Gå til sidens hovedinnhold

Tour des Fjords venter norsk stjernegalleri

Vil doble antallet WorldTour-lag fra i fjor.

Den norske sykkelfansen loves både brød og sirkus kommende august, idet Rogaland Grand Prix gjøres om til etapperittet Tour de Fjords.

Med et budsjett på om lag åtte millioner garanterer ambisiøse arrangører både «folkefest i gatene og spektakulære TV-bilder». En så å si ferdigstilt trasé er tegnet med nasjonalromantisk penn og skal gi rittet et umiskjennelig norsk preg. Men viktigst av alt, håper Tour de Fjords-arrangørene på en gullkantet startliste frontet av norske utenlandsproffer.

- Vi har fått gode signaler fra Alexander Kristoff og Lars Petter Nordhaug, samt Thor Hushovd-leiren at de ønsker å delta. Eneco Tour er det eneste rittet som overlapper med Tour de Fjords, og det gjør utsiktene for å mønstre alle de beste, norske ryttere svært lovende, sier Roy Hegreberg, rittdirektør for Tour de Fjords.

Sjansene for at hjemmefavoritten Alexander Kristoff blir å finne på startstreken i Tour de Fjords ble kanskje enda bedre da nordmannens Katjusja-lag fikk et overraskende avslag på sin WorldTour-søknad denne sesongen. Dermed er det russiske storlaget ikke forunt en automatisk invitasjon til Eneco Tour kommende august.

- Det er veldig spesielt det som har skjedd med Kristoff og Katjusja i løpet av vinteren, men positivt for oss som ønsker at han deltar i Tour de Fjords. Kristoff ble nettopp kåret til Rogalands beste idrettsutøver av Stavanger Aftenblad og er en populær mann, som vi selvfølgelig ønsker å vise frem foran hjemmepublikummet, sier Hegreberg.

Kristoff kjørte riktignok ikke Rogaland Grand Prix i 2012, men det gjorde både Sep Vanmarcke og det italienske spurtesset Alessandro Petacchi. Hegreberg «jobber nå på spreng» for at startfeltet blir minst like stjernespekket også i år. Rittdirektøren har allerede ett WorldTour-lag på plass, men håper å kunne skimte med ytterligere fem, og dermed doble fjorårets antall, før startskuddet går 16. august.

Norge i miniatyr
Tour de Fjords sin grand départ finner sted i Aust-Agder-kommunen Valle i Setesdal, hvor lagpresentasjonen arrangeres omgitt av høyreiste fjellvegger. Derfra skal rytterne følge Suleskarvegen, Sør-Vestlandets høyeste veiforbindelse, før de finner veien ned til det vindfulle Jæren-området. Etter 170 kilometer og tre forskjellige fylker peker Tour de Fjords-feltet nese mot målgangen i Stavanger.

Vil du vite mer om løypene? Rogalands Avis har lagt ut detaljert oversikt her!

- Vi går opp i høyden og det har ikke norske sykkelritt for vane å gjøre. Tour de Fjords begynner i Valle i Aust-Agder, som nesten er hjemmebane for Thor Hushovd å regne. Dette er fordi vi ønsker å presentere hele Sør-Vestlandet. Etappen blir Norge i miniatyr og vi viser frem det beste av landets natur og fjorder. Setesdal er noe av det mest idylliske vi har i Norge, derfor blir det en helt spesiell og spektakulær etappe, fastslår Hegreberg.

Dagen etter venter en kort fellesstart med 97 varierte kilometer i Ryfylke. Senere på dagen skal rytterne dundre gjennom en kort, men hektisk tempoetappe på snaue 20 kilometer mellom Sandnes og Stavanger. Folkefesten kulminerer søndag når siste etappe avsluttes med frenetiske runder inne i sentrum av Stavanger.

Budsjettet mangedobles
Men før Tour de Fjords-sirkuset kan sparkes i gang, må også det økonomiske falle på plass. Utvidelsen fra én til tre dager innebærer at budsjettet økes fra 1.2 millioner til 8 millioner, men rittdirektør Hegreberg overbevist om at den utfordringen skal de klare.

- Rittet har god støtte fra myndigheter her i Stavanger-regionen. De er veldig positive til Tour de Fjords-prosjektet og hva vi forsøker å få til. Derfor støtter de oss med tre millioner kroner. De skjønner at dette er mer enn et sykkelritt.

- Resten av budsjettet må dekkes av sponsorer, og selv om vi allerede har fått inn halvparten på den fronten i løpet av måneden vi har jobbet, så gjenstår det fortsatt mye arbeid. Og vi har ikke så lang tid på oss, avslutter Hegreberg.

Reklame

Stor oversikt: Her er salgene i nettbutikkene nå

Kommentarer til denne saken