VAL DI FIEMME (Nettavisen): Det har ikke vært mangel på kritikk mot vinterens versjon av Tour de Ski.

Flere mener touren ikke lenger har den statusen den en gang hadde og etterlyser både lengre og flere etapper.

Det gjør imidlertid ikke Iversen, trener for det norske kvinnelandslaget i langrenn.

Les også: Mener OL bør utsettes: - Et slikt OL vil jeg ikke oppleve

Han mener seks løp på åtte dager er noe løperne kan leve fint med.

Iversen advarer imidlertid mot å legge inn flere løp i touren. Trønderen synes utøverne allerede presses for mye.

- Det her er min personlige mening. Jeg synes verdenscupprogrammet for langrennsløperne er altfor mye. Jeg hører fotballspillerne klage over at det er tre kamper i uken. De beste skiløperne går to-tre skirenn hver helg hele året. For deres helse, og for sporten, så tror jeg at det er litt for mye, sier Iversen til Nettavisen.

- Ikke bra for utøvernes helse

Landslagstreneren mener det ikke er plass til flere løp i Tour de Ski dersom FIS ikke fjerner flere renn fra verdenscupprogrammet.

- Jeg likte det konseptet her. Skal noe inn må noe ut. Du kan ikke bare putte inn elleve etapper i en skitour uten å tenke på hva man skal gjøre med resten av verdenscupen. Det er ikke mulig, forteller Iversen.

Les også: Tar ingen sjanser: Tilkalte hjelp etter Klæbo-seier

Han mener det er viktig å tenke på utøvernes helse.

- Argumentet er at man skal få mest mulig TV-tid, jeg skjønner det jeg også, men for utøvernes helse så er det ikke bra. Det er for mye. Det er en forventing at man skal være med på alt. Jeg synes det er for mye i rennprogrammet for langrenn – i tillegg skal man ha tourer når det er en ledig frihelg. Da blir det fort for mye, sier Iversen.

FIS-direktøren: - Alle har forskjellige interesser

Pierre Mignerey, renndirektør i Det internasjonale skiforbundet (FIS), tror det er mange ulike meninger om rennkalenderen.

- Dette er et perfekt bilde på langrenn i dag. Du har trenere som mener at det bør være på en slik måte. Det er hyggelig å høre meningen til Ole Morten om at programmet var tilfredsstillende i år med tanke på situasjonen i år. Men kanskje vil noen andre trenere tenke annerledes. Du har også involverte som alle har forskjellige interesser. Det er dette kalenderplanleggingen handler om – å sette alt dette sammen og finne det beste kompromisset, sier Mignerey til Nettavisen.

Franskmannen forteller at de i år tok spesielle hensyn som følge av OL.

- Programmet i år var lagd med utgangspunkt i meningene til utøverne og trenerne. Den store faren med Tour de Ski i år var at vi ikke kom til å få mange utøvere til å stille – spesielt ikke de beste på grunn av OL, sier Mignerey.

Han tror imidlertid at det kan ha gått på bekostning av TV-seerne.

- I år er det kanskje ikke ideelt ifølge de som ser på TV fra sofaen, men sportslig sett tror jeg det var et bra kompromiss.

- Vi må akseptere at noen ganger ønsker vi å promotere langrennssporten som ikke er ideell for utøverne og trenerne, sier Mignerey.

Han forklarer at FIS alltid vil lytte til meningene til alle de involverte og finne en best mulig løsning ut ifra det.

Varsler endringer

Mignerey går imidlertid langt i å antyde at det vil bli endringer i Tour de Ski neste sesong.

- Planen er å gå tilbake til det originale formatet i VM-sesongene med å starte på lørdagen og avslutte den neste søndagen. Det vil være syv konkurranser i løpet av touren. Det er planen. Planen er også å være i Sveits, Tyskland og Italia.

- Vi har ikke diskutert formatet. Vi kommer til å jobbe med en langtidsplan. For øyeblikket har vi ikke kommet til detaljene, men det er noen ting vi ønsker hente tilbake som for eksempel en langdistanse-etappe fra sted til sted, sier Mignerey.

Programmet vil ikke bli spikret før etter denne sesongen.