*Nettavisen* Sport.

«Tråkker kanonene til, trenger jeg ikke prøve»

Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Andreas «GPS» Klier innser at han har vunnet sin siste klassiker.

21.02.13 07:55

ALCUDIA (procycling.no): Andreas Klier (37) er født og oppvokst i Tyskland, men som ung rytter flyttet han til Belgia for å bli proffsyklist.

Han fikk bli med brosteinslegenden Peter Van Petegem på treningsturer, og ble sluppet inn i varmen da han maktet å henge på den taktisk kløktige og kjøresterke belgieren.

Van Petegem var viden kjent for å ha fingerspisskunnskap om hver eneste lille del av klassikerløypene.

Læregutten ble roadcaptain
I brosteinsrittene var bakhjulet hans et av de mest ettertraktede i feltet. Klier fikk oppleve det samme etter to sesonger i Van Petegems lære på slutten av 90-tallet.

Som Telekom-rytter ble han en uvurderlig del av det tyske klassikermannskapet.

Han vant ikke ofte, men CV-en viser seier i Gent-Wevelgem (2003), og andreplasser fra E3 Prijs Vlaanderen og Flandern rundt (begge fra 2005-sesongen).

Med årene utviklet Klier seg heller til en eminent road captain. Personen som er sportsdirektørens forlengede arm ute på brosteinen. Kjennskapen til klassikerløypene ga ham også et nytt tilnavn: «GPS Klier».

Vant i Roubaix med Hushovd og Vansummeren
Han nøt blant annet stor respekt og tillit som Thor Hushovds lagkamerat gjennom tre sesonger.

Den nå 37 år gamle rytteren gjorde et eksemplarisk arbeid som roadcaptain, og var blant annet viktig da Johan Vansummeren vant Paris-Roubaix for Garmin-laget i 2011.

- Det var en god følelse å kjøre Paris-Roubaix det året, sier Klier til procycling.no.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jarle Fredagsvik

- Vi hadde mange mann der framme. Gabriel (Rasch) var i brudd, Thor (Hushovd) svarte (Fabian) Cancellara da han gikk litt senere. (Sep) Vanmarcke var der, jeg var med i finalen. Vi hadde mange muligheter.

- Føler man på et punkt at man har kontroll der?

- Akkurat da, følte vi det. Ikke før Arenberg, men etterpå. Når vi kunne sende ut så mange ryttere. Noen ganger sier man: «Gå!» Og man får svaret: «Nei, det går ikke. Jeg har ikke mer å gi.» Men når man har fire-fem ryttere som sier: «Great, jeg stikker!» Da vet man at i dag er dagen.

Det er et morsomt poeng at samme Van Petegem holdt Jonathan Vaughters med selskap i følgebilen denne dagen. Belgieren var hyret inn som konsulent i laget, ettersom Matt White ble sparket som sportsdirektør tidligere på sesongen.

Ett mål: Klassikerne
procycling.no møtte Klier da Garmin-laget oppholdet seg i Alcudia i etterkant av rittene på Mallorca i starten av januar.

Det amerikanske laget forlenget oppholdet for å sikre seg gode treningsforhold i påvente av Ruta del Sol i Andalucía-regionen.

Den tyske veteranen holder fokuset festet mot brosteinsklassikerne. Det er det desiderte høydepunktet hvert eneste år.

Som vanlig stiller han til start under brosteinsåpningen Omloop Het Nieuwsblad (sykles lørdag 23. februar) og kjører trolig også i Kuurne dagen etter.

- Det blir omtrent samme program som i fjor. Paris-Nice er det første store rittet jeg kjører, og jeg gjør det for å være 100 prosent foran klassikerne. Så blir det Sanremo og resten av klassikerne.

Svekket og styrket
Hushovd og Rasch forlot Garmin foran 2012-sesongen, men klassikermannskapet må fremdeles regnes blant et av de bedre.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Reuters/Scanpix

Laget har riktig nok mistet både Sep Vanmarcke (Blanco Procycling) og Heinrich Haussler (IAM Cycling), men hentet inn Nick Nuyens fra Saxo-Tinkoff Bank.

- Vi har to som allerede har vunnet klassikerne. Vansummeren vant Roubaix og Nuyens Flandern rundt. Vi har også ryttere som har vunnet semiklassikerne. Blant dem er Tyler Farrar som kan gjøre det godt i Kuurne og Gent-Wevelgem. Vi har ryttere som tråkker uten å tenke så mye, og vi ryttere som tenker mer enn de tråkker. Jeg mener det er en god miks i laget vårt, sier tyskeren.

- Har ikke egne mål lenger
Til Omloop Het Nieuwsblad får Klier følge av ryttere som Nuyens, Vansummeren, Martijn Maaskant, Jacob Rathe, David Millar og Ramundas Navardauskas.

Det er et mannskap som absolutt kan kjempe om en av plassene på podiet, selv om man mangler en kaptein av samme kaliber som Hushovd, Tom Boonen eller Fabian Cancellara.

Klier er også en vinner, men han er likevel drepende ærlig når han blir spurt om hans egne ambisjoner er lagt på hylla i disse rittene:

- Ja, man har vel ikke egne mål lenger. Jeg skal forsøke å oppfylle kravene jeg setter til meg selv. Det er mer realistiske målsettinger. Jeg legger ned mye arbeid i løpet av vinteren for å være bra under nettopp disse rittene. Jeg liker dem, og jeg er veldig fokusert i ukene og dagene i forveien.

- Samtidig vet jeg også at dersom de store kanonene tråkker til, trenger jeg ikke engang prøve å henge på. Det er ikke sikkert jeg sitter med engang. Det er viktigere for meg at vi har en, to eller tre mann som sitter riktig plassert på tidspunktet det skjer. Jeg ønsker å unngå sykdom og velt, men utover det ønsker jeg bare å få maksimalt ut av kroppen og treningen jeg har lagt ned. Jeg forventer ikke mirakler, lenger.

Senere i uka kan du på procycling.no lese om Andreas Klier tror Thor Hushovd er i stand til å levere av god, gammel klasse under årets klassikersesong!

PS! Peter Van Petegem er nå løypesjef for Omloop Het Nieuwsblad.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.