RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Jarle Fredagsvik (www.procycling.no)

Tok snarvei med Cavendish

Sist oppdatert:
Vegard Stake Laengen fikk et minne for livet under Milano-Sanremo.

SANREMO (procycling.no): Før start fortalte sportsdirektør Vassili Davidenko at de helst så at Vegard Stake Laengen plasserte seg blant utbryterne i vårklassikeren Milano-Sanremo.

Nordmannen tok sjefen på ordet og angrep med en gang rittdirektøren vinket rytterne i gang.

- Jeg støtet på kilometer null. Jeg fikk en kineser på hjulet, og hadde noen meter på de andre. Deretter kom sju andre opp til oss, så det lyktes faktisk på det første forsøket.

- Jeg forsto på laget at vi måtte ha en i startbruddet. Hvis ikke måtte vi kjøre det inn. Så da tenkte jeg: Hvorfor ikke overraske? Jeg hadde hørt fra de andre guttene at bruddet pleier å gå ganske tidlig, så jeg tok bare sjansen og klinket til, sier Stake Laengen til procycling.no.

Klapp på skulderen fra feltet
Sammen med de åtte andre rytterne, ble Asker-gutten sittende der fram til Capo Berta, 56 kilometer unna Sanremo.

Idet feltet suste forbi fikk han en oppmuntring fra Edvald Boasson Hagen. Gudbrandsdølen satt, som eneste nordmann, igjen i finalen av rittet.

- Akkurat da jeg blir hentet inn fikk en klapp på skulderen, og Edvald sa: «Bra kjørt i dag». Jeg rakk akkurat å klappe ham tilbake og si: «Lykke til med avslutningen». Det var det eneste jeg rakk å si til noen av de norske.

Opphentingen fra resten av hovedfeltet, ble en sjokkartet opplevelse fra førsteårsproffen.

- Jeg ble overrasket over hvor fort de kom. De kom nesten som motorsykler, de gutta der. Jeg lurte på hva slags utveksling disse hadde på giret. Jeg hadde 53-11, men det føltes ut som en juniorkassett. Jeg bare satt og spant der bak. Det er utrolig hvor mye kraft de har i leggene. Da så jeg også hvor langt det er opp til de aller beste.

Han bet seg likevel fast i nok en halvtime. Foran Cipressa, den nest siste klatringen, måtte han la seg falle gjennom køen av følgebiler.

Tok snarvei med Cavendish
Opprinnelig var planen å fullføre rittet, men da han møtte på en gruppe bestående av Mark Cavendish og en rekke andre ryttere, tok han den enkle løsningen i stedet.

- Det hadde tatt snarveien langs kysten (og kjørte utenom Cipressa, vår anm.), så da ble det heller til at jeg droppet å kjøre over Poggio, og ble med dem videre.

Verken Cavendish eller Stake Laengen selv krysset målstreken i Sanremo, slik at de ikke skulle lage trøbbel med arrangørens tidtaking.

Det er nok liten tvil om at nordmannen var den av de to som var mest fornøyd med dagens arbeidsøkt. Herr Cavendish var ikke spesielt snakkesalig da han marsjerte forbi procycling.no og resten av pressekorpset etterpå.

Hos Team Type 1-Sanofi var stemningen en helt annen. Laget hører hjemme på sykkelsportens nestøverste nivå. De ble likevel invitert til WorldTour-rittet Milano-Sanremo, og da var selvsagt lagledelsen interessert i å vise fram laget ved hjelp av offensiv kjøring.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Team Type-sjefen: - Han er en aktiv rytter
På forhånd hadde amerikanerne tre målsettinger: Få en mann i brudd, vise seg fram med Julien El Fares oppover Poggio og ha Daniele Colli med i spurten.

Det er ingen overdrivelse å si at den første målsettingen var den som fungerte best.

- Vegard var bra i dag. Han fikk vist fram kvalitetene sine. Jeg har virkelig tro på at vi får se mer av ham på høyt nivå, sier Vassili Davidenko i Team Type 1-Sanofi til procycling.no.

- Han er ikke en fyr som kommer til å sitte i ro i hovedfeltet. Han er en aktiv rytter, som liker å gå i brudd.

Makrellkongen i brudd
- Hvor viktig er det for laget å vise seg fram når dere først får innpass i et slikt ritt?

- Det er viktig å vise seg fram i rittet. Vi gjorde alt vi kunne for å vise at vi kan henge med i et slikt ritt. Utfordringen vår er at vi ikke har kjørt Tirreno-Adriatico eller Paris-Nice i forkant. Vi mangler de kilometerne i beina. Jeg synes likevel vi klarte å løse det bra ved å ligge på treningsleir i området her i forkant av rittet.

Stake Laengen satt i brudd også under GP Costa degli Etruschi og i Giro della Provincia di Reggio Calabria tidligere i sesongen.

Han begynner å bygge seg opp et ry som utbruddskongen i det amerikanske mannskapet.

Og her avslører han hvordan lagkameratene avslører om han har tenkt seg i brudd eller ikke:

- De pleier å mobbe meg for at jeg spiser makrell i tomat på maten. Det er ingen av dem som skjønner at jeg kan spise fisk til frokost. Det har blitt et kjennetegn på laget. Når jeg tar opp boksen, er det et tegn på at jeg går i brudd.

- Har de fått smake?

- Nei, de har ikke det. Jeg tror det er helt uaktuelt for dem å spise fisk til frokost. Det går i kaker i stedet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere