*Nettavisen* Sport.

Toppolitiker tar Armstrong i forsvar

Lance Armstrong Foto: Damian Dovarganes (Ap/SCANPIX)

Setter spørsmålstegn rundt amerikanerens rettssikkerhet.

13.07.12 09:29

«Ble du informert om den føderale saken mot Lance Armstrong, og om du ble det, tror du at etterforskningen var komplett og upartisk?»

Det er ett av seks spørsmål kongressmedlem Jim Sensenbrenner stiller i et brev til lederen for departementet for nasjonal narkotika kontroll (ONDCP), Richard Gil Kerlikowske.

Toppolitikeren henvender seg til departementet fordi det er de som har kontroll over USADA, som nå har innledet en dopingsak mot Lance Armstrong, etter at den føderale etterforskningen mot sykkelstjernen ble lagt ned tidligere i år.

Les også: Anbefaler Armstrong-tiltale

Riktig bruk av skattepenger?
I brevet setter Sensenbrenner spørsmålstegn ved departementets overvåkning over USADAs pengebruk, og trekker raskt inn Armstrongs sak spesielt.

Sesenbrennert er rask med å understreke at kongressen ikke har noe med spørsmål om hvorvidt en utøver har brukt doping eller ikke, men at de har som ansvar å påse hvordan amerikanske skattepenger blir brukt.

Årlig deler ONDCP ut ni millioner dollars (drøye 55 millioner norske kroner med dagens kurs) til USADA, og det er hvorvidt disse pengene brukes på en god måte eller ikke som Sesenbrenner ønsker svar på.

Han trekker som sagt inn Armstrongs sak, ikke bare som eksempel, men som motivasjonen, for å stille spørsmålstegn rundt USADAs arbeid.

«USADA søker å strippe Armstrong for hans prestasjoner og de betydelige gevinster som fulgte som følger av prestasjonene, uten engang å tilby ham grunnleggende rettssikkerhet. Den påståtte mangelen på rettferdighet gir grunn til bekymring for idrettsutøvere på alle nivåer, de fleste av dem uten de ressursene og plattformen som trengs for å utfordre USADAs handlinger.», skriver blant annet Sensenbrenner.

«Har aldri testet positivt»
Han gjør også et poeng av at USADA etterforsker hendelser helt tilbake til 1998, to år før byrået i det hele tatt var opprettet, og at det den gang var det internasjonale sykkelforbundet som hadde enerett til å utestenge utøvere i sykkelsporten.

Kongressmedlemmet uttrykker også andre bekymringer for Armstrongs rettsikkerhet, både ved å nevne at mesteparten av amerikanerens karriere er skjermet av USADAs egne regler om at en sak kun er gyldig i ti år, og ved at Armstrong ikke får vite hvilke tidligere lagkamerater som har vitnet mot ham.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Det faktum at Armstrong har blitt testet over 500 ganger i løpet av sin karriere og aldri testet positivt blir også nevnt av Sesenbrenner.

Brevet avsluttes med seks mer eller mindre generelle spørsmål, som i første rekke tar for seg ONDCPs kontroll og ettersyn med USADA, men som også pendler innom Armstrong-saken og som stiller spørsmål om hvorvidt ONDCP var informert om etterforskningen til det juridiske departementet og hvorvidt de syntes den var komplett og upartisk eller ikke.

Du kan lese hele brevet her!

Som kjent ble den føderale saken mot Armstrong tidligere i år avsluttet, mens USADA fortsatte på egenhånd.

«Ivaretar utøvernes rett til rettferdig konkurranse»
USADA har kommet med et tilsvar til kongressmedlemmets brev hvor de blant annet sier følgende:

«Saken mot alle som er involvert i dopingkonspirasjonen i US Postal-laget, inkludert Lance Armstrong, ble ikke tatt opp med letthet. Vi er klar over hans popularitet, men vårt ansvar er å bidra til en ren sport for de aktørene som krever at USADA forsvarer deres rett til å kjempe på like vilkår, ved å fjerne dopingbruken i idretten. USADAs forpliktelse er at vi vil behandle hver enkelt utøver, uansett hvor kjent og berømt han måtte være, på lik linje».

Byrået gjør også Sensenbrenner oppmerksom på at bevisene er så massive at om de ikke gikk videre med saken ville det betraktes som å dekke over for bevis på doping.

Du kan lese hele USADAs svar her!

Lance Armstrong har påklaget tiltalen mot seg, mens tre andre i saken har blitt utestengt fra idretten på livstid.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag