Transseksuell klar for Australian Open

Foto: (Reuters/Scanpix)

Mianne Bagger blir den første kjønnsopererte som spiller en stor golfturnering, når hun torsdag stiller til start i Australian Women's Open. Nå vil hun ha bort reglene som sier at transseksuelle ikke kan delta på Europa-touren og LPGA-touren.

02.03.04 11:51

Den dansk-fødte 37-åringen gjennomgikk en kjønnsskifteoperasjon i 1995, og har siden den gang vunnet det sør-australske amatørmesterskapet i golf tre ganger. I august i fjor ble hun profesjonell.

Bagger er invitert av det australske kvinnegolfforbundet til å starte i Australian Women's Open på Concord Golf Club fredag denne uke.

Ikke sterkere
De største internasjonale golfforbundene vil imidlertid ikke la henne spille de mest prestisjefylte turneringene. Både det USA-baserte forbundet LPGA og europeiske LET har nemlig regler som sier at golferne må være født som kvinner for å delta i deres turneringer.

- Jeg skjønner jo at noen mener jeg ikke burde få spille, men folk vet for lite om transseksualitet. Når man bytter kjønn, gjennomgår kroppen store fysiologiske endringer. Muskelmassen blir mindre og styrken avtar. Det er feil å hevde at jeg er sterkere enn de andre, sier Bagger til Reuters.

Mianne Bagger slår i underkant av 200 meter med driveren, mens verdensener Annika Sörenstam til sammenligning slår 240 meter.

Nervøs
- Jeg har et sterkt ønske om å spille profesjonell golf og å ha samme muligheter som andre kvinner til å delta, sier Bagger, som er gjenstand for enorm mediainteresse.

- Jeg er veldig nervøs, og vet ikke hvordan jeg vil takle det når turneringen begynner torsdag. Men jeg vet jeg er god nok til å gå rundene under par, sier hun.

- Det er drømmen min å spille golf på topp internasjonalt nivå, og dette er den mest fantastiske uken i mitt liv.

Åpner for LET-spill
Bagger flyttet fra Danmark til Australia i 1979, men sier hun drømmer om å dra tilbake til Europa for å spille kvinnenes Europa-tour (LET). Og LET-direktør Ian Randell innrømmer at Baggers situasjon absolutt bør diskuteres.

- For øyeblikket kan hun ikke spille på grunn av reglene som sier at deltakerne må være født kvinner. Vi vil likevel garantert vurdere saken grundig, sier Randell.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Sport

Annonsebilag