RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Traurig trenerspråk

Sist oppdatert:

Det er snart cupfinalehelg – og trenerseminarhelg. Det siste har 400 påmeldte deltakere, ifølge arrangør Norsk Fotballtrenerforening (NFT), og er dermed fulltegnet. Du som ikke er påmeldt, går glipp av mye vettug fotballprat. Gladnyheten er at du slipper trenerspråket!

På ett tidspunkt fikk noen representanter fra trenerstanden det for seg at fotballens anseelse ville øke med et spesielt fotballvokabular. De begikk da blemma, som representanter fra andre yrkesgrupper med lavt selvbilde før dem, å pynte seg med ord! Det er fascinerende, men ikke imponerende. Spesielt ikke når det serveres i og av mediene. Med det pådyttes tv-seere og avislesere en slags opptaksprøve til fotballens Mensa-klubb. Dessverre blir ingen fotballklokere av de språklige «fremskrittene».

Spillere som går på løp, er meningsløst enten de går eller løper. Sjansestatistikk omfavnes som vitenskap, men er i så måte en vits.

Kan det scores uten en målsjanse? Hvis nei, bes dem som ropte sjanse da TIL-keeper Bjarte Flem sto med ballen i hendene for noen år siden – før han kastet ballen i eget mål – om å melde seg. Uansett: Moderne trenere kan ikke heve seg over synsing og samtidig bruke eksakte sjansetall (7–4, ikke 7–5 osv.)

En sjanse er en (gunstig) mulighet. I fotball snakker vi om muligheten til å score mål. Likefullt snakker trenere også som om (mål)sjanse er resultatet eller utfallet av handlingen. Men sjansen for å score må jo vurderes før handlingen utføres! Et tverrligerskudd fra 50 meter kunne ikke ha gått i mål – det gikk i tverrliggeren! Spørsmålet er: Hadde han en sjanse da han skulle utføre en handling fra 50 meter? Ordet sjanse er omdefinert. Det kan kalles kreativt, men er neppe et fremskritt. «Vi har sjansen til å gå opp, mens de har sjansen til å gå ned», sa en trener nylig. Utsagnet er sjanseløst. Ingen har sjansen (noe positivt) til å rykke ned, heller ikke når det er en viss risiko (noe negativt) for det!

Følgende er et eksempel på en språkforvirret treners kampanalyse: Spillergruppa er flink til å fokusere på prestasjoner. Servene er godkjente, men utnyttelsen av luftstyrken er for svak. Vi må jobbe mer med timing og vertikal spenst. I det defensive er vi gode i gjenvinningsfasen, men det er for lett å distribuere ballen gjennom første presseledd, og tredjeforsvarerne posisjonerer seg for dårlig. I det offensive er det få som går på løp, og nesten ingen går på skudd. Dessuten må vi bli mer nøye med nestsistepasningen. Vi taper ufortjent, for vi vinner 5–3 i målsjanser .

Ja, det er ordene og vendingene med halvfet skrift jeg sikter til. Ingen har spillere lenger, men alle har en spillergruppe. Og er det påkrevd å nevne at vi snakker om vertikal spenst i fotball, eller å snakke om spilleres lineære hastighet? Når ble det logisk å gå på løp? Og hva skjedde med skyt(e), siden det erstattes med det papirknitrende uttrykket gå på skudd (el. komme til avslutning)? Fotballen er blitt proppfull av spennende spillere, før var det krim som var spennende. Målene skal settes, hevdes det, mens det vel siktes til sjansene, skuddene e.l. (målene, for ikke å si scoringene, sitter som jo som bare det). Og hvorfor er akkurat nestsistepasningen blitt så viktig? Er det blitt uvesentlig med sistepasningen før avslutning (hvilket for øvrig var benevnelsen på en praksisøvelse ledet av Pål Arne Johansen på NFTs cupfinaleseminar i 2000!)?

Fotballtrenere som sier arbeidsredskap når de omtaler en spade, sier arbeidsredskap for å imponere språkforvirrede kollegaer. Hadde det bare vært deres problem! Fotball burde aldri ha vært snakket opp til kvasivitenskapelige høyder. Den er ikke tjent med det, og den har ikke fortjent det.

Det skal være mer – mye mer – inspirerende å høre om fotball enn å høre høytlesning fra rettledningen til selvangivelsen. Og det enten man sitter hjemme, på jobben, på café, i en fotballgarderobe eller – som deltakerne på seminaret – i et auditorium på Norges Idrettshøgskole (NIH)!

Lykke til med seminaret!

BENGT ERIKSEN

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere