Gå til sidens hovedinnhold

Tom Brady (41) spiller sin niende Super Bowl: - Den beste quarterbacken noensinne

NFL-legenden sementerer sin plass i historiebøkene, men har «hele verden» imot seg, ifølge filmstjerne.

LOS ANGELES (Nettavisen): New England Patriots møter Los Angeles Rams i den 53. utgaven av Super Bowl, som spilles natt til mandag norsk tid.

Les også: Stilte det samme spørsmålet på Super Bowl i 18. Så skjedde noe uventet

For de aller fleste av Rams-spillerne vil Super Bowl bli en ny opplevelse. Slik er det definitivt ikke for Patriots-spillerne, og spesielt ikke for lagets store stjerne, quarterback Tom Brady (41).

Dette vil bli Bradys niende Super Bowl, han har vunnet fem. Dette vil også bli New England Patriots’ fjerde Super Bowl-opptreden på fem år.

Sammen med hovedtrener Bill Belichick, som i likhet med Brady ankom Patriots i år 2000, har de to bygget opp et mesterlag NFL knapt har sett maken til.

- Tidenes beste

I en idrett der quarterbacken ofte er lagets viktigste spiller, har det vært mange store quarterback-profiler i amerikansk fotballhistorie.

Med titlene, statistikken og kvalitetene Tom Brady besitter, er han helt der opp blant til aller beste.

Brady har flest banens beste-priser i Super Bowl gjennom tidene med fire, han har blitt kåret til ligaens mest verdifulle spiller tre ganger og han har 14 opptredener i den årlige all star-kampen. For å nevne noe.

- Nå er det vel opplest og vedtatt at han er den beste quarterbacken noensinne, sier NFL-ekspert Arnstein Friling til Nettavisen.

Det faktum at Brady fortsetter å lede sitt lag til Super Bowl-opptredener etter å ha passert 40 år, bare styrker hans plass i historiebøkene.

- Han har ikke blitt noe dårligere enn det han var for 10-20 år siden. Han er eksepsjonelt metodisk og nøyaktig. Han tøff og iskald i hodet. Og han har like gode og harde pasninger som alltid. Han har ikke mistet noen ting, sier Friling.

Stikk fra filmstjerne

Brady har imidlertid vært innblandet i kontroverser. I 2015 ble det store overskrifter da det kom fram at New England Patriots hadde manipulert luftrykket i ballene de brukte, for å gi Patriots en fordel.

Det ble hevdet at Tom Brady visste om dette, og han ble suspendert i fire kamper i det som ble døpt «Deflategate».

Mange i USA reagerte også på at Brady valgte å støtte Donald Trump i valgkampen i 2016. Det ble også observerte en «Make America Great Again»-caps i garderobeskapet til Brady.

Det er noe for eksempel Harry Potter-stjernen Daniel Radcliffe ikke glemmer. I oppladningen til storkampen ble skuespilleren spurt hvem han heier på i Super Bowl. Svaret var kontant.

- Rams. «Hele verden» er imot Patriots, svarte Radcliffe til Variety. Han ble så spurt om Brady burde legge opp.

- Nei, men han bør slutte å vinne ting, svarte Harry Potter-stjernen smilende.

- Og fjern den «MAGA»-capsen fra skapet ditt. Jeg føler det var det øyeblikket da alle sa: «Åh, kom igjen. Du er fantastisk og vi støtter deg, men ikke ha den der», la Radcliffe til.

Norsk sammenligning

Tom Brady gikk noe tilbake i sin støtte til Trump senere i valgkampen. Og Brady har også støttet spillerne som knelte under nasjonalsangen, noe Trump gikk hardt ut mot.

- Brady er nok i utgangspunktet blant delen av USA som er mer konservative, men han er egentlig ikke politisk fyr i det hele tatt, sier Viasat-ekspert Arnstein Friling til Nettavisen.

For mange amerikanere er Tom Brady en fyr de elsker å hate. Friling tror imidlertid ikke det handler om «deflategate», Trump-støtten eller det faktum at han er gift med supermodell Gisele Bündchen.

- Det har mest å gjøre med at laget han spiller på har vært latterlige gode i 10-15 år. De er forhatt, men ekstremt respektert, sier Friling.

- Jeg og mange andre synes for eksempel «deflategate» var fillesak som ble blåst opp det fordi det var Brady. Det man bør snakke om er at han gjør det samme år etter år etter år i en posisjon der man ofte blir dengt ned, sier NFL-eksperten.

For Brady ligger fokuset på å prestere på banen, og Arnstein Friling trekker en parallell til en norsk idrettslegende.

- Brady er en ganske vanlig mann. Ja, han har en modellkone, men han er en familiemann. Han har ikke personlighet som er ekstrem i noen retning. Man kan si han er en litt mer smilende og mer glamorøs Ole Einar Bjørndalen. For Brady handler det om å gjøre jobben.

- Patriots vinner

I Super Bowl må Brady gjøre jobben mot Los Angeles Rams. Der skal han i quarteback-duell mot 17 år yngre Jared Goff (24).

Goff ble draftet til Rams i 2016 og skal ut i sin første Super Bowl. NFL-ekspert Friling mener Brady er mer stasjonær enn Goff, men at veteranen er en bedre pasningsspiller.

- Ingen har bedre pasninger enn Tom Brady. Han vinner ikke kamper på grunn av at han er ekstremt mobil, men fordi han administrerer et angrep der han aldri gjør feil – i hvert fall veldig sjelden.

Og for alle som håper at Patriots og Brady skal tape Super Bowl, har Viasat-eksperten en klar beskjed.

- Patrots er favoritter, og Patriots vinner, spår Friling.

Super Bowl LIII mellom Los Angeles Rams og New England Patriots spilles i Atlanta søndag 3. februar. Kampen begynner 00:30 natt til mandag norsk tid og sendes på Viasat 4.

Kommentarer til denne saken