Lars Petter Nordhaug har hatt en strålende sesong hittil.

Nordmannen har virkelig vist at han har tatt steget fra å være en god hjelperytter, til å bli en rytter som kan kjempe for egne resultater i de store rittene.

Lørdag starter Sky-rytteren i Sveits rundt. Det er siste mulighet til å kjøre seg inn på Team Skys lag til Tour de France, noe som flere og flere nordmenn har øynet et håp om etter den fantastiske vårsesongen.

- Hvis jeg skal ha noen sjanse, må jeg kjøre veldig godt her (i Sveits rundt). Jeg forventer ikke Tour de France-plass, og fokuserer på Sveits rundt. Jeg går ikke rundt og venter på noen beskjed, sier Nordhaug til procycling.no.

- Blir det en bonus med tour-plass?

- Ja, det blir det.

Les også:Storlag langflate etter Nordhaug

Uhyre sterke
Sky-trener og tidligere proffsyklist Kurt Asle Arvesen håper det er plass til landsmannen i årets Tour de France.

- Det er ikke lett å si. Det er totalinntrykket som teller, hvordan han fungerer i laget og sånt. Det er mye som spiller inn. Det er sikkert 15 mann som kunne syklet touren, med et like bra resultat til slutt. Med norske øyne håper jeg at han får plass, sier eresfjordingen til procycling.no.

Samtidig som Sveits rundt går også Critérium du Dauphiné, som startet forrige søndag og er ferdig førstkommende søndag. Der har Sky-rytterne kjørt meget godt. Det er nok også her mesteparten av Tour de France-laget vil bli hentet fra.

- Det er en sterk gruppe. Det blir nok mange av dem i touren. Vi får se etter uken hvordan det ligger an, sier Arvesen.

Usikker Nordhaug
Én ting som er sikkert, er at Nordhaug må prestere meget godt i Sveits rundt for å kunne håpe på en Tour de France-billett.

Nøtterøy-guttens forrige konkurranse var Glava Tour. Etter det ble han syk, og måtte gå på antibiotika. Det gjør at han er usikker på formen før det sveitsiske etapperittet.

- Jeg er litt usikker på formen, etter at jeg ble syk etter Glava Tour. Jeg gikk på antibiotika, men har trent bra i halvannen uke nå, så jeg håper formen er grei.

28-åringen har ofte fått en rolle som hjelperytter i sine første proffår, men med resultatene har også statusen i laget økt.

- I utgangspunktet er det meg og Thomas Löfkvist det skal kjøres for i sammendraget. Også har vi også Michael Barry og andre som er i god form vi kan spille på. Det starter med en prolog, og så en tøff første etappe. Etter det kan man gjøre opp status. Men jeg har en fri rolle, og kan kjøre for resultater. Vi får se hvordan det går i starten.

Les også:- Skal du kjøre Dauphiné, Nordhaug?

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kjører for topplassering
Som Nordhaug sier starter rittet med en prolog. På den første etappe er det klatrernes tur til å vise seg frem. Da venter nemlig to HC-kategorier (øverste kategori), med avslutning oppe på den siste. Målstedet er Verbier, samme sted som Alberto Contador på overlegent vis vant en Tour de France-etappe i 2009.

Dermed er det viktig med en god start om man vil være med i sammendraget.

- Dersom jeg føler meg bra, håper jeg på topp ti i sammendraget, og eventuelt gode etapper. Er jeg ikke i slag, må jeg prøve å hjelpe de andre, og gå for en etappeseier og gjøre et godt ritt. I utgangspunktet går jeg for et godt sammendrag, men det kommer litt an på hvordan beina er, sier Nordhaug.

Det er ikke kun den første etappen til Verbier som blir en skikkelig manndomstest. Både den åttende og niende etappen er nemlig etapper for de som liker seg i motbakkene. Før det har rytterne måtte belage seg på en 34,4 kilometer lang tempo, og flere halvharde etapper.

Og Nordhaug vil også få tøff motstand. Sammen Med Critérium du Dauphiné, er det nemlig dette rittet som brukes som oppkjøring for sammenlagtfavorittene til Tour de France.

Det betyr at klatregeiter som Bauke Mollema, Robert Gesink, Alejandro Valverde, Levi Leipheimer, Roman Kreuziger, Wout Poels, Fränk Schleck og Igor Anton står på startstreken. Det blir med andre ord ingen lett oppgave for Nordhaug å imponere nok til å skaffe en Tour de France-billett.