RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Topp ti på Bjørnstad

(foto: scanpix)
Sist oppdatert:
Etter en fantastisk start på sisterunden av Buick Invitational, ledet faktisk Henrik Bjørnstad da ni hull gjensto. Men så begynte problemene.

Nordmannen gikk de første ni hullene på fantastiske 32 slag, fire under par, og gikk fra en delt 12. plass og rett opp i ledelse. Det var så man ikke trodde det man så eller skrev. En nordmann – i ledelsen – på PGA-touren? Kunne det være mulig?

Ja, det kunne det. Henrik var i sonen, utslagene satt der de skulle, innspillene var presise, i tillegg til at putteren fungerte. Slik den har gjort gjennom hele Buick Invitational.

Kjent problematikk
Men så skjedde det som ofte skjer når man presterer godt og man skal begynne på banens ni siste hull. Mang en storspiller har falt igjennom når presset blir for stort og man nærmer seg avslutningen av en turnering. Det er snakk om massevis av penger, automatisk fornyelse av PGA-kortet i to år, og det skal en heftig psyke til for å stå imot trøkket. Det klarte dessverre ikke Henrik søndag kveld. Han pådro seg tre bogeys på rad på begynnelsen av sine ni siste hull, og gikk fra å lede til å falle utenfor topp ti.

Selv om han innerst inne nok er litt skuffet over avslutningen sin, endte Bjørnstad på en delt 10. plass. Det betyr masse penger, i tillegg til at han er automatisk kvalifisert til neste helgs Phoenix Open. Han klarte målet sitt om en topp 30-plassering med soleklar margin, men fire bogeys på back nine – det er det lenge siden Henrik har prestert.

Søt drøm
Drømmen om en PGA-seier brast med andre ord for Norges heteste idrettsutøver akkurat nå. Men han beviste for alle – også seg selv – at han hører hjemme blant de aller, aller beste golfspillerne i verden. Og det er jammen ikke verst for en som hamret plank for bare litt over et halvt år siden. Henrik vet at han kan matche de beste, og det er heller ingen på PGA-touren som ikke vet hvem han er lenger.

Tiger Woods vant turneringen for fjerde gang, etter at han beseiret Nathan Green og Jose Maria Olazabal i omspill. Det er fjerde gang Tiger vinner turneringen. Det har ingen annen golfspiller klart før ham. Det er også Tigers første turnering for året, og hans 47. seier totalt på PGA-touren. Og fyren er bare 30 år gammel...

TOPP 10:

-10 Jose Maria Olazabal, Nathan Green, Tiger Woods (omspill som Tiger vant)
-9 Jonathan Kaye, Lucas Glover, Arjun Atwal, John Rollins
-8 Sergio Garcia, Phil Mickelson
-7 HENRIK BJØRNSTAD, Tim Clark, Jesper Parnevik, Brandt Jobe (delt 10. plass)

Hull 18 (par 5, 571 yards): BIRDIE!
Henrik er i semiroughen på venstre side etter utslaget på om lag 280 meter. Må antakelig dele opp hullet og gå inn på tre slag. Han har 220 meter igjen. Kanskje han går for det? Nei, han slår seg opp. Har igjen 60 meter til hullet. Han slår et bra innspill, og har tre meter igjen for birdie. Og han senker! For en deilig avslutning for Henrik.

Det kan for øvrig bli et heftig omspill med så mange spillere i nærheten av teten. Nathan Green, som leder i skrivende stund, deltar i sin tredje PGA-turnering. Gjett om det koker i toppen på han nå. Han ble nummer fem i Bjørnstads debut-turnering, Sony Open.

Hull 17 (par 4, 442 yards): PAR
Henrik er i fairway på utslaget. Han har 135 meter igjen til flagget. innspillet er på greenen. Birdieputten er fem meter lang. Den første putten havner en meter fra hullet, og han senker for par.

Ser ut til at topp ti ryker for Henrik, men han klarer med all sannsynlighet målet sitt om topp 30 med klar margin. Det var veldig moro så lenge drømmen om en seier på PGA-touren levde. Det er mange som faller igjennom på de siste 18 hullene. Garcia og Pampling, som ledet før søndagen, er henholdsvis fire og tre OVER par så langt i dag.

Kaye har senket sin femte birdie på rad, og kom i hus på 68 slag i dag. Dagens beste score så langt.

Hull 16 (par 3, 227 yards): PAR
Synd det skulle rakne sånn for Henrik. Nå er han tilbake på utgangspunktet før sisterunden. Henrik slår seg til bunkeren på utslaget, men kommer seg bra ut og senker for par. Bra, Henrik.

Jonathan Kaye har for øvrig slått fire birdies på rad nå.

Hull 15 (par 4, 477 yards): BOGEY
Bra utslag av Henrik. Driver 270 meter og i fairway. Har igjen 180 meter til hullet. Innspillet er det imidlertid ikke like stor klasse over. Han havner i roughen, og har 15 meter igjen. Gir seg selv en laaaaang parputt igjen. Toputter fra seks meter.

Godt at Henrik fikk stanset bogey-spøkelset. Han er bare to slag bak et eventuelt omspill, og på en delt 10. plass. Det er ikke mye storspill på Torrey Pines South Course i dag. Svært få som skriver lave tall på scorekortene sine. Mye nerver nå som det drar seg til. Garcia, for eksempel, er fire OVER par på runden sin så langt. Tiger er også to over par.

Hull 14 (par 4, 435 yards): PAR
Henrik er i øyeblikket på delt 11. plass. Klarer han å bli blant de ti beste, får han automatisk plass i neste helgs Phoenix Open. Og han er bare to slag bak teten. Bra utslag av Henrik. 270 meter i fairway på høyre side. Han har 135 meter igjen til hullet. Innspillet er på greenen, men han har en lang birdieputt. Toputter for par.

Rollins, som går i ball med Henrik, senket akkurat sin birdieputt fra Haugesund, omtrent. Vanvittig lang putt. Rollins senket også innspillet sitt på hull 10 - dagens slag i dag, utvilsomt.

Hull 13 (par 5, 541 yards ): PAR
Dette er et birdiehull. Henrik må samle sammen bitene nå. Driven til Henrik er på 300 meter og så vidt ut i venstre rough. Han har 200 meter igjen, og god mulighet til å nå greenen på to slag. Kom igjen nå, Henrik! 2. slaget havner i bunkeren igjen ved greenen. Han kommer seg opp, og har fire meter igjen for birdie. Toputter for par.

Det er rart med det - Henrik er en under par for dagen, og så sitter man her og er litt småskuffet. Kanskje fordi han var i ledelse og man øynet muligheten for en norsk seier på PGA-touren. Vel, vel. Det er mange hull igjen å gjøre det på, Henrik. Og uansett har han levert en fantastisk turnering på en veldig vanskelig bane.

Hull 12 (par 4, 477 yards ): BOGEY
Dette er banens vanskeligste hull. Nå må Henrik samle seg. To bogeys på rad. Utslaget er 275 meter og i fairway. Han har 200 meter igjen til hullet, men havner i bunkeren igjen. Kommer seg opp av sanda, men gir seg selv en lang parputt. Blir sannsynligvis tredje strake bogey for Henrik. Jepp, det blir det. Dette var en kjip utvikling. Tre bogeys på rad er det lenge siden Henrik har hatt. Er det trøkket på back nine som har gjort noe med psyken hans? Mye kan tyde på det.

Hull 11 (par 3, 220 yards): BOGEY
Henrik hadde bogey på dette hullet lørdag. Og utslaget hans havner i bunkeren. Han har lite green å jobbe med. Her lukter det ny bogey, dessverre. Henrik slår seg opp, og bruker greenens ondulering, men har en tøff putt for par. Fire meter. Toputter for bogey, dessverre. Sergio Garcia gjør for øvrig mye rart i dag. Fra å senke et bunkerslag på hull 7, slår han seg inn i kafeteriaen på hull 8. Kanskje han har diaré også...

Hull 10 (par 4, 405 yards): BOGEY
Henrik har rundet front nine på 32 slag. Det er dagens beste. Men det er nå trøkket begynner for alvor. Klarer han å holde det helt inn? Tenk om Tiger kunne fått litt fart på køllene sine, og det hadde blitt omspill mot Henrik... Henriks utslag er på fairway - igjen. Han har omtrent 120 meter igjen til flagget. Han dro innspillet til venstre, men han hadde flaks. Ballen ser ut til å ha truffet en tilskuer og spretter tilbake igjen. Ligger i roughen. Det første feilslaget til Henrik i dag. Håper han ikke begynner å få nerver. John Rollins senket for øvrig innspillet sitt på dette hullet. Han er nå åtte under par.

Litt forvirring her nå med hva som skjedde med Henriks tredje slag. Både på tv og pgatour.com opererer man med at Henrik fikk bogey. Kan imidlertid ikke se at han fikk noe ekstra slag. Men inntil videre skriver vi inn en bogey. Han må i så fall ha slått et feilslag til på det tredje s laget. Jepp, det fikk han.

Hull 9 (par 5, 613 yards): PAR
Dette er banens lengste hull. Driven hans er 290 meter til høyre rough. Han har så vidt i underkant av 300 meter igjen. Legger seg antakelig bare opp. 2. slaget er et transportslag, ja. Har litt under 100 meter igjen fra fairway. Henrik slår seg inn på greenen, og får en putt på ni meter for birdie. Han misser den, men senker et enkelt par.

Hull 8 (par 3, 176 yards): PAR
Henrik treffer greenen på utslaget. Har ti meter igjen til hullet, cirka. Putten er god, men ikke birdie denne gangen. Har igjen en meter - og han huller ut. Sikkert par.

Er det noen som tror på det jeg skriver nå? Henrik Bjørnstad leder - alene - etter sju spilte hull! Jeg sitter her og skriver - med diare i kroppen - med det er jo pokker meg noe av det heftigste jeg har vært med på. Er det en nordmann som har hacket pgatour.com?

Hull 7 (par 4, 462 yards): BIRDIE!
Og Henrik fortsetter storspillet. Han driver 311 yards ut til høyre fairway, og har 120 meter igjen til koppen. Dette er nesten for godt til å være sant. Noen må klype meg i armen snart. Henrik slår seg inn på greenen, og har en putt på fire meter for birdie - som han senker! Henrik leder!

Hull 6 (par 5, 560 yards): BIRDIE!
Dagens første par 5, og Henrik begynner glimrende. Driven er 280 meter lang og midt i fairway. Henrik har god mulighet til å nå greenen på to slag, bare han ikke blir for overmodig. Men Henrik når greenen på to, og gir seg selv en anstend ig eagle-mulighet. Her bør det bli birdie igjen! Han har åtte meter igjen til hullet. Putten er så nær, så nær å gå i, men det blir en tap-in birdie. Glimrende igjen av Henrik.

Hull 5 (par 4, 453 yards): PAR
Henrik banker ut ballen 260 meter - midt i fairway. Han har 160 meter igjen til hullet. Her hadde han birdie i går. Henrik slår seg opp på greenen, og har ti meter igjen til hullet. Han slår en god førsteputt, og huller enkelt ut. Sergio Garcia, som ledet før dagens runde, begynte for øvrig med to bogeys.

Hull 4 (par 4, 471 yards): BIRDIE!
Henrik slår utslaget i fairwaybunkeren, og har et langt innspill igjen. Bare han ikke gjør som tidligere runder i Buick - får en bogey rett etter en birdie. Henrik slår sitt andreslag langt, men misser på greenen. Har 11-12 meter igjen fra roughen. Trenger en god chip nå. Flaggplasseringen er litt besværlig, som den ofte er på sisterunden. Men Henrik senker fra semiroughen på greenen! Fantastisk av nordmannen.

Hull 3 (par 3, 198 yards): BIRDIE!
Dette hullet hadde Henrik bogey i går. Men han slår et glimrende utslag, og har i underkant av to meter igjen til hullet. Sett putten nå, Henrik! Det gjorde han. Glimrende av Henrik.

Hull 2 (par 4, 387 yards): PAR
Driven er lang og i fairway. Henrik har 74 meter igjen til hullet. Innspillet hans er glimrende, til to meter fra pinnen. En ypperlig birdiesjanse. Han må imidlertid tåle to putter. Sikkert par. Synd, for der hadde han en gyllen mulighet. John Rollins i Henriks flight hadde omtrent den samme birdieputten, og han senket.

Hull 1 (par 4, 452 yards): PAR
Henriks drive er lang, men ørlite grann skeiv. Han ligger i semiroughen og har 145 meter igjen til hullet. Henr ik spiller seg inn på greenen, men får en lang putt. Det skal mye til å senke fra 11 meter. Det blir en toputt for par. Solid start uansett av Henrik.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere