Topprytter etterforskes av eget lag

Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Grega Bole ble dratt inn i dopingsaken rundt Lance Armstrong og US Postal.

16.10.12 12:58

Blant mange av vitneforklaringene i saken mot Lance Armstrong og US Postal har Leonardo Bertagnolli vært en viktig bidragsyter.

Den tidligere Liquigas-, Diquigiovanni-Androni- og Lampre-rytteren var en småfisk sammenlignet med Armstrong, men har likevel bidratt til å gi antidopingjegerne et viktig innblikk i dopinglege Michele Ferraris univers.

Ferrari var ifølge rapporten en av Armstrongs viktigste støttespiller i det antidopingsjef Tyler Tagart har beskrevet som «det mest profesjonalistert og suksessfulle dopingprogrammet sportsverdenen har sett».

Navngir flere ryttere
Bertagnolli forteller om mikrodosering av EPO, blodoverføringer og i tillegg diskusjoner om NESP (opprinnelig nyremedisin, men enda mer effektivt enn EPO) og AICAR (designerdop, fjerdegenerasjons EPO).

Italieneren navngir også en rekke ryttere, noe som nå får konsekvenser i blant annet Vacansoleil.

Ifølge vitnemålet er AICAR «tilgjengelig via Slovenia» og Grega Boles navn dukker opp navn dukker blant «rytterne som har kjennskap til dette».

Ferrari skal ha uttalt at han kjenner til ryttere som har benyttet AICAR under Giro d’Italia. Han navngir Simon Spilak (da Lampre, nå Katjusja) som en av rytterne som har nytt godt av stoffet.

- Vil gjøre egne undersøkelser
Bole skifter arbeidsgiver fra nettopp Lampre til Vacansoleil etter sesongen.

Det nederlandske laget vil nå forsøke å komme til bunns i om rytteren har bedrevet ulovligheter tidligere i karrieren.

- Han har fortalt oss at han ikke har hatt noe å gjøre med dette, men vi ønsker å få det skriftlig. Når det er på plass, vil vi iverksette våre egne undersøkelser, sier Daan Luijkx i Vacansoleil til De Telegraaf.

Bertagnolli har også uttalt at han i løpet av 2007-sesongen har observert ryttere som Alexandre Vinokourov, Jaroslav Popovitsj, Roman Kreuziger, Morris Possoni, Volodymyr Bileka i kontakt med Dr. Ferrari.

Nylig har også Steffen Kjærgaard innrømmet at han møtte Ferrari ved et par anledninger. Mer om det her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.