500 - Internal Server Error

[]
Gå til sidens hovedinnhold

Totto vil ha norsk Zidane

Glem kollektivet i Rosenborg og på det norske landslaget. Tore André Dahlum vil dyrke frem individualisten. Kanskje kommer den neste Zinedine Zidane fra Norge?

Den tidligere landslagsspilleren og Rosenborg-vingen Tore André Dahlum har fått nok av system-tankegangen i norsk fotball. Han ønsker seg brasiliansk samba-fotball, driblinger og store individuelle prestasjoner på norske fotballbanen.

Derfor har han lansert prosjektet «Tren Teknikk med Totto». Et tilbud til norske klubber som vil dyrke de tekniske ferdighetene til spillerne frem – og ikke den tradisjonelle kollektiv-tankegangen.

- I norsk fotball har vi ikke hatt tradisjon for å dyrke frem individer. Kollektiv-tankegangen har gått foran fokuset på individuelle ferdigheter. De har helt glemt at fotball er en individuell idrett, åpner Tore André Dahlum intervjuet med TV 2 Nettavisen.

Noe måtte gjøres
Etter å ha sett på landslaget og norsk fotball generelt den siste tiden, fant Dahlum ut at noe må gjøres.

- Vi må slutte å si at vi er best uten ball, og skjønne at teknikk, ballbehandling og tekniske ferdigheter er fremtiden. Det er på tide at det går opp for folk at det å utvikle individet teknisk, bør være hovedfokus. Settes dette i sentrum, kan vi kanskje om 10-15 år tid fremover ha spillere i Norge som er på teknisk høyde som Brasil, forteller Dahlum.

Tidligere storspillere
I «Tren Teknikk med Totto (TTT)» får han med seg blant annet tidligere Brann-spiller Trond Egil Soldtvedt og eks-Bodø/Glimt-spiller Tom Kåre Staurvik. Sammen skal de blant annet være instruktører på fotballskoler rundt omkring i landet som har et felles mål:

Ballbehandling.

- Vi har blant annet utarbeidet et hefte med 180 øvelser, som kun fokuserer på trening med ball. Det er kun fantasien som setter grenser, ler «Totto».

- Det var ikke vi som fant ut fotballen, får å si det sånn. Men poenget med denne øvelsesbanken er gjentakelser og koordinasjon som gir bedre teknikk. Det er på tide det begynnes å tenkes nytt på fotballbanene i Norge, fortsetter han – tydelig engasjert.

Alle får delta
Øvelsene kan ifølge den tidligere landslagsspilleren gjennomføres av alle mellom 0 og 80 år. Men på de ulike samlingene, vil aldersgruppen først og fremst være mellom 11 og 16.

- Men det blir ikke et ensidig tilbud til de beste. Dette er et tilbud til bredden. Vi kommer ikke til å bruke østtyske metoder, snarere tvert i mot. I Norge er det mange som kommer hjem fra fotballtrening og sier de ikke har hatt det gøy, fordi det var for lite spill med ball. I vårt prosjekt vil det være minst én fotball per spiller. Det mener vi er en menneskerettighet på en fotballtrening, sier Tore Andre Dahlum.

Håper på Myggen
Totto håper at også den tidligere norske fotballynglingen Erik Myggen Mykland blir en av instruktørene i teknikk-prosjektet.

- Vi har snakket med Myggen, senest i København for ikke så lenge siden. Han var positiv, men ga oss ikke noe klart svar foreløpig. Vil han være med, er han akkurat en slik type vi vil ha med. En midtstopper som ikke kan gjøre annet enn å sparke ned folk, vil ikke være aktuell hos TTT, fastslår Dahlum.

Prosjektet i boks
Prosjektet «TTT» er ferdig utarbeidet, og Dahlum tror de kan starte opp med å gi forskjellige klubber tilbudet allerede i begynnelsen av 2005-sesongen. Fagplanen er på allerede på plass. Allerede har flere norske fotballklubber meldt sin interesse.

- En spiller som behersker teknikk, blir beundret av andre og det tennes en gnist hos spilleren selv. Målet vårt er at med gjentagelse, blir du bare bedre og bedre med ballen etter hvert. Det var slik jeg trente i min aktive karriere, og det er slik tankegangen er i vårt prosjekt blir, sier Dahlum.

- Vi skal kurse dem i teknikktrening. Og spille mye fotball. Lik den på løkka, påpeker han.

Går ikke utover fysikken
Han avviser at teknikk-trening går ut over fysikken til spillerne.

- Det er jo dem som tror at teknikk-trening ikke gir den nødvendige kondisjonstreningen. Men med de rette øvelsene, blir spillerne også utslitt av å teknikkøvelser, understreker Tore André Dahlum.

Reklame

Black Week: 12 kupp du gjør hos Christiania Glasmagasin nå