*Nettavisen* Sport.

Tour de France-ruten avslørt?

Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Arrangøren kan ved en feiltakelse har publisert 2012-ruten. Sjekk den ut her!

10.10.11 18:12

Etter den opprinnelige planen, skulle ikke ruten for neste års Tour de France offentliggjøres før den 18. oktober. Nå ser det ut til at ASO - rittarrangøren - har tabbet seg ut.

Ivrige nettbrukere kom nemlig over det som ser ut til å være oppsettet for neste års ritt på letour.fr, før dokumentet igjen ble tatt ned fra serveren.

Se hele ruten i bunnen av artikkelen!

Rittet starter med en 6,1 kilometer lang prolog i Liége. Det har for øvrig også vært kjent en god stund.

Frir til Gilbert og Cavendish
Den første etappen starter i Liége og har målgang i Seraing. Underveis skal rytterne blant innom den velkjente broen Baraque de Fraiture og Formel 1-banen Spa-Francorchamps. Traseen er med overlegg lagt til Ardennene - i håp om at hjemmefavoritten Philippe Gilbert skal satse alt på etappeseier i denne utgaven av rittet.

Les også: Tour de France til Ardennene

Etappe to har vært en ørliten hemmelighet. Ikke at den starter i Visé, men hvor den avsluttes. Igjen hadde ryktebørsen rett: Det blir i Frankrike, nærmere bestemt i Tournai.

Mer interessant er det kanskje at etappe 1 til og med 8 blir betegnet som flate av arrangøren. Selv om flere av dem inneholder en avslutning i oppoverbakke, vil det ventelig også finnes et vell av muligheter for en rytter som Mark Cavendish.

Totalt sett finnes det ni flate etapper, fire kuperte transportetapper, tre tempoetapper og fem fjelletapper. Rytterne skal over 25 klatringer. Elleve av dem i Pyreneene, seks i Alpene, fire i de sveitsiske jurafjellene, tre i de franske jurafjellene og én i Vosges.

Ingen tour for klatrerne
Ved første øyekast merker man seg at rytterne skal igjennom hele 90 kilometer på temposykkelen. Det vil favorisere temposterke karer som Tony Martin, Cadel Evans, Alberto Contador og Bradley Wiggins. Det vil også medføre at stillheten senker seg over Schleck-brødrenes hjemland, Luxembourg.

På den niende etappen må rytterne igjen finne fram temposykkelen. Da blir det en 38 kilometer lang individuell tempo fra Arc-et-Senans til kuperte Besançon.

Den andre tempoetappen dukker som vanlig opp på rittets nest siste dag, en 52 kilometer lang (og flat) affære mellom Bonneval og Chartres.

Verdt å merke seg er det også at den angivelige tourruten kun inneholder fem fjelletapper, der tre av dem avsluttes på fjelltopper (etappe 11 Albertville->La Toussuire-Les Sybelles og etappe 17 Bagnères-de-Luchon->Peyragudes). Man har også en toppfinish (som neppe skiller noe særlig) under transportetappen med målgang på La Plance des Belles Filles (målgang 1148 meter over havet).

På den 14. etappen blir det et gjensyn med Foix, der Kurt Asle Arvesen vant sin eneste Tour de France-etappe i 2008.

Her kan du se ruten som angivelig danner grunnlaget for neste års Tour de France

(klikk på bildet for større versjon):

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Skjermdump fra www.velopeloton.com)

Totalt skal rytterne igjennom 3.479,1 kilometer. Tour de France starter den 30. juni og inntar Champs-Élysées den 22. juli.

Det er også OL i London og VM i Limburg å tenke på for rytterne i 2012.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.