Gå til sidens hovedinnhold

Tornadoer kan redde Cavendish

Utenomsportslige katastrofer som tornadoer, demonstrasjoner og fallende trær eneste gyldig grunn for å ikke klare tidslimiten.

I februar 2012 ble UCIs artikkelen nummer 2.6.032 forandret. Regelen omhandler den berømte tidslimiten, grensen som avgjør om en rytter får fortsette i rittet eller ikke.

Tiden du kan komme i mål på, etter etappevinneren, avgjøres av etappens hastighet, lengde og hardhet. Jo hardere etappe, jo lengre etter kan du komme.

Forandringen som ble gjort er at det kun er særskilte utenomsportslige omstendigheter som kan unnskylde en rytter fra å komme i mål utenfor tidslimiten.

Endring presisert i brev til arrangører
procycling.no er i besittelsen av et brev hvor dette understrekes overfor rittarrangører. Blant eksemplene på unntakstilstand er tornadoer, demonstrasjoner, fallende trær og ulykker forårsaket av andre enn rytteren.

Tidligere har man sett en rekke eksempler på at store grupper med syklister har kommet utenfor tidslimiten, og derfor har man latt rytterne fortsette. Det er det slutt på nå.

Bli venn med procycling.no på Facebook!

Cavendish rammes
Mark Cavendish er, som alle andre spurtere, en flittig bruker av den såkalte bussen, eller gruppettoen om du vil. Det er gruppen med syklister som ikke orker å være med på hardkjør på de harde etappene, men som kun har som mål å komme seg gjennom etappen.

På fredagens 207 kilometer lange kraftanstrengelse var Cavendish og de andre rytterne i gruppettoen kun 39 sekunder innenfor tidslimiten.

Arvesen: - Vi er klar over innstrammingen
Coach i Team Sky, Kurt Asle Arvesen, forteller at Sky jobber konkret ut fra den nye justeringen.

- Ja, absolutt. Jeg var selv ute å sekunderte i går. Jeg tok tider og kjørte rundt på slutten. Vi er klar over innstrammingen. Selv om Cavendish er verdensmester hadde han nok blitt kastet ut i går, forteller Arvesen til procycling.no.

- Vi jobber for å bli bedre syklister og tar hensyn til alle regler. Vi har ikke lagt opp noen spesiell plan, men vi prøver å få syklistene til å sykle så fort som mulig. I går var gutta klar over at de var i faresonen og var i så måte spente.

Søndag sykles Rogaland Grand Prix, Norges eneste endagsritt for proffer. procycling.no følger rittet LIVE og er på plass i Stavanger. Heng med!

En viss form for spekulering
Arvesen har selv god erfaring med å sitte i gruppetto, selv om han også ofte ikke hadde behovet.

- Jeg husker selv fra giroen og touren at jeg satt i grupper der det ble sagt at denne gruppa er så stor at vi ikke blir tatt ut. Det er det slutt på nå, men samtidig var det ingen som bevisst gamblet på det, det var mer som en mager trøst. Gruppettoene syklet så fort som mulig, men mer regulert. Det går fort på flatene, men sakte i bakkene, avslutter Arvesen.

PS: Av de fire katastrofene har én inntruffet allerede denne sesongen. Tejay Van Garderen ble rammet av en grein fra et tre under Romandiet rundt.

Kommentarer til denne saken