*Nettavisen* Sport.

Torbjørn Falkanger er død

Foto: Scanpix / Arkiv

- Han var min store helt, sier Arne Scheie.

17.07.13 12:27

Den tidligere skihopperen Torbjørn Falkanger døde etter en tids sykdom tirsdag. Sølvmedaljevinneren fra OL i Oslo i 1952 ble 85 år gammel.

Det var han som avla den olympiske eden ved OL-åpningen i Oslo for 61 år siden, og i hoppkonkurransen i Holmenkollen tok han ledelsen etter første omgang med et hopp på 68 meter.

I annenomgangen ble det bare 64 meter, og dermed måtte han se seg slått av gullvinner Arnfinn Bergmann med 4,5 poeng.

Falkanger var en svært kjent og god hopper i årene etter krigen. Han ble norgesmester tre ganger, i 1949, 1950 og 1954. De to første årene han sikret NM-gull, gikk han også til topps i Holmenkollrennet. Han var medlem av Byåsen og ble tildelt Holmenkollmedaljen i 1953.

Scheies store helt
Hoppkommentator, Arne Scheie, sier til Nettavisen at han vil huske Falkanger som hans store hopphelt fra da han var yngre.

- Dette var veldig trist å høre. Falkanger var min store helt, sier Scheie.

- Da vi på folkehøyskolen i Skedsmo skulle lære om kommunikasjon, porto og brev, så sendte jeg brev til Torbjørn Falkanger og fikk tilbake kort med hilsen. Jeg tror ikke det kunne vært større i dag om jeg hadde fått hilsen fra Pelé eller Maradona. Det var fantastisk stort. Han var min første store hopphelt, forklarer NRK-profilen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Populær
Scheie mener Falkanger var én av landets mest populære idrettsutøvere i tiden etter krigen.

- Han er en av de største hopperne vi har hatt. Han valgte feil spor i annen omgang i OL i 52, som gjorde at han ikke klarte å holde på ledelsen. I en periode fra krigen og fram til 1956 var han den mest populære norske hopperen, sier Scheie.

Hoppkommentatoren sier også at vervet Falkanger fikk tildelt i Oslo-OL viser hvor stor han var.

- Han avla eden under de olympiske leker i 1952. Jeg synes det sier ganske mye - vi hadde nok folk å ta av, sier Scheie.

- Falkanger var hopperen med stor h og en fantastisk person, som førte til at han fikk dette vervet.

Skadet i 1956
Falkanger har femteplass fra VM i Lake Placid i 1950 og sjetteplass fra VM i Falun i 1954 som sine beste prestasjoner i VM-sammenheng.

Den aktive karrieren i hoppbakken tok slutt like før OL i Cortina d'Ampezzo i 1956. I oppkjøringen til lekene falt Falkanger stygt i Holmenkollen. Han pådro seg en så alvorlig skade i fallet at skikarrieren ikke kunne fortsette.

I det sivile liv har Falkanger vært tilknyttet familiebedriften Falkanger Sko AS i Trondheim. Han var i mange år administrerende direktør, men også styreformann i familiebedriften.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag