RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Scanpix/REUTERS)

Tour-vinneren doptatt

Sist oppdatert:
Floyd Landis ble testet etter en etappe der han utklasset konkurrentene. - Juksemaker, sier Thor Hushovd.SISTE: Kaggestad rystet

Landis' sveitsiske lag Phonak bekrefter at Landis er den hittil ukjente rytteren som testet positivt under Tour de France.

- Phonak ble onsdag informert av Det internasjonale sykkelforbundet om en unormal mengde testosteron/epitestosteron i en test utført på Floyd Landis etter den 17. etappen, skriver Phonak i en pressemelding ifølge Reuters.

Landis sprakk på 16. etappe den 19. juli, og falt fra 1. til 11. plass. På den 17. etappen slo han grusomt tilbake og vant hele 5,42 minutter foran nestemann.

DETTE ER FLOYD LANDIS:

- Født: 14. oktober 1975 i Farmersville, Pennsylvania.,

- 1,78 meter høy, 69 kilo.

- Vokste opp i et mennonitt-samfunn, som er en del av den anabaptistiske tradisjonen. Mennonittene er strengt bibeltroende, driver voksendåp og er ofte pasifistiske.

- Lag: Phonak, kom fra U.S. Postal i fjor. Proff siden 1995. Profesjonelle serie: 10.

Men dopingprøven som ble tatt etterpå, skal ha vist spor av testosteron. Nå venter Phonak på analysen av B-prøven, og varsler at de kommer til å sparke Floyd Landis dersom denne også er positiv.

- Tour de France er akkurat ferdig, og vi trodde vi fikk en flott vinner, og så er han en juksemaker. Men det er bra de blir tatt og utestengt fra sykkelsporten, sier Thor Hushovd til TV 2 Sporten.

LES KOMMENTAREN:En sport blottet for troverdighet

Venter på B-prøven
Allerede torsdag morgen gikk det rykter i dansk media om at Landis var tatt i doping, etter at han uten forvarsel uteble fra et sykkelritt i Nederland onsdag og et dansk ritt torsdag. Landis har vært som sunket i jorden de siste dagene.

- Både lagledelsen og rytteren er helt overrasket av testresultatet, heter det i pressemeldingen.

- Nå venter vi på at B-prøven vil bevise at det positive testresultatet skyldes naturlige prosesser i kroppen eller at testresultatet er feil.

Blir Floyd Landis dømt, rykker Oscar Pereiro Sio opp som vinner. Andreas Klöden tar 2. plassen, mens Carlos Sastre blir nummer tre.

Versting-sport
Tour de France ble også rammet av en dopingskandale før rittet startet. En rekke ryttere, blant dem favorittene Ivan Basso og Jan Ullrich, ble nektet start på grunn av dopingmistanke.

Av fjorårets olympiske idretter har kun baseball og softball flere positive prøver.

3,78 prosent av de 12.751 dopingprøvene WADA-godkjente laboratorier tok av syklister i 2005, var positive. Snittet for alle olympiske idretter var 2,12 prosent.

- Jeg er ikke overrasket. Det bør ikke noen være, når man tenker på Tour-skandalene i 1998 og sportens gjennomgripende dopingproblem, sa WADA-sjef Rune Andersen til TV 2 Nettavisen da årets Tour-skandale blomstret dagen før prologen.

FAKTA OM TESTOSTERON/ EPITESTOSTERON:

- Kroppen produserer selv testosteron og epitestosteron i ett cirka 1 til 1 forhold.

- En som vil bedre prestasjonene sine ved å ta testosteron kan da også ta epitestosteron for å opprettholde kroppens normalbalanse mellom testosteron og epitestosteron. (T/E ratio).

- Epitestosteron brukes da som ett maskeringsmiddel for å skjule bruk av testosteron. Høye verdier av begge stoffene kan tyde på bruk av testosteron som er forsøkt skjult gjennom tilførsel av epitestosteron.

- Testosteron er det normale mannlige kjønnshormonet og er også utgangspunkt for de anabole steroidene. Effekten man har av å bruke testosteron er å få en rask oppbygging av muskler.

(kilde: antidoping.no/Dr. Per Wiik Johansen, medisinsk ansvarlig i Antidoping Norge)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere