Tollefsen får sjefsrolle

Ole-Kristian Tollefsen har så vidt etablert seg i NHL. Neste år krever treneren at han blir en av sjefene i laget.

24.04.07 14:06

Hør Kanal 24s intervju med Ole-Kristian Tollefsen

AKER BRYGGE (Nettavisen): Det er bare å si det som det er: Få nordmenn forstår hvilken idrettsprestasjon Ole-Kristian Tollefsen har gjort i NHL denne sesongen. Blant verdens beste ishockeyspillere har den 23 år gamle nordmannen markert seg på laget til Columbus Blue Jackets.

«Årets overraskelse»
Han ble spådd en viktig rolle. I farmerlaget, ikke i NHL. Tollefsen hadde imidlertid sine egne planer, og de innebar på ingen måte å bli sendt til Syracuse Crunch i American Hockey League. Han skulle ofre alt i alle dueller i NHL, og drømte om å få spille rundt halvparten av de 82 kampene på terminlisten.

Som sagt, så gjort. Pluss litt til.

Lokalavisen kaller ham «årets positive overraskelse» og «ett av få lyspunkter». Tollefsen spilte 70 matcher, de aller fleste med et brudd i hånden og ødelagt menisk, og de 12 øvrige kampene måtte han stå over på grunn av hjernerystelse og en hofteskade.

Kort sagt, han spilte seg inn på laget. Og overgikk sine egne drømmer.

Den endte med følgende avskjedsmelding fra stjernetreneren Ken Hitchcock da han dro hjem til Norge:

- Han forlangte at jeg blir mer høylytt i garderoben neste sesong, og blir en av de som tar ansvar, forteller Tollefsen til Nettavisen over en hamburger på en av de mange restaurantene på Aker Brygge.

Ansvaret innebærer blant annet å gi spillere som Sergei Fedorov (3 Stanley Cup-triumfer, kåret til NHLs beste spiller i 1994) og Rick Nash (NHLs toppscorer i 2003/04) en skyllebøtte fra tid til annen.

- Det er litt vanskelig å gå bort til Fedorov og si «hør her, du må dumpe pucken der».

- Men jeg skal prøve så godt jeg kan, ler Tollefsen, og tar en god bit av burgeren.

Kontraktsforhandlinger
Tollefsen har ingenting imot en lederrolle hos blåjakkene, og er av natur en som liker å ta ansvar og si ifra når situasjonen krever det.

- Stjernespillerne er så opp og ned, de er som berg- og dalbaner, og trenger at vi grovarbeiderne hopper inn her og der og ber om at de jobber hardere. Sånn er det overalt, mener backkjempen fra Nes på Romerike.

En av de som trolig vil få høre det, er den talentfulle russeren Nikolai Zherdev. En magiker med pucken, men samtidig en spiller fullstendig blottet for arbeidsmoral. Ordet «lagånd» har klubben for lengst gitt opp å forklare ham.

- Det nytter ikke å snakke til Zherdev. Han bare trekker på skuldrene, ler Tollefsen.

Men her vi sitter i sola på Aker Brygge er det liten vits i å snakke om Zherdev. Poenget for oss nordmenn er at Ole-Kristian Tollefsen har fått beskjed om å ta en lederrolle i Columbus Blue Jackets. Og at det betyr mer enn bare aksept - det betyr også penger.

«Tollefsen spiller hardt og fysisk hver eneste kveld, og flytter seg ikke fra noen som ønsker å slåss. Han passer perfekt i Blue Jackets»

Aaron Portzline, journalist i Columbus Dispatch

Tollefsen har nettopp fullført de siste året i sin 526.000-dollarskontrakt. I sommer blir det forhandlinger om en ny avtale. Og etter nordmannens oppofrende innsats det siste året bør lønnsøkningen være på betydelig mer enn de ti prosentene klubben er forpliktet til å gi ham.

- Jeg reiser over igjen i slutten av mai, for å sjekke at alt har grodd i håndleddet. Da flyr jeg samtidig til Toronto og agenten min, Don Meehan. Da skal vi snakke om hva jeg har lyst på, og sammenligne meg med spillere som ble draftet likt som meg, hva de har gjort og hva de tjener.

Ett krav er allerede klart: Tollefsen vil ha enveiskontrakt, ikke toveis. Forskjellen kan dreie seg om flere hundre tusen dollar. Enveiskontrakt gir spillerne samme lønn i AHL som i NHL, mens toveiskontrakt gir betydelig lavere utbetalinger i farmerligaen. Det er dessuten lettere å sende en spiller med toveiskontrakt til farmerligaen, simpelthen fordi det er kostnadsbesparende.

Men før det blir kontraktsforhandlinger må Columbus Blue Jackets ansette en ny manager etter Doug MacLean, som fikk sparken etter at laget nok en gang havnet på feil side av sluttspillstreken. Trener Ken Hitchcock fortsetter, men det er foreløpig usikkert om det samme kan sies om assistentene hans.

Og uten manager blir det ingen kontraktsforhandlinger.

- Det var ikke så overraskende at han fikk sparken, med alle de årene han har vært i ledelsen uten at vi har kommet til sluttspill. Jeg tror han skjønte det selv, også. Han har draftet mange gode spillere, men han har på en måte begynt på nytt hver sesong. Og han har gjort en del rare ting, sier Tollefsen, og tenker på den fete treårskontrakten MacLean ga til Nikolai Zherdev og på traden hvor Columbus ga fra seg Francois Beauchemin og Todd Marchant for Sergei Fedorov.

Fedorov ble hentet inn for å få skikk på Zherdev, uten at det har hjulpet.

- Ja, han ble jo det. Men de kunne like gjerne ha hentet inn Vladimir Putin. Det hjelper ikke uansett, sier Tollefsen oppgitt.

«Ansettelsen av Ken Hitchcock er noe av det beste som kunne skjedd for min del. Han liker fysisk spill, og det synes jeg er morsomt»

Tollefsen om sin nåværende trener

God statistikk
En ny manager bringer nødvendigvis med seg nye ideer, og det gjør at Tollefsen selvfølgelig er spent på hva som vil skje og hvilke spillere som vil bli hentet inn. Derfor var avskjedsmøtet med Hitchcock ekstra oppløftende, ettersom den Stanley Cup-vinnende treneren gjorde det klart at Tollefsen er en mann han vil ha i laget også neste sesong.

Vi forstår Hitchcock.

Selv på et svakt lag endte Ole-Kristian Tollefsen med to pluss i pluss/minus-statistikken. Det vil si at han var på isen to ganger mer ved mål til Columbus enn ved mål imot. Og i februar var han på andreplass på den kanadiske sportskanalen TSN sin oversikt over sesongens ti beste taklinger (se video av taklingen på YouTube).

De knallharde taklingene er varemerket til Tollefsen, som er en back med spesialkompetanse i å ødelegge angrep. Han scoret riktignok to mål, og noterte seg for tre assists, men det er i statistikkolonnene «hits», «blocked shots» og «+/-» han skal markere seg.

Utenfor isen, her på Aker Brygge, markerer han seg med ydmykhet. I skarp kontrast til oppførselen på isen.

Tollefsen hadde flest taklinger av alle blåjakkene med 154, og han endte på femteplass i blokkerte skudd med 66. Det forklarer kanskje hvorfor han får så mange skader. Det siste halvåret har han brukket nesa og et bein i høyrehånden, ødelagt menisken, pådratt seg hjernerystelse og skadet hofta.

Rett etter sesongslutt ble Tollefsen operert i hånden. Den ødelagte menisken lar han foreløpig være.

- Menisken går det bra med. Jeg valgte å ikke operere, fordi jeg ikke hadde lyst til å operere to ting samtidig. Dessuten kjente jeg ikke lenger noe til den når jeg spilte. Men når jeg begynner å løpe igjen, kan det gjøre vondt. Da må den i så fall opereres. Men det tar bare tre-fire uker å komme seg etter en meniskoperasjon, så jeg tar sjansen, sier Tollefsen.

Får råd av Foote
Den skjeve nesa lar han bare være. Den operasjonen får vente til karrieren er over. Da blir det forhåpentligvis lenge til.

- Jeg håper å holde på til jeg nærmer meg 40 år, sier Tollefsen til Nettavisen.

Vi antyder forsiktig at det muligens er en ambisiøs målsetting med tanke på spillestilen til «The Crazy Norwegian».

- Adam Foote (lagets kaptein og beste back, red. anm.) har snakket litt med meg om dette. «Du må tenke deg om,» sier han. Han var akkurat sånn som meg da han var ung, og gikk inn for fullt i hver takling hele tiden. Det er for eksempel ingen vits i å takle Todd Bertuzzi med full styrke når du ligger under 0-3, egentlig har tapt kampen og uansett ikke kommer til sluttspillet, sier Tollefsen og ler.

Det var nemlig akkurat dette han gjorde da han pådro seg hofteskaden som kostet ham de tre siste grunnseriekampene i NHL.

Skaden bidro også til at han meldte forfall til ishockey-VM, som starter i Moskva senere denne uka.

- Det var kjedelig å melde forfall. Jeg hadde gledet meg til VM, sier Tollefsen.

Tøffe taklinger mot slovaker, kanadiere og tyskere i Russland blir i stedet erstattet av paraplydrinker og sol i Hellas. Det er til å leve med, det også. Spesielt når du har spilt 70 kamper på 186 dager og sliter med ødelagt menisk, brudd i hånden og en stygt forslått hofte.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Sport

Annonsebilag