Onsdag arrangerer Flyktninghjelpen, sammen med PlayMagnus og Chess24, en pengeinnsamling til støtte for folket i krigsrammede Ukraina.

Det blir seks timer med non-stop lynsjakk, der alle som ønsker både kan delta og bidra med penger som går til mat, husly, vann, sanitasjon og juridisk bistand.

Her kan du følge Chess for Ukraine fra 18:

Arrangementet starter klokken 18 og holder på fram til midnatt onsdag. Det vil være en knapp tilgjengelig inne på streamen der de som ønsker å bidra med penger til saken, kan gjøre det. Det vil være mulig å donere og hvor mye som er samlet inn vil oppdateres forløpende. Det er mulig å donere til saken via en QR-kode i sendingen, Flyktninghjelpens Facebook-side og via flyktninghjelpen.no.

Det går også an å donere direkte via denne lenken.

LES OGSÅ: Carlsens tidligere VM-motstander vekker sinne i sjakkverdenen

Bae med comeback

NRK-profil Torstein Bae er blant dem som deltar. Han kommenterer sjakk for statskanalen, men er også advokat og revisor i Flyktninghjelpen.

Det er mange år siden han sist spilte og er spent på hvordan det vil gå.

- Jeg skal gjøre comeback som spiller og samtidig prate meg gjennom disse seks timene. Det blir fort at jeg må snakke om mine egne store tabber, dessverre. Jeg gruer meg litt og oppvarmingen på T-banen var meget svak, sier han til Nettavisen.

- Jeg spilte tre kamper på T-banen og tapte tre. Det ser ikke bra ut. Det satte en støkk i selvtilliten. Men dette blir et maraton med tre minutter til hver spiller i hvert parti. Hvor mange partier det blir i løpet av seks timer, tør jeg ikke tenke på en gang. Men det blir noen trivelige timer. Folk vil nok følge med og forhåpentligvis blir det samlet inn en god sum. Det er mange som ønsker å bidra i denne saken, sier Bae videre.

LES OGSÅ: Carlsen har en «umulig» ambisjon. Ekspert mener det kan passe ham fint

- En kritisk situasjon

Torsdag i forrige uke våknet verden opp til at Russland hadde invadert Ukraina og de siste dagene har ønsket om å hjelpe ukrainerne, fra resten av verden, vært stort.

- Bakgrunnen for dette eventet er et samarbeid med PlayMagnus og Chess24. Det er en sånn «arena tournament», over seks timer. Det skal samles inn midler via Flyktninghjelpen. Dette er ikke bare mitt arrangement, det skal vises på både engelsk og andre språk. Det skal streames og samles inn penger, forklarer Bae.

- Det er et uhøytidelig event for å bistå folk som er i krise. Vi i Flyktninghjelpen har vært i Ukraina siden 2014 og oppskalerer nå våre operasjoner der og i nabolandene.

Bae forteller at Flyktninghjelpen har måttet jobbe fort etter at krigen brøt ut.

LES OGSÅ: Russisk smøretrailer utsatt for hærverk i Holmenkollen

- Det er helt klart en kritisk situasjon. Sikkerheten til våre ansatte er et stort fokus nå og så er det mye planlegging rundt operasjoner i nabolandene. Det er et stort fokus på å være operativt raskt og gi avgjørende bistand til folk på flukt.

Polsk stormester

Når det gjelder «Chess for Ukraine»-arrangementet, er det som nevnt fritt fram for alle som ønsker det å prøve sjakkferdighetene mot Bae og de andre som deltar.

NRK-profilen han notert seg at det kan komme til å dukke opp kjente spillere. Han kan forteller at både tidligere verdensmester Rustam Kasimdzhanov fra Usbekistan og flere andre sjakkprofiler kommer til å delta i turneringen.

LES OGSÅ: Begrunnelsen til FIS skaper sinne: - Feigt som faen!

- Jeg regner med at blant andre den polske stormesteren Mateusz Bartel, som er fire ganger polsk mester, skal delta. Men det blir hundrevis av spillere og det er ikke alltid så lett å vite hvem som skjuler seg bak disse «nickene». Jeg skal nok få kjørt meg og slite gjennom dette mot flere rutinerte og sikkert noen unge, lovende, sier Bae.

- Det er fritt fram for alle, men du må være medlem av Chess24, som er gratis. Det er bare å melde seg på, det er hyggelig om folk blir med å spille. Det er ikke slik at alle trenger å spille i seks timer non stop. Det er lov med pauser, sier han videre.