Torgeir Bjørn: – Eggen var den mest populære norske skikongen

Flagg på halv stang utenfor Engerdal kirke med statue av Gjermund Eggen i bronse. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Flagg på halv stang utenfor Engerdal kirke med statue av Gjermund Eggen i bronse. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: (NTB scanpix)

Torgeir Bjørn vokste opp på 1960-tallet med Gjermund Eggen som sitt store forbilde. Onsdag sa han farvel til langrennsprofilen.

15.05.19 11:10

– Han var nærmest en skigud. Det har jo en viss sammenheng med at han slo gjennom når TV-en kom med overføring av mesterskap i 1966. Han var jo den store kongen der, sier Bjørn til NTB før bisettelsen i Engerdal.

– Da jeg vokste opp i samme fylke som hans, Hedmark, var det jo ham vi så opp til egentlig. Gjermund Eggen, det var noe sagnomsust over ham.

– Norge har hatt flere skikonger gjennom historien, men ingen har vært så populær som Gjermund. Det skyldes nok mye hans folkelige væremåte. Han var snill og hjelpsom, en hyggelig likandes kar. Han gikk hjem hos alle, sier Bjørn.

Skihistorikeren Thor Gotaas er inne på mye av det samme.

– Han slo gjennom i det første TV-sendte mesterskapet. Eggen vant tre VM-gull i 1966. Norge hadde ikke vunnet i VM siden 1939. TV var jo trolldom da, og folk så på den ene kanalen vi hadde. Gjermund var en kjekk kar og veldig omsvermet. Han var en typisk norsk folkehelt som kom fra enkle kår på landsbygda, sier Gotaas til NTB.

– Han var en lun og gjennomtrivelig kar. Det var helt umulig å mislike Gjermund Eggen.

Eggen døde 6. mai etter kort tids sykeleie.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.