Gå til sidens hovedinnhold

Tør du gamble, Marit?

Marit Bjørgen kan vinne Tour de Ski. På én måte.

KOMMENTAR:
Anders Skjerdingstad
Sportssjef, Nettavisen

MILANO (Nettavisen): De av oss som har vært i Val di Fiemme og sett klassisk fellesstart for damer i Tour de Ski før, er ikke det minste i tvil om hva som kommer til å skje på lørdagens nest siste Tour-etappe.

Virpi Kuitunen og Aino Kaisa Saarinen kommer til å stikke av gårde i et vanvittig tempo. De kommer til å forsøke å raske med seg alt av bonussekunder underveis. Og de vil riste av seg alle konkurrentene, slik at forspranget fra de to finnene og ned til røkla blir enda større før den avsluttende klatreetappen søndag.

Les alt om Tour de Ski i Nettavisens vintersportsmagasin!

Én ting å gjøre
Det betyr at også Marit Bjørgen bare har én ting å gjøre hvis hun skal kunne gjøre seg forhåpninger om å vinne Tour de Ski: Hun må åpne like forrykende som finnene, prøve å ta fra dem flest mulig bonussekunder underveis og ikke slippe dem fra seg mot slutten (helst slå dem).

Det kan Marit Bjørgen selvfølgelig klare – hvis hun har en superdag og minst én av de to finske jentene ikke har det.

Men det kommer til å gjøre vondt. Fryktelig vondt. For Virpi Kuitunen viste så sent som nyttårsaften at hun for øyeblikket er i en egen klasse i klassisk.

Et forsøk på å henge med Kuitunen innebærer derfor en høyst reell risiko for å gå på en skikkelig smell. Det er gambling. For blir musklene sure, raser sekundene fort. Da kan det også selvfølgelig bli et lite ras nedover sammenlagtlista.

Før de to siste etappene, har Saarinen 13,8 sekunder til gode på Kuitunen og 37 på Bjørgen. Aller helst bør Bjørgen bruke lørdagens etappe til å knappe ned forspranget til Saarinen.

Saarinen favoritt
Rognes-jenta er trolig bedre enn Saarinen på avslutningsetappen. Men neppe 37 sekunder bedre, og i hvert fall ikke mer enn 37 sekunder bedre, realistisk sett. Kuitunen, derimot, kan Bjørgen trolig ta et minutt på opp Alpe Cermis – hvis formen er der.

Hva det betyr?

At Aino Kaisa Saarinen er storfavoritt i Tour de Ski etter fem av sju etapper. Akkurat som hun var det etter null av sju.

Saarinen har rett og slett vært verdens beste kvinnelige langrennsløper hittil i vinter. Vinner hun, er det fortjent, og det er bare for konkurrentene å bøye seg i snøen.

Det kommer også Marit Bjørgen (eventuelt) til å gjøre. Selv om hun ikke samler på andre- og tredjeplasser, har hun lært seg å akseptere dem.

Men samtidig vet den gamle langrennsdronningen at det smaker så utrolig mye bedre å stå øverst på pallen og være den de andre må bøye seg for.

Muligheten til å få oppleve det, er definitivt verdt litt gambling – selv om det i ytterste konsekvens også kan koste en plassering eller to og noen sveitserfranc i premieutbetaling.

Eller hva, Marit?

Kommentarer til denne saken