Gå til sidens hovedinnhold

Tour de Ski: Sterk prolog av Johaug - Østberg slått ut

Flere av stjernene fikk trøbbel, men Therese Johaug imponerte på søndagens sprintprolog i Tour de Ski.

LENZERHEIDE/OSLO (Nettavisen): Johaug fikk nemlig en strålende start på den andre etappen av touren da hun gikk inn til 21. plass på prologen, og dermed sikret seg en plass i kvartfinalene.

Johaug er ikke kjent for eksplosivitet og spurtegenskaper, men søndag imponerte skiesset fra Dalsbygda. Ingvild Flugstad Østberg som selv ble slått ut, er blant dem som nå roser Johaug.

- Det var veldig sterkt av Therese og jeg er ikke sjokkert over det. Hun går veldig bra og blir mer komplett som skiløper. Det er den komplette skiløperen som vinner her til slutt. Hun styrker bare favorittstempelet sitt. Det er bra, sier Østberg til Nettavisen.

Les også: Ble latterliggjort av Norge-profil. Nå har russerne tatt grep

Johaug tok knalltøft valg

Så ble spørsmålet om Johaug ville klare å ta seg videre til en semifinale i de tøffe sprintløypene i Lenzerheide. Hun gjorde det imidlertid ikke lett for seg selv.

Etter prologen tok hun nemlig et overraskende og knalltøff avgjørelse da hun valgte det antatt beste kvartfinaleheatet.

I kvartfinalen møtte Johaug blant andre Maiken Caspersen Falla og Jessica Diggins som begge er blant favorittene til å vinne søndagens sprint.

Planen lyktes ikke. Johaug endte nest sist i heatet og ble dermed slått ut.

Landslagstrener Geir Endre Rogn forklarte før starten på kvartfinalene at en klar tanke lå bak valget.

- Hun får et tøft heat nå, men å gå videre på tid er kanskje hennes største sjanse. Det er det som er vurderingen for henne, at det ser ut som det raskeste heatet og at hun kan få muligheten til å være topp fire. Det er nok en større sjanse enn å være topp to i noen av heatene, forklarer Rogn.

I tillegg til Falla og Diggins gikk Johaug også gå mot Anne Kjersti Kalvå, Annemarija Lampic og Kerttu Niskanen. Hun maktet bare å komme seg foran sistnevnte over målstreken.

Les også: Weng fryktet det verste: «Hva er det jeg har jeg gjort?»

Østberg og Andersson slått ut

Verken nevnte Flugstad Østberg eller svenskene Charlotte Kalla og Ebba Andersson maktet å kvalifisere seg for kvartfinalene i søndagens Tour de Ski-sprint i Lenzerheide.

Det betyr at de to sammenlagthåpene ikke får muligheten til å kjempe om viktige bonussekunder i sammendraget av touren. Østberg manglet 0,27 sekunder på å klare den siste plassen i kvartfinalene, og endte på 32.-plass.

Les også: Russerne ble latterliggjort. Nå har de tatt et viktig grep

- Det var ikke bra nok i dag. Kroppen føles bra, og formen tror jeg egentlig er ganske god. Løypa skal også passe meg, så jeg har jo ikke så mye annet å skylde på enn at jeg ikke gikk bra nok på ski, sier Østberg til Nettavisen.

- Jeg tror nesten at jeg gikk fortere på ski noen steder i løypa i går enn jeg gjorde i sprinten i dag. Da går det ikke fort nok i sprint, erkjenner Gjøvik-skiløperen.

Lørdag hang hun veldig godt med på 10-kilometeren, i sitt første store renn etter startnekten hun fikk fra skiforbundet de første ukene av sesongen. Dermed gikk 29-åringen rett fra en flott opptur til en stor nedtur dagen etter.

Flere store ute

Heller ikke Ragnhild Haga kom seg videre blant de 30 beste som fikk gå kvartfinaleheatene seinere søndag. Hun ble nummer 34 og manglet et sekund på avansement.

Sveriges Ebba Andersson og Charlotte Kalla fikk det overhodet ikke til å stemme. De svenske sammenlagthåpene endte bare som nummer 39 og 55.

De amerikanske jentene fikk en elendig start på Tour de Ski etter å ha slitt med dårlige ski på den innledende 10-kilometeren.

Les også: Østberg avslører ukjent testløp

Amerikanerne imponerte

Søndag var de tydelig sugne på revansj. Både Sadie Bjornsen og Jessica Diggins gikk inn til tider som foreløpig var godt foran resten av konkurrentene.

Sveits' Nadine Fähndrich klarte å kjempe seg inn like foran de to, men like etterpå overtok en ny amerikansk jente teten. Sophie Caldwells 3.10,76 var to tidelssekund foran sveitseren og holdt til å sikre seg prologens bestetid.

Maiken Caspersen Falla var, ikke overraskende, den hurtigste av de norske jentene. Hun fullførte på sjetteplass, 1,88 sekunder bak Caldwell.

Bra gikk det også med Anne Kjersti Kalvå og Titil Udens Weng, som endte henholdsvis på 13.- og 17.-plass i prologen.

Kari Øyre Slind ble nummer 24, Heidi Weng nummer 25, mens Magni Smedås gikk inn til 28.-plass. De tre gikk dermed også videre.

Kommentarer til denne saken