*Nettavisen* Sport.

Tottenhams milliardprosjekt er klar til bruk: - Den er helt syk

ENORMT PROSJEKT: Tottenham er klare til å flytte inn i deres nye stadion. Foto: (NTB Scanpix)

Etter flere måneder med forsinkelser kan Tottenham Hotspur nå flytte inn på deres nye hjemmearena ved White Hart Lane.

03.04.19 22:43

LONDON (Nettavisen): Onsdag kveld er det klart for åpningen av Tottenhams nye stadion når laget fra Nord-London får besøk av Crystal Palace i Premier League.

Den nye arenaen høster allerede lovord fra både eksperter, spillere, journalister og supportere.

Klikk på bildet for å forstørre.

Erik Thorstvedt, tidligere Tottenham-keeper, er blant dem som lar seg begeistre av klubbens milliardprosjekt.

- Den er helt syk. Det forventer man når de har brukt så lang tid og så mye penger på det, men den er enormt fin, sier Thorstvedt til Nettavisen etter å ha spilt på den nye stadion under lørdagens prøvearrangement.

Kostnadene skal ha nærmet seg 10 milliarder kroner, flere milliarder mer enn beregnet, men målet har ikke endret seg for Tottenham. Planen er at investeringene i den nye stadion skal gjøre Spurs til en av Europas største klubber på sikt.

Eget bryggeri, Europas lengste bar og største supporterbutikk

Premier League-klubben har sett mot USA og latt seg inspirere av en forretningsmodell som er brukt med hell på lignende stadionprosjekter i Amerika, skriver nyhetsbyrået AP.

Klikk på bildet for å forstørre.

IMPONERT: Erik Thorstvedt liker det han har sett av Tottenhams nye stadion. Foto: Tv 2 Øyvind Ganesh Eknes (TV 2)

Billettsalg, sponsoravtaler, reklame, salg av supporterutstyr, mat og drikke er vanlige inntektskilder på en fotballstadion, men i likhet med enkelte amerikanske stadionanlegg har Tottenham lagt til rette for å maksimere disse inntektskildene.

Publikumskapasiteten har økt fra cirka 36.000 på gamle White Hart Lane til 62.062 på den nye stadion. Europas lengste bar, et eget mikrobryggeri, restaurant med «michelin-kokk» Chris Galvin, totalt 60 utsalgssteder for mat og drikke, VIP-plasser med innsyn i spillertunnelen, og Europas største supporterbutikk er bare noe av det klubben håper skal få tilskuere til å legge igjen godt med penger på kampdager og andre arrangementer.

- Det skal hentes penger her. Man kan kjøpe ting overalt, sier Thorstvedt som har latt seg imponere.

Klubben legger til rette for at de som gjester stadion kan benytte seg av fasilitetene i flere timer både før og etter kamp.

Klikk på bildet for å forstørre.

VANNHULL: Tottenham har fått på plass et mikrobryggeri i deres nye stadion. Foto: (NTB Scanpix)

Den nye arenaen ligger på samme plass som White Hart Lane, men er betydelig større. Likevel mener Thorstvedt at man på mange måter har klart å bevare følelsen av den gamle stadion.

- De har greid å beholde noen visuelle elementer som gjør at den ser litt ut som gamle White Hart Lane, forteller Thorstvedt.

- Gjort mye som jeg tror er veldig klokt

Samtidig er det nok av forandringer. Bak det ene målet har Spurs bygd Englands største enkelttribune, inspirert av Dortmundts gule vegg, med plass til 17.500 tilskuere. Tribuneplassene befinner seg også nærmere banen enn på stadioner som Wembley, Emirates og London Stadium.

For å sikre at atmosfæren ikke drukner i et såpass stort anlegg, rådførte Tottenham seg med de samme folkene som hjelper bandet U2 i å ivareta best mulig lyd på deres konserter før de bygde stadion.

Dette er detaljer og elementer Thorstvedt er godt fornøyd med.

- De har gjort mye som jeg tror er veldig klokt, sier den tidligere Spurs-keeperen.

Klikk på bildet for å forstørre.

LEGENDEKAMP: Erik Thorstvedt fikk prøve å spille foran den enorme tribunen på den ene kortsiden under lørdagens prøvearrangement. Foto: (NTB Scanpix)

NFL-avtale

Han trekker også frem muligheten arenaen har til å bytte underlag på banen. På den nye stadion har man nemlig muligheten til å gå fra naturgress til kunstgress på kort tid ved å skyve naturgresset under den ene tribunen på kortsiden.

Meningen er nemlig at man skal kunne arrangere konserter eller spille amerikansk fotball på stadion uten at naturgresset tar skade av det. Tottenham har allerede fått på plass en kunstgressbane tilpasset NFL og har i tillegg egne garderober for amerikansk fotball.

Det skyldes at Spurs har inngått en tiårsavtale med NFL som innebærer at det vil bli arrangert minst to NFL-kamper på Tottenhams nye stadion hvert år.

Tirsdag ble det også klart at Tottenham har inngått en femårsavtale med rugbylaget Saracens som får lov til å bruke Tottenhams stadion til deres årlige «storkamp».

Daniel Levy, styreformann i Spurs, mener avtalen styrker klubbens ambisjon ytterligere om at den nye stadion skal være en flerbruksarena.

- Dette er et spennende samarbeid, og sammen med Premier League- og NFL-kamper, så understreker dette vårt ønske om å skape en sports- og underholdningsdestinasjon som vi tror kan endre dette området i London, sier Levy i en pressemelding.

Klikk på bildet for å forstørre.

IKKE BILLIG: Det skal ha kostet Tottenham nærmere 10 milliarder kroner å lage den nye stadion som har plass til 62.062 tilskuere. Foto: (NTB Scanpix)

Enorme kostnader

Selv om alt høres og ser særdeles lovende ut for Tottenham, er det likevel et stort spørsmålstegn ved når Tottenham faktisk vil merke dette antatte inntektsløftet.

Realiteten er nemlig at Spurs hadde sett for seg en totalkostnad på cirka 5 milliarder kroner, men deriblant The Times melder nå at prisen kommer på nærmere 10 milliarder kroner.

Derfor er det usikkert om når man eventuelt får se klubben bla opp de store summene for nye signeringer. Styreformann Levy hevet nylig i et møte med noen av klubbens supportere at de høye kostnadene ikke får noen konsekvenser med tanke på spillerkjøp, men foreløpig har styreformannen til gode å bevise det.

Tottenham har som eneste klubb i Premier League ikke kjøpt en eneste spiller på et år og det er knyttet stor spenning til hva klubben vil foreta seg på overgangsmarkedet før neste sesong.

Kjemper om Champions League

Inntil videre har imidlertid manager Mauricio Pochettino og hans lag fullt fokus på å sikre seg en plass blant topp fire i Premier League som gir Champions League-spill neste sesong.

Tottenham befinner seg for øyeblikket i en kamp om 3. og 4. plassen i Premier League med Arsenal, Manchester United og Chelsea. Med syv kamper igjen å spille er det svært lite som skiller de fire lagene.

Dermed er det liten tvil om at kun tre poeng er godt nok for Spurs når Crystal Palace er motstander under åpningskampen på den nye hjemmebanen.

- Åpningskampen har fått en alvorlig undertone med at det er en kamp de faktisk må vinne, sier Thorstvedt om onsdagens oppgjør.

Klikk på bildet for å forstørre.

VIKTIG PERIODE: Tottenham-styreformann Daniel Levy og manager Mauricio Pochettino kan glede seg over ny stadion, men nå er fokuset å sikre plass blant topp fire for Tottenham-lederne. Foto: Paul Childs (Reuters)

Tottenham har frem til nå spilt sesongens hjemmekamper på Wembley, men skal spille både de resterende Champions League- og Premier League-kampene på Tottenham Hotspur Stadium. Thorstvedt tror imidlertid ikke det er noen fordel for Spurs å spille de resterende hjemmekampene på den nye stadion. Han tror likevel at de kommer til å lykkes i kampen om en plass blant de fire beste.

- Noen mener at det vil være en fordel for dem å spille på den nye stadion og en bakdel for de lagene som møter dem på den nye stadion, men jeg er helt uenig det. Det blir som en bortekamp for Tottenham også i begynnelsen. Men alvoret i situasjonen gjør at jeg tror Tottenham kan stable på beina en veldig god sluttspurt. Jeg tror de kan klare det, sier Thorstvedt.

Tottenham-manager Pochettino er ikke i tvil om at det betyr enormt mye for klubben å være i Champions League også neste sesong.

- Verdens beste stadion må ha Champions League, sier Pochettino på pressekonferansen før åpningskampen.

Tottenham - Crystal Palace har avspark klokken 20:45 og vises på TV 2 Sport Premium.

Klikk på bildet for å forstørre.

SAMME PLASS: Tottenhams nye stadion ligger ved samme sted som gamle White Hart Lane. Foran den nye stadion har de bygget Europas største supporterbutikk. Foto: (NTB Scanpix)

Klikk på bildet for å forstørre.

NY ARENA: Tottenham Hotspur Stadium er klar til bruk. Foto: Matthew Childs (Reuters)

Kilder: AP, The Guardian, The Times, Football.London, ESPN og Tottenham Hotspur.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag