*Nettavisen* Sport.

Tre anbefalte sportsbøker

Foto: (Coverfoto)

Sent ute med julegavene? Trenger du lesetips i julen? Her har du tre av årets beste sportsbøker.

Nettavisen har plukket ut Aamodt-boigrafien, korrupsjonsboka Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) slett ikke vil du skal lese og fortellingen om «de mest fargerike, frekkeste, styggeste og fulleste fotballstjernene». Alle bøkene fikk terningkast fem.

DETTE SKREV NETTAVISEN OM AAMODT-BOKEN:

Den lange comeback-ferden, som kulminerte i Torino-gull, er den røde tråden i verket. Som er krydret med morsomme detaljer og en lettlest stil.

«Den neste er den beste» er skrevet i jeg-form, og dette fortellergrepet fungerer utmerket. Ikke minst når Aamodt tar med leseren ned Kitzbühel og andre marerittbakker. For Gangdal makter å sitte på innsiden av medaljegrossistens hode når han kaprer mange av sine viktigste triumfer.

Les hele anmeldelsen.

DETTE SKREV NETTAVISEN OM DRØMMELAGET:

Denne elleveren var aktiv på 1970- og tidlig '80-tallet (med unntak av Viv Anderson og Terry Butcher, som også spilte ved inngangen til '90-årene), men man trenger likevel ikke å ha passert 30 for å glede seg over disse historiene. Det er garantert marked for en lignende bok med mer vekt på '80- og '90-tallet, men fremtiden ser mørk ut. Petter Karlsson har rett når han skriver at dagens skjermede varemerker aldri vil kunne by på noe lignende.

Les hele anmeldelsen.

DETTE SKREV NETTAVISEN OM FIFA-BOKEN:

I dette verket, som forfatteren brukte fem år på, klinker han til med rystende avsløringer på rekke og rad.

Beretningene gir et spennende og unikt politisk, moralsk og økonomisk dypdykk i organisasjonen som styrer verdens største idrett.

Les hele anmeldelsen.

VISSTE DU AT KJETIL ANDRE AAMODT ¿

- ikke ble døpt før han var syv år. Det skjedde etter at familien hadde presset på foreldrene, som ville la ham velge selv.

- egentlig skulle hete Mads, og var såpass misfornøyd med navnevalget at han kalte seg Geir de siste to dagene før dåpen.

- vokste opp på Lambertseter og på Holmlia i Oslo. I 1998 flyttet han til skatteparadiset Monaco, men bor nå i Oslo igjen.

- startet med slalåm fordi moren ville ha familien på fire opp av sofaen og ut i naturen. Begge foreldrene likte slalåm, og snart ble det familiens store hobby.

- begynte å trene mye fra tidlig av. Pappa Finn leste at utholdenhet er trenbart fra femårsalderen.

- hadde noen få helter i barndommen - en av dem var Ingemar Stenmark.

- deltok i sitt første skirenn som seksåring - og kjørte i feil slalåmløype.

- var en mammadalt som var redd for mørket, for å være alene og for å miste foreldrene: «kort sagt ingen tøff unge i det hele tatt».

- møtte sin gode venn og konkurrent Lasse Kjus da han spilte fotball for Nordstrand. Kjus spilte på Siggerud, hadde langt hår og ble ertet for det. Men han var best på banen.

- tidlig fikk lære at ting koster, og at det kunne være knapt til tider Familien Aamodt brukte mesteparten av pengene sine på slalåm, og pappa Finn regnet ut hva hver slalåmsving kostet!

- er Holmlia-mester i breakdance med gruppen Avenue Rockers.

- gjorde sin første sponsoravtale med Bertel O. Steen som 13-åring. Dermed sikret han seg Dynastar-ski, støvler, joggesko og sykkel.

- aldri har fullført videregående. Han måtte velge mellom landslaget eller skolen i andre klasse, og tok isteden privatisteksamener. Fortsatt mangler han eksamen i norsk.

- traff sin kjære Stine i 1994. Hun har også drevet toppidrett innen rytmisk sportsgymnastikk og som ballettdanser. I juli 2004 giftet de seg.

- mener Kjuser'n er den idrettsmannen som har utfordret ham mest.

- ble vekket av en NRK-journalist klokka to om natta under Morioka-VM i Japan i 1993 med spørsmålet: Er du nervøs? Dagen etter vant han storslalåm-gullet, den første VM-tittelen i karrieren.

- skiftet skimerke våren 2004 nærmest ved en tilfeldighet. Aamodt ville gi seg hos Nordica og var i ferd med å ringe Atomic. Så ringer Dynastar og han sier ja til dem!

- lever etter pappa Finns slagord: «Vondt er gøy!»

- opplevde mest press som utøver under og lignende på Lillehammer. Aamodt tok sølv i utfor og kombinasjonen og super-G-bronse.

- ranker sammenlagtseieren i slalåm-verdenscupen i år 2000 som prestasjonen han er mest fornøyd med: «En ting er å vinne VM eller OL på en enkelt dag, da kreves det litt flaks. Å være best gjennom en hel sesong er noe annet.»

- trener svært allsidig. Han har både hatt en danse- og turntrener i apparatet sitt.

- bruker mora si til å svare på fanmailen. Men en del av brevene leser han selv.

- forlot landslaget til fordel for Team Aamodt ett år på ’90-tallet, men savnet kollegene og la ned teamet, som blant annet inkluderte pappa Finn.

- mener enkelte journalister pynter på sannheten, og ringte redaksjonene for å rette opp saker før. Nå gir han mer blaffen.

- ikke bruker kosttilskudd engang, men har et variert og normalt kosthold.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.