maiers status at en blomsterkrans fra kong Harald og dronning Sonja var blant fargeprakten som prydet båren.

Rognlien holdt tale på vegne av idrettsforbundet.

- Jeg har vært så privilegert at jeg personlig har fått opplevd ham som idrettsmann fra veldig mange synsvinkler, fra tribune, første rad og styrerommene. Fred Anton har alltid vært en person som alle har et positivt bilde av. Han har alltid vært imøtekommende, både overfor konkurrenter, etterkommere og morgendagens skøytenavn. Han har bidratt til skøytesporten hele livet, sa Rognlien til NTB.

Ard Schenk og Kees Verkerk sammen utenfor kirken. Familie, venner og tidligere skøyteprofiler tok avskjed med den kjente idrettsutøveren.


Knut «Kupper'n» var kanskje den av de gamle skøyteheltene som kjente Maier best. Bare noen steinkast unna kirken finner du en bronsestatue av Fred Anton Maier utenfor Maier arena. Maier var selv med da tidligere Tønsberg stadion fikk hans navn så sent som 4. mai i år.

Skøytelegenden Knut "Kuppern" Johansen utenfor Nøtterøy kirke.

- Sånne seremonier er lite koselig, men det er bare noe vi må igjennom. Det er i slike situasjoner at vi alle feller en tåre. Han var jo en legende, og i vårt skøytemiljø var han en ener. Vi har utrolig mye å takke Fred for, fordi han la ned et miljø rundt seg og hilste på alle. Han var tøff da han sto på startstreken, men ellers var han var veldig støttende og romslig.

- Du ser på alle folkene som er her. Han var helt spesiell, og likt av absolutt alle. Jeg har felt mange tårer for ham. Fred var aktiv på alle fronter. Spurte du ham om noe, så sa han alltid ja. Fred hadde et veldig bra støtteapparat i familien sin, og det er viktig. Det forholdet du har hjemme er avgjørende. Hvis det skranter går det dårlig. Ellers går det dårlig. Slik er det i arbeidslivet også. Jeg og Fred traff hverandre på alle plan, sa en rørt Knut Johannesen til NTB. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere