RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tour de France-ruten avslørt

(ASO/AFP)
Sist oppdatert:
Cavendish kan ta gult, og mulig brosteinsgave til Thor Hushovd.

2014-utgaven av Tour de France blir hele 3.656 kilometer lang. Onsdag ble samtlige 21 etapper presentert på en gallavisning i Palais des Congres, Paris.

Det blir relativt tøft i den første uken da etappen mot Sheffield minner om Liège-Bastogne-Liège og brosteinsetappen mot Arenberg skiller seg ut.

Det er også tøffe fjell som møter rytterne allerede før de inntar Alpene og siden Pyreneene.

Les ryktesaken vår: Er dette Tour de France 2014?

Det er 25 fjell som er klassifisert som andre, første eller ukategorisert stigninger. Fem etapper avgjøres på toppen av fjell – én mer enn i årets jubileumsutgave.

I år besøker Tour de France tre land utenfor hjemlandet: Storbritannia, Belgia og Spania.

Cavendish i gult?
Leeds Arena har fått æren av å holde lagpresentasjonen den 3. juli neste sommer. To dager senere starter neste års Tour de France.

5. juli: Etappe 1 (Leeds-Harrogate, 190 kilometer, flat):

Touren åpner med i smell i det sykkelgale Storbritannia. Etter back-to-back-seirer for Team Sky med Bradley Wiggins og Chris Froome, har sykkelinteressen aldri vært høyere her.

Åpningen i Leeds skjer på torget i byen. Feltet passerer blant annet Dales nasjonalpark i Pennines, før sprinterne kvesser klørne i Harrogate.

Får vi se Mark Cavendish i den gule ledertrøyen for aller første gang? Lite hadde begeistret både hjemmefansen og den franske sykkelarrangøren mer.

- Jeg startet mitt første Tour de France i London, og det blir stort å få rittet tilbake igjen til britisk jord. Jeg gleder meg til å kjøre foran hjemmefansen og familien min. Det blir en ny sjanse til å ta den gule ledertrøyen. Jeg klarte det ikke år, men jeg skal prøve igjen, lovet Cavendish under presentasjonen.

Familien hans har faktisk en leilighet femti meter unna målstreken i Harrogate, så forvent en svært motivert Omega Pharma-Quick Step-rytter foran denne etappen.

6. juli: Etappe 2 (York-Sheffield, 200 kilometer, kupert):

Dag to er mer kupert.

- En tøff etappe. Totalt skal rytterne over ni små bakker, fortalte toursjef Christian Prudhomme.

Vi kan dra sammenlikninger til terrenget som møter rytterne i Liège-Bastogne-Liège. Det er alltid vanskelig å spå utfallet av slike etapper, men det kan være en god dag for Edvald Boasson Hagen eller Philippe Gilbert.

7. juli: Etappe 3 (Cambridge-London, flat):

Etter to dager i Yorkshire, er universitetsbyen Cambridge vertskap for dag tre. Etappen blir le Grand Finale og gir et gjensyn med London sju år etter forrige besøk.

Rytterne får et gjensyn med OL-parken de besøkte i 2012, før sprinterne igjen skal i aksjon på The Mall i sentrum av London. Det blir også tid til litt sightseeing for rytterne da man passerer Tower Bridge, Tower of London, Big Ben og Westminister Abbey underveis.

Kan man få tre forskjellige ryttere i ledertrøyen i løpet av de første dagene i England?

8. juli: Etappe 4 (Le Touquet-Paris-Plage-Lille, 164 km, flat)

Etappen starter helt ute ved strandkanten og skal gjennom Flandern (Belgia) på vei mot Lille. Belgia er et av tre land utenom Frankrike rittet gjester i denne versjonen.

Tour de France har gjestet Le Touquet-Paris-Plage ved to tidligere anledninger.

9. juli: Etappe 5 (Ypres-Arenberg Porte Du Hainaut, 156 km, flat brostein)

Forrige gang vi hadde brosteinsetappe i Tour de France, var i 2010 – og da vant Thor Hushovd! I 2014 skjer det igjen, men etappen går ikke igjennom den ikoniske Arenbergskogen vi kjenner fra Paris-Roubaix.

- Dette blir en slags mini-Paris-Roubaix, fortalte Prudhomme fra podiet i Paris.

Det er totalt ni brosteinspartiene, og både Mons-en-Pévèle og Carrefour de l’Arbe står på menyen. Totalt er det 15,4 kilometer brostein på den 164 kilometer lange etappen.

Målgang er lagt til nøyaktig samme sted der Thor Hushovd vant for snart 3 og et halvt år siden.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

INTERESSANT FOR HUSHOVD: Den femte etappen i neste års Tour de France inneholder brosteinspartier og har målgang der Thor Hushovd vant i 2010.
INTERESSANT FOR HUSHOVD: Den femte etappen i neste års Tour de France inneholder brosteinspartier og har målgang der Thor Hushovd vant i 2010.

10. juli: Etappe 6 (Arras-Reims, flat 194 km)

Flat etappe som gir muligheten for sprinterne til å skinne. Reims er for øvrig kjent som Champagne-byen i Frankrike, så her blir det nok sprudlende dråper til etappevinneren!

De siste tre målgangene her har alle ført til massespurt og Djamolidine Abdoujaparov (1991), Robbie McEwen (2002) og Alessandro Petacchi (2010) er trekløveret som har stått på toppen av podiet.

11. juli: Etappe 7 (Épernay-Nancy, flat 233 km)

Denne er tøffere enn etappen dagen i forveien, og kan være noe for en puncheur (klassikerrytter) å kikke nærmere på.

Sammen med etappen mot Arenberg Porte du Hinault vil etappen mellom Épernay og Nancy minne oss om at det er 100 år siden utbruddet av første verdenskrig. Nancy har dukket opp som start- eller målby ved 16 anledninger i Tour de France-historien.

Hovedfeltet skynder seg langsomt mot Vosges-fjellene.

12. juli: Etappe 8 (Tomblaine-Gérardmer La Mauselaine, 161 km, kupert)

Det er ikke så ofte ASO legger turen innom Vosges, men denne dagen skal rytterne få en tøff avslutning på dagen. Mot slutten venter nemlig tre innlagte stigninger.

Den første er Col de la Croix des Moinants (7,6 km à 6 prosent). Deretter venter Col de Grosse Pierre (3 km à 7,5) - før toppfinish på Gérardmer la Mauselaine.

Her det kun 1,8 kilometer klatring som venter, men med 10 prosent i snitt, blir dette en spektakulær finale. Le Mauselaine er for øvrig en kjent skidestinasjon.

13. juli: Etappe 9 (Gérardmer-Mulhouse, 166 km)

Dagen etter starter man på samme sted. Så skal man videre til Mulhouse, og begynner ferden med å bestige Col de la Schlucht (1140 meter over havet).

I 2009 syklet Romain Sicard fra Tejay Van Garderen, Rafael Vals Ferri og Sergio Henao i dette terrenget under Tour de l'Avenir. Ungdommens Tour de France benytter seg ofte av Vosges-fjellene når de avvikler sine etapperitt.

14. juli: Etappe 10 (Mulhouse-La Planche Des Belles Filles, 161 km):

Touren var her for to år siden. Da tok Chris Froome sin aller første etappeseier i Tour de France.

- Dette minner om både Alpene og Pyreneene, advarte Prudhomme.

Dette blir den første bataljen mellom sammenlagtkanonene.

Først venter Petit Ballon: 1163 meter over havet og 9,3 kilometer med 8,1 prosent. Deretter venter Col du Platzerwasel med sine 1192 meter (7,1 kilometer med 8,4 prosent). Totalt er det sju kategoriserte stigninger på menyen. 6 av disse er enten første eller andrekategori.

Nest siste klatringer er Col des Chevrères med partier på opp mot 15 prosent, før det hele avgjøres opp mot La Planche Des Belles Filles i 1035 meters høyde. Den avsluttende klatringen holder 8,5 prosent over 5,9 kilometer.

15. juli: Hviledag i Besancon

16. juli: Etappe 11 (Besancon-Oyonnax, 186 km):

- En dag som kan bli vanskelig å kontrollere, mener Prudhomme noe som er en invitasjon til ryttere som elsker å prøve lykken i brudd.

Avslutningen foregår på smale veier. Og her er man ved inngangsporten til de majestetiske Alpene.

17. juli: Etappe 12 (Bourg-en-Bresse-Saint-Étienne, 183 km, fjell):

En liten avstikker før man ankommer Alpene. Også her bør det være muligheter for modige utbrytere.

Forrige gang Saint-Etienne var målby var i 2008. Da utmanøvrerte Marcus Burghardt Carlos Barredo i kampen om etappeseieren.

18. juli: Etappe 13 (Saint-Étienne-Chamrousse, 200 km, fjell)

Dette er den første rene av kun to etapper i Alpene.

Den første store utfordringen blir Col de Palaquit (1154 meter over havet). Det blir toppfinish i Chamrousse, 1730 meter over havet, og da befinner rytterne seg i nærheten av Grenoble.

- Dette blir en tøff etappe, mener Prudhomme.

19. juli: Etappe 14 (Grenoble-Risoul, 177 km)

Det første fjellet som passeres er Col du Lautaret (2058 meter over havet). Deretter venter Col d’Izoard (2360) som også er det høyeste punktet i årets ritt. Etappen avsluttes med toppfinish på Risoul (1855 m), som er en nykommer i Tour de France-sammenheng.

I Critérium de Dauphiné har målbyen dukket opp ved flere anlendninger og forrige gang i juni i år. Etappen konkluderer årets innsats i Alpene.

20. juli: Etappe 15 (Tallard-Nîmes, 222 km, flat)

Dette er en transportetappe mot Pyreneene. Kunne kanskje ha vært spennende for utbrytere, men sannsynligvis blir det samlet spurt. I målbyen Nîmes vant Mark Cavendish for seks år siden.

Men det er altså en lang dag på sykkelen – hele 222 kilometer – som venter rytterne.

21. juli: Hviledag i Carcassonne

22. juli: Etappe 16 (Carcassonne-Bagnéres-De-Luchon, 237 km, fjell)

Nok en lang dag for hovedfeltet med hele 237 kilometer på programmet. Første hinder er Col de Portet-d’Aspet som ruver 1069 meter opp i terrenget.

I dette området har faktisk det lengste solobruddet i tourhistorien gått: Over 253 kilometer! Det var nylig avdøde Albert Bourlon som klarte denne bradgen i 1947.

Skal man kopiere dette er man nødt til å holde unna for hovedfeltet over Port de Bales (1755 meter over havet) og opp til målgang i Bagneres De Luchon (632 meter). Her har Thomas Voeckler vunnet to ganger tidligere.

- Jeg går gjerne for en tredje seier, sa Voeckler under presentasjonen.

23. juli: Etappe 17 (Saint Gaudiens-Saint-Lary-Soulan-Pla d’Adet, 125 km, fjell)

Det er tredje gang på de siste fem årene at touren gjester Saint Gaudiens. Etappen er en real kinaputt. Den er riktig nok bare 125 kilometer lang, men hele 40 av disse har sju prosents stigning eller mer.

For å gjøre det hele ekstra vanskelig er all klatringen plassert innenfor etappens siste 100 kilometer. Klatrefesten starter med Col du Portillon, 1292 meter over havet.

Men før målgang i Saint Lary Soulan (Pla d’Adet 1680 meter) skal rytterne også over Col de Peyresourde (1569 meter) og Col de Val Louron-Azet (1580 meter).

24. juli: Etappe 18 (Pau-Hautacam, 145 km, fjell)

Hautacam er tilbake på Tour de France-menyen, og i løpet av 145 kilometer skal rytterne over fire fjell.

Legendariske Hautacam byr på 13,6 kilometer med 7,8 prosents stigning i snitt.

Her kan mye bli avgjort i Tour de France-sammendraget, da dette nok er den tøffeste etappen i årets ritt. Underveis møter rytterne Tourmalet og avsluttes på Hautacam som troner over den hellige byen Lourdes (som en del journalister har et anstrengt forhold til).

25. juli: (Etappe 19) Maubourget Val d’Adour-Bergerac, 208 km, flat)

- Her er det kanskje en mulighet for de som verken er klatrere eller sprintere, mener Prudhomme, så da bør det være en kjærkommen mulighet for ryttere som liker å teste grensene i brudd.

26. juli (Begerac-Périgueux, 54 km, individuell tempo, flat)

På rittets nestsiste dag har arrangøren plassert rittets eneste tempoetappe. Og for en etappe det blir! 54 kilometer lang og en hyllest til Miguel Indurain og Jacques Anquetil - som begge har vunnet Tour de France fem ganger.

Her får tempohestene sin siste sjanse til å ta igjen noe av det tapte til de beste klatrerne. Men er det for sent?

27. juli (Évry-Paris Champs-Élysées, 136 km, flat)

Den sedvanlige avslutningen i Paris er tilbake i 2014-utgaven av rittet. Det var altså bare i år at de avsluttet etappen på kveldstid.

De har foreløpig ikke fått lov fra franske myndigheter til å sende rytterne rundt selve triumfbuen, slik de gjorde i jubileumsutgaven av rittet.

- Det blir en utfordring. Denne løypen har litt av alt og det er bra for Tour de France, uttalte Chris Froome.

- Brosteinen vil gjøre det interessant. Det er bra for rittet, selv om det er forbundet en risiko for oss ryttere. Jeg tror det kommer til riste litt løs i rittet allerede i starten, og det er bra, la Froome til.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere