*Nettavisen* Sport.

Topprytter syklet med kyssesyke

Foto: DENIS BALIBOUSE (reuters)

Janez Brajkovic angrer ikke på helsesjekken han tok hos Astana.

22.12.11 11:36

I sin siste sesong som RadioShack-rytter vant Janez Brajkovic den slovenske tempotittelen, ble nummer sju i Paris-Nice og nummer ni i Critérium du Dauphiné.

Men ellers var det lite å skrive hjem om etter 2011-sesongen.

Året i forveien ble Brajkovic nevnt som en outsider foran Tour de France, etter at han vant Critérium du Dauphiné sammenlagt.

- Det forklarer mye
Nå har han fått en meget plausibel forklaring på hvorfor årets sesong ble så tung:

- Jeg har akkurat fått høre at jeg har kjørte med kyssesyke denne sesongen. De forklarer mye, tvitret han tidligere denne uken.

Det ble oppdaget da han møtte på treningsleir i Italia med sitt nye lag, Astana. Der måtte rytterne gjennom en obligatorisk helsesjekk, og blodprøvene til 28-åringen viste spor av Epstein Barr-viruset (som utløser infeksjonen).

Kyssesyke har en inkubasjonstid på 30-50 dager (tiden fra man blir smittet til man viser symptomer på sykdommen). Den kan smitt andre via spytt. Kyssing, hosting og lån av andres drikkeflasker, er derfor en vanlig måte å spre viruset på. Det finnes foreløpig ingen legemidler som kan helbrede sykdommen, men man blir advart mot å trene hardt med sykdommen i kroppen.

Et råd Brajkovic neppe etterfulgte.

Slet etter Paris-Nice
Man er også smittebærer i 18 måneder etter at sykdommen er overstått, så det er ikke en ting man ønsker å dra inn i et sykkelmiljø.

Brajkovic forteller til en slovensk nettsted at han ikke har følt seg spesielt pigg under deler av sesongen.

- Jeg vet ikke hvor og når jeg ble infisert. Men det er et faktum at jeg slet med sykdom etter Paris-Nice og fram til juni. Da slet jeg med veldig sår hals. Jeg tenkte vel at det dreide seg om en forkjølelse, men det var i hvert fall god lærdom for framtiden, sier Brajkovic til siol.net.

Han startet siden både Tour de France og Vuelta a España, men brøt det førstnevnte på grunn av en stygg velt.

Brajkovic er nå helt frisk og har ladet opp på Kanariøyene med sitt nye lag denne uka.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.