Gå til sidens hovedinnhold

Tour de France-rytter lager skoene selv

Nå har han de letteste skoene i hovedfeltet.

- Jeg snakker fem språk: PHP, MySQL, ASP, VB og Java, har sykkelrytter Adam Hansen uttalt.

Nå knegger sikkert nerdene godt foran PC-skjermen.

Det gjør også dataprogrammerer Hansen som blant annet har hjulpet logistikkavdelingen i Lotto Belisol med selvutviklet programvare.

Det er ikke det eneste talentet han besitter.

Fra sin egen bolig i Tsjekkia har 32-åringen både utviklet og designet en egen kleskolleksjon.

Leverer utstyr til eget lag
Via en egen hjemmeside tilbyr han nå treningstrøyer, nakke-, arm- og leggvarmere til mosjonistene der ute.

Nakkevarmerne benyttes også av rytterne på Lotto Belisol.

Rosinen i pølsa er likevel sykkelskoene han har kjørt med hele denne sesongen. Det ble oppstandelse allerede i januar, da Hansen kjørte med mørke sko som egentlig bare så ut som en prototype av karbonfiber som var pakket rundt foten hans.

I realiteten var det den første modellen av sykkelskoen «Hanseenos». En superlett sko som – etter planen - skal lanseres i inneværende måned.

Les også: Slik var Froome-rivalens tøffe oppvekst

- Veier halvparten så mye
Hansen forteller procycling.no at foten hans har en utforming som gjør vanlige sko ukomfortable for ham.

Løsningen ble å utforme en med perfekt passform til eget bruk.

- Jeg hadde lyst til å lage noe annerledes. Noe lett, stivt og unikt. Jeg har brukt dem denne sesongen, og jeg håper at de snart er klare for lansering, sier Hansen til procycling.no.

- Hva er unikt med dine sko?

- De veier halvparten så mye som den letteste skoen som er på markedet. De er veldig komfortable for meg, fordi de er formet etter foten min, forklarer han.

Nå jobbes det med å utvikle mindre spesialiserte sko som kan fungere for føtter med andre passformer.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Håndlagd
Et stykk «Hanseenos» veier 105 gram. Specialized-modellen mange av rytterne i hovedfeltet benytter seg av veier til sammenlikning 260.

Hansen forteller at han gjort det aller meste selv under utviklingen av skoen. Han har designet dem og laget skoen for hånd.

- Det eneste jeg ikke gjør er fargeleggingen.

Innovasjonen i hans egen kjellerstue stopper ikke der.

«The second skin»
Lotto-rytteren peker på sin egen sykkeltrøye og sømmene som går over brystet og langs skulderbladene.

Selv jobber han med å utvikle en hel drakt som kun er utstyrt med sømmen over brystet i tillegg til en glidelås.

- Vi kaller den «the second skin». Poenget er at bortsett fra sømmen over brystet, skal ingen andre sømmer være eksponert. Det skal både gjøre den mer aerodynamisk og komfortabel. Den er laget av ett stykke tøy.

- Hvorfor begynte du å lage eget tøy?

- Jeg har vært syklist i 15 år og vet som fungerer og som ikke gjør det. Gjennom karrieren har jeg syklet med mange forskjellige trøyer. Det er noen av dem med sponsornavn på som er helt forferdelige, medgir han.

Les også: Fra festdyr til Tour de France-rytter

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klær for mosjonisten
Når han skal utvikle trøyer, er det han som velger både stoff og utsnitt selv.

Fordi Hansen mener utstyrsfabrikantene ofte velger trøyer som er «enkle å masseprodusere», ønsker han selv å selge til mosjonistene.

- Det er mer for hverdagssyklisten. Når man er på et lag må man benytte seg av det laget tilbyr. Men du har mange som ikke er proffe, men som ønsker å leve som en. De ønsker det beste utstyret uansett hva det er snakk om. Vi ønsker å tilby produkter som er bra – eller bedre – enn det proffene kjører med.

Vil utfordre «The Gabba»
Som rytter i Lotto Belisol står han kun fritt til å velge skoleverandør selv. Alt annet blir i utgangspunktet styrt av laget.

Hansen har imidlertid fått opp logoen sin på lagbussen, og har altså testet ut nakkevarmere på lagkamerater under klassikersesongen.

I framtiden håper han også å utvikle en ny regnjakke. Her har Gabriel Rasch bidratt til det som per i dag er feltets mest populære regnjakke: The Gabba.

Men Hansen ser utviklingspotensial på dette området også.

- Hovedutfordringen er å finne et materiale som er vanntett, men som også er tøyelig og elastisk. Hvis ikke blir det som å sykle med en fallskjerm. Det er også en utfordring at den beholder de samme egenskapene etter at den har blitt vasket noen ganger, sier utstyrsutvikleren.

Reklame

Best i test påskeegg 2021

Kommentarer til denne saken