Gå til sidens hovedinnhold

Tour de France på norsk TV til 2015

TV 2 har sikret seg rettighetene i fire nye år.

Onsdag kunne TV 2 annonsere at de har sikret seg rettigheten til Tour de France fram til 2015. Det skapte ubetinget jubel på TV 2-huset skal man tro Twitter-oppdateringene som forplantet seg i etterkant.

- Det har vært mye mailer og ytringer via sms og twitter, sier TV2-kommentator Christian Paasche til procycling.no.

- Var det usikkerhet knyttet til å sikre seg rettighetene denne gangen?

- Ja, vet at det har vært litt nervøs stemning for de som har sittet på rettighetene (EBU), ikke ville forlenge avtalen denne gangen, forteller han.

La dopingdebatten død
Bakgrunnen er at det er den europeiske kringkastingsunionen som har forhandlet direkte med tourarrangøren ASO. Denne gangen har Tyskland og deres gigantiske TV-markedet varslet at de ikke ønsket å være en del av avtalen.

Det har gjort at blant andre norsk og dansk TV 2 har presset på for å få avtalen i havn.

I Tyskland tas Tour de France av skjermen etter årets sesong. Verken ARD eller ZDF ønsker å vise rittet direkte på grunn av tyskernes dopingfortid, men rittet vil dukke opp i form av høydepunkter og via Eurosport, som selvsagt også vises i landet.

Les også: - Kan ikke svikte Thor fordi andre svikter

- Bruker dere noe tid på dopingproblematikken når dere vurderer Tour de France-satsingen fra år til år, eller ser dere på dette som en større utfordring for andre nasjoner?

- Vi har diskutert det, men jeg føler vi har diskutert det ferdig. I 2006, etter at Floyd Landis ble tatt for doping, gikk jeg inn til Bjørn Taalesen (TV 2s sportsdirektør) og sa: Skal vi gidde å sende dette mer? Taalesen svarte: Selvfølgelig skal vi det. Til slutt ble vi enige om at det ikke blir mindre doping innenfor sykkelsporten om verken TV 2 eller tyskerne lar være å sende det.

- Men det er fortsatt en vei å gå?

- Ja, men jeg synes likevel det er riktig av oss å dekke sykkelsporten. Jeg har fått et litt annet syn på det, etter den praten med Bjørn for fem år siden. Vi får heller åpne gapestokken når noen blir tatt. Men det er idretten selv som må stå for holdningsendringen. Det har for så vidt kommet, men den må forsterkes ytterligere. Derfor gleder det meg at konsekvensene av å dope seg blir enda sterkere (UCI er for fireårig utestengelse for bruk av tunge dopingmidler, vår anm.).

- Håper kona ikke leser Twitter
Avtalen TV2 nå har sikret seg inkluderer ikke bare Tour de France. Også Paris-Nice, Critérium International, Liège-Bastogne-Liège, La Fleche Wallonne, Paris-Tours og Tour de l'Avenir blir å finne på TV-kanalen fram til 2015.

Hvem sender Dwars door Vlaanderen? Sjekk her!

Det viktigste er selvsagt verdens største etapperitt. TV 2 har sendt Tour de France direkte siden 2003-sesongen. Da var det Thor Eggen og Johan Kaggestad som kommenterte. Siden 2004 har Paasche tilbrakt fellesferien langs franske landeveier.

- Tar den folkekjære kommentatorduoen også fire nye år?

- Jeg håper jo det, men det er flere som har noe de skulle ha sagt i den saken (Christians samboer og parets to barn, vår anm.). Jeg har ikke turt å si noe hjemme ennå.

- Kona di leser altså ikke på Twitter?

- Nei, det får jeg inderlig ikke håpe, flirer han.

Ingen småjobb
Det er nemlig ingen småjobb å holde seg oppdatert foran de tre uker lange rittet i juli hvert år.

- Forberedelsene starter egentlig når løypa presenteres i slutten av oktober. Jeg lager mapper, klipper ut ting og sparer ting til senere. Johan (Kaggestad) sitter med sine egne ting og oppdaterer notatene kontinuerlig fra 1. januar. For meg blir det veldig intensivt i juni. Da er man ferdig med de fleste andre sykkelrittene man fokuserer på, men heldigvis er man ganske godt oppdatert allerede da. De første årene var det bare Paris-Nice og Liége-Bastogne-Liége vi sendte i forkant, men nå er jo porteføljen kraftig utvidet.

- Hva er mest slitsomt under touren?

- Det er vel at dagene der nede blir så lange. Man kan nesten aldri gå rett inn på hotellet når man er ferdig med arbeidsdagen. I stedet venter to-tre timers kjøring mot neste målby. Heldigvis har det blitt lettere å disponere tid og krefter med årene. I starten var man supergira hele tiden, erindrer han.

Allerede i inneværende sesong har TV2 stablet en historisk sykkelsatsing på beina. Du finner hele oversikten over TV-sendte ritt ved å lese denne artikkelen!

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken