Onsdag er det 100 dager igjen til OL i Tokyo starter. Til tross for en usikker smittesituasjon jobber Olympiatoppen under forutsetning av at det blir leker.

Det bekreftet toppidrettssjef Tore Øvrebø på et pressemøte onsdag morgen. Han sier det per nå ikke er aktuelt for norske utøvere å «snike i vaksinekøen».

Mens en rekke nasjoner har valgt å prioritere sine OL-utøvere i vaksinekøen, er det enn så lenge ikke et tema i Norge. Øvrebø sier at Olympiatoppen forholder seg til de prioriteringene som blir gjort av norske helsemyndigheter og regjeringen.

LES OGSÅ: Fansen kan få heiarop-forbud under Tokyo-OL

Nylig ble det kjent at den såkalte Johnson & Johnson-vaksinen trolig blir forsinket, noe som etter all sannsynlighet også betyr at vaksineringsprosessen i Norge kommer til å gå noe tregere enn først antatt. På en pressekonferanse tirsdag sa Line Wold i Folkehelseinstituttet at det trolig vil drøye til oktober før alle over 18 år har fått vaksine. OL arrangeres imidlertid i perioden 23. juli til 8. august.

Øvrebø: - Noen er urolige

Det er med andre ord ingen garantier for at de norske idrettsutøverne som er aktuelle for OL vil få sin vaksine før avreise til Japan i sommer.

Toppidrettssjef Tore Øvrebø sier til Nettavisen at Olympiatoppen har registrert at det finnes en viss uro blant utøvere for at de ikke skal bli vaksinert i tide.

- Vi har ingen oversikt over hvilke utøvere som er veldig urolig for dette, men noen er urolige for at de ikke blir vaksinert, på lik linje med resten av befolkningen. Vi forholder oss til det vaksineprogrammet myndighetene ruller ut. Vi ser at det er noen humper i veien der og følger situasjonen nøye, sier han til Nettavisen.

LES OGSÅ: Drama før storkampen: - Dortmund-fans holdt City-stjernene våkne

- Vi har ikke hatt noen direkte kontakt rundt dette og håper at vaksineprogrammet holder et høyt tempo, slik at våre utøvergrupper får sin vaksine innenfor det vanlige programmet. Vi krysser fingrene for det, sier toppidrettssjefen videre.

- Hvem skal rekke opp hånda?

Onsdag uttalte brytetrener Fritz Aanes til VG at han mener norske OL-kandidater burde vært prioritert i vaksinekøen. Bryterne er avhengig av å reise ut av landet for å kvalifisere seg og få god sparring i treningen. Dette medfører store utfordringer.

Løpetrener Gjert Ingebrigtsen uttalte også i mars til Dagbladet at han ser på det som en risiko å dra til Tokyo uten å være vaksinert i forkant og at han er i tvil om hans tre løpesønner burde reise, men at han forholder seg til anbefalinger fra norske myndigheter og at de kommer til å reise om Norge sender en tropp.

Roeren Olaf Tufte er også en profil som har uttrykt bekymring rundt dette.

- Men hvem skal rekke opp hånda å foreslå at OL-utøvere skal snike foran i vaksine-køen? Det tror jeg ingen tør å gjøre, sa han til Dagbladet nylig, men understreket at toppidrettsutøvere lever i en respektfull situasjon når det kommer til å følge forskrifter og retningslinjer.

LES OGSÅ: Neville advarer Manchester United: - De kan ikke fortsette med det

Klar tale: - Frivillig å delta

Øvrebø er klar på at situasjonen ikke er ideell for norske utøvere.

- Det fører til mer usikkerhet i planleggingen av dette OL og Paralympics, sammenlignet med alle andre vi har planlagt tidligere. Det skjer nye ting hver dag, nye nyheter og nye forutsetninger. Vi må tilpasse oss og ha respekt for at utdeling av vaksine er krevende å behandle for norske myndigheter, sier han.

- Vi ønsker ikke å gjøre det mer vanskelig enn det allerede er. Vi har likevel en strategi litt lenger ut i dette løpet, der det kan bli mulig at vi oppretter en dialog, men den er ikke opprettet enda, sier han om vaksineprosessen.

Selv om det nå meldes om en ny smittebølge i Tokyo og områdene rundt, har ikke Øvrebø betenkeligheter ved å sende uvaksinerte utøvere til OL.

- Den «play booken» som IOC og organisasjonskomiteen har utviklet sammen, og som de stadig reviderer, er full av ganske tighte tiltak for å holde smitten under kontroll. Slik vi ser det, er det ikke grunn til bekymring. Dette mesterskapet skal kunne gjennomføres uavhengig av om utøvere, trenere og besøkende er vaksinert. Det blir et veldig stramt smitteregime og når vi kommer ned dit, regner vi oss som trygge.

LES OGSÅ: Carragher om at Neymar spiller i PSG: - Jeg liker ikke å se ham der

- Hvis det blir leker, så drar vi. Det er kun om det blir avlyst at vi ikke drar. Så lenge det ligger i vår myndighet opplever vi stor ansvarlighet hos aktørene som arrangerer OL. Om det er utøvere eller trenere som opplever et større ubehag enn oss, så er det frivillig å delta. Men vi framholder at om man først kommer seg dit, og avgir en negativ test, så skal det være trygt, mener Tore Øvrebø.

Fra arrangørens side er det ikke noe problem å delta i OL, selv uten å være vaksinert.

- Vi forholder oss til arrangørens budskap om at vi kan sende utøvere som ikke er vaksinert. Nasjoner har forskjellig tilnærming til dette med vaksine og det er ikke unisont at andre nasjoner prioriterer sine utøvere. Det er et litt brokete bilde.

Breivik: - Dårlige betingelser

Det er imidlertid ikke kun selve deltakelsen i OL som bekymrer. Med strenge karanteneregler i Norge, er det altså utfordrende for mange utøvere å få gode forberedelser. Mange er avhengig av å reise utenlands for å konkurrere og kvalifisere seg.

- Det er en del utøvere som føler de har dårlige betingelser i sine forberedelser på grunn av at de må sitte i karantene her hjemme. De tør ikke reise ut, fordi det medfører en lang karantene. Andre utøvere vil føle at de er bedre forberedt. Det er imponerende hvordan de har klart å finne løsninger. Men situasjonen er meget krevende for mange med tanke på å føle at de er optimalt forberedt, sier tidligere håndballtrener Marit Breivik, som er ansvarlig for sommeridretter i Olympiatoppen.

LES OGSÅ: Arsenal-sjefen usikker på Ødegaard: - Vil ha samtaler

Øvrebø sier Norges Idrettsforbund hjelper til så godt de kan i forberedelsene.

- Det jobbes sentralt, sammen med særforbundene. Vi har dialog med helsemyndigheter og politiske myndigheter som regulerer idretten. Det er litt fram og tilbake ut ifra hvilke tiltak som er satt i verk. Idretten skal henge på for å finne gode løsninger hele tiden. Gode strategier for de aller fleste, sier han.

Noen idretter må likevel trolig gjøre om på sine planer.

- Det er varierende fra idrett til idrett. Roerne har planlagt mye utenlands, men må trolig redusere antall konkurranser om det ikke kommer lettelser på karantenene.