ROUEN (procycling.no): Det skulle gå seks dager av årets Tour de France før Lance Armstrong-spøkelset slapp ut av skapet igjen.

Men denne gangen er det alvor: Flere sykkeltopper vakler, stjerner i årets ritt og selve Tour de France-kongen: Lance Armstrong.

Nederlandske De Telegraaf kunne torsdags morgen avsløre at Levi Leipheimer (Omega Pharma-Quick Step), George Hincapie (BMC Racing), Dave Zabriskie og Christian Vandevelde (begge Garmin-Sharp) skal ha vitnet mot sykkelkongen og samtidig innrømmet eget dopingbruk.

Les mer:Armstrong-kamerater innrømmer doping

Avisen skrev også at kvartetten – som også sykler årets Tour de France – skal ha gjort en avtale som resulterer i mellom fire og seks måneders utestengselse i etterkant av Vuelta a España.

- Ryktene er usanne
Garmin-sjef Jonathan Vaughters avviste at dette var tilfelle da han leste opp en forhåndsskrevet uttalelse utenfor lagbussen.

- Som vi alltid har sagt, forventer vi at alle i organisasjonen vår er åpne og ærlige, dersom de blir kontaktet av antidoping-byråer eller myndigheter.

- Nå er vår organisasjon, ryttere og ansatt fokuserte på Tour de France. Vi vant vår første Grand Tour i mai, og dersom vi skal oppnå den samme suksessen her, må vi fokusere på det. Vi kan bekrefte at hele vårt tour-lag er fokusert på touren, og at rapportene i media om suspensjon er usanne.

Armstrongs mest lojale
Der snek også Zabriskie og Vandevelde seg unna – uten å si et eneste ord til det bristeferdige pressekorpset.

En som faktisk tok ordet var George Hincapie. Han har gjennom en årrekke vært Armstrongs mest lojale støttespiller fra tiden i US Postal.

Den sjudoble Tour de France-vinneren har enkelt kunne avfeie vitneutsagnene fra mindre troverdige ryttere som Tyler Hamilton og Floyd Landis. Når de to har beskyldt Armstrong for gjentatt bruk av ulovlige midler, har begge båret preg av å være smådesperate juksemakere med behov for å slå tilbake mot «the untouchable».

Hincapie er i en helt annen klasse. Mannen som for tiden sykler sitt 17. tour (ny rekord) har vært en klippe i amerikansk- og internasjonal sykkelsport i en årrekke.

- Dave, du tar dette!
Seansen utenfor BMC-bussen ble likevel en spesiell affære.

- Dave, du tar kontroll på dette, lød oppfordringen fra pressesjefen før Hincapie ble geleidet mot en betrodd TV-reporter i det ventende pressekorpset.

Deretter fikk mannen stille to spørsmål før Hincapie ble geleidet bort igjen under påskudd av at han måtte «skrive seg inn foran dagens etappe».

- Kan du fortelle noe om hvorvidt du har vitnet og hva du sa?

- Jeg er bare skuffet over at dette blir tatt opp igjen. Jeg føler at jeg alltid har handlet for sykkelsportens beste. Akkurat nå er jeg her for å gjøre jobben min, og fokusere på det. BMC har ingenting å gjøre med dette. De ønsker å fokusere på touren, og jeg ønsker å hjelpe dem med det. Jeg vil ikke fokusere på noe annet enn det.

- Snakker du fortsatt med ham?

- Nei, jeg har ikke snakket med ham på en stund. Jeg synes det er synd at han må igjennom dette. Lance har gjort så mye for sporten. Prestasjonene hans er helt utrolig, alt han har gjort for sykkelsporten og oppmerksomheten han har brakt til sporten. I tillegg til engasjementet hans for kreftsaken, som har vært veldig viktig, fortalte Hincapie før han ble geleidet vekk.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

«No comment»
Ved en buss litt lenger ned i gate, sto Levi Leiphemer – god nok til å ende opp på podiet i Paris – og besvarte de aller fleste spørsmål med «no comment».

- Har du vært i kontakt med det amerikanske antidopingbyrået?

- Det har jeg ingen kommentar til, svarte Leipheimer.

Og slik fortsatte det.

Han fortalte også at han følte seg «avslappet» i forhold til beskyldningene, og at han «ikke hadde hørt noe om en mulig seksmåneders karantene».

Garmin-rytter: - Ikke mitt problem
Ettersom de involverte i saken gjemte seg bak forhåndsskrevne statements, ingen kommentar eller intervjuer av «hyggelige journalister» ble andre igjen stående med svarteper.

Tyler Farrar er en av de hyggeligste rytterne i feltet, men han har også den tvilsomme æren av å sykle sammen med Vaughters, Zabriskie og Vandevelde.

Alle tre er trolig involvert i etterforskningen som endelig kan felle Lance Armstrong.

- Det er mye bråk her rundt Lance Armstrong-saken, hva tenker du om det?

- Jeg har ingenting å si om det. Det første jeg hørte om det var på nettet i dag. Jeg vet ingenting og det påvirker ikke meg.

- Det påvirker dere ikke som lag heller?

- Det er ikke mitt problem, svarer Farrar.

Før han fortsatte mot det denne dagen egentlig var ment å handle om: Den 5. etappen av årets Tour de France.