*Nettavisen* Sport.

Tok revansj på Bjørgen

Foto: MICHAEL DALDER (REUTERS)

Polske Justyna Kowalczyk har drevet et råttent spill de siste dagene. Lørdag vant hun på ærlig vis.

27.02.10 23:25

Justyna Kowalczyk har vært blant verdens beste langrennsløpere denne sesongen og leder verdenscupen klart sammenlagt, men den polske jenta hadde ikke fått det helt til i OL før lørdagens siste OL-øvelse for langrennsjentene.

Før den klassiske 30 kilometeren med fellesstart hadde Kowalczyk gått hardt ut i polske medier mot OL-dronning Marit Bjørgen, fordi Bjørgen får bruke astmamedisin mot sine plager.

Astmamedisinen er godkjent av både Det internasjonale skiforbundet, FIS og Det internasjonale antidopingbyrået, WADA. Det er således lite kontroversielt ved medisinen den tidligere dopingdømte polakken misliker at Bjørgen bruker.

Les også: Vil slutte fred med Kowalczyk

Men med hennes uttalelser var temperaturen skrudd opp flere hakk foran Kowalczyks siste gullmulighet i dette OL.

Høyt tempo fra start
Det gikk unna fra start på den klassiske 30 kilometeren. Feltet ble raskt strukket, og klinten ble skilt fra hveten etter kort tid.

Med i teten var både Marit Bjørgen, Kristin Størmer Steira, Therese Johaug og deres hardeste utenlandske konkurrenter.

De holdt seg samlet en lang stund, men etter 20 kilometer smalt det.

Mens flere av de sterkeste utøverne som Bjørgen og Kowalczyk gikk inn for å bytte ski, noe man kunne gjøre inntil tre ganger i løpet, gikk Kristin Størmer Steira videre. Hun fikk dermed en luke på sine hardeste konkurrenter.

Bakfra kom både Marit Bjørgen og Justyna Kowalczyk i store kliv på nypreparerte ski.

- Det var tøft å gå foran for det var sug i sporet. Dessuten var det veldig utfordrende i forhold til når man skulle gå inn for å bytte ski, sier Marit Bjørgen til NRK etter løpet.

Merkelig av Bjørgen
Bjørgen valgte merkelig nok å dra til ordentlig for å tette luken opp til lagvenninne Steira. Dermed dro hun både Kowalczyk og finske Aino-Kaisa Saarinen opp til Steira. Dette ville vært uhørt å gjøre mot en på laget i for eksempel sykkelsport, og vi så også det stikk motsatte på mennenes fellesstart med skibytte tidligere i OL, der både Hellner og Södergren la seg foran og bremset den jagende gruppen da Olsson fikk en luke i tet.

Det endte til slutt med gull til Hellner og bronse til Olsson.

Bjørgen valgte altså ikke å prøve å bremse konkurrentene, men brukte i stedenfor egne krefter på å hente Steira.

Etter litt tid hadde både Bjørgen og Kowalczyk gått forbi Steira, mens Saarinen og Steira ble liggende et lite stykke bak de to i tet.

Slet med Bjørgen
Kowalczyk slet lenge med å komme helt opp i ryggen på Bjørgen, men klarte det ut på den siste fem-kilometerssløyfa. I de siste bakkene mot mål rykket polakken og fikk noen meter på Norges OL-dronning.

- Hun fikk en luke i den siste bakken. Jeg var i kjelleren, og det var en lang og tøff tremil, sier Marit Bjørgen til NRK etter løpet.

Inn på stadion fikk Bjørgen tettet luken, og ut på oppløpet kom de to side om side.

Ut i diagonal
Kowalczyk virket å være noen centimeter foran Bjørgen, og da Bjørgen i ren desperasjon gikk over til diagonal fra staking like før mållinjen var det spikeren i kista for hennes del.

Bjørgen mistet fart, og Kowalczyk suste først over mållinjen.

Dermed fikk Kowalczyk revansj mot Bjørgen, og det på ærlig vis.

- Det var tøft og veldig surt på oppløpet. Kowalczyk var sterkere, så jeg er veldig fornøyd med sølvet, sier Bjørgen.

Bjørnetjeneste?
Så er spørsmålet om Bjørgen gjorde både seg selv og Kristin Størmer Steira en bjørnetjeneste ved å velge å selv tette luken opp til Steira tidligere i løpet.

Mens de svenske gutta valgte motsatt taktikk og endte med gull og bronse, gikk det altså ikke like bra for de norske jentene.

Steira kjempet lenge om bronsemedaljen, men fikk det tungt helt mot slutten. Hun endte på en åttendeplass, plassen bak Johaug.

Aino-Kaisa Saarinen tok bronse.

Sjekk siste OL-nytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.