Gå til sidens hovedinnhold

Tour de France-vinner dopingdømt

Jan Ullrich er funnet skyldig i bloddoping.

Idrettens voldgiftsrett annonserte torsdag at den har ilagt Jan Ullrich en toårig utestengelse.

Tyskeren mister også resultatene han oppnådde mellom mai 2005 og fram til han la opp i februar, snaut to år senere. I denne perioden vant han blant annet Tour de Suisse.

Det sveitsiske sykkelforbundet valgte i sin tid å droppe dopingetterforskningen av Ullrich, men etter en anke fra det internasjonale sykkelforbundet, holdt CAS (voldgiftsretten) taket i saken. Den tidligere Tour de France-vinnerens suspensjon gjelder fra 22. august, 2011.

- Basert på volumet, konsistensen og bevisbyrden lagt fram av UCI, og at Jan Ullrich ikke har maktet å heve tvil rundt bevisenes troverdighet, har panelet konkludert med at Jan Ullrich i hvert fall var involvert i bloddoping, heter det i en uttalelse fra voldgiftsretten.

Dopingsaken mot Ullrich stammer fra den mye omtalte «Operación Puerto» i 2006. Den gang ble en rekke toppryttere koblet til bloddoping via gynekologen Eufemiano Fuentes. Ullrich ble, sammen med blant andre Ivan Basso, Santiago Botero, José Enrique Gutiérrez, Francisco Manchebo og Óscar Sevilla, nektet å starte Tour de France det året.

Den 20. juli ble han sparket fra T-Mobile.

På tross av at DNA-bevis fra blodposer i fryseren til Fuentes, koblet Ullrich til saken, kom altså den sveitsiske olympiske komité fram til at de ville henlegge saken. Det gjorde heldigvis ikke CAS, noe som gjør at den 38 år gamle rytteren får sitt navn strøket fra en rekke resultatlister i den aktuelle perioden.

I 2005 ble han nummer tre under Tour de France. Ironisk nok tilfaller den plasseringen nå en annen rytter som var involvert i Operación Puerto, nemlig Francisco Manchebo.

PS! Jan Ullrich vant Tour de France sammenlagt i 1997.

Kommentarer til denne saken