OSLO (Nettavisen): Det ble mye fokus på dommer Brage Sandmoens hyppige peking på ellevemeteren i etterkant av Tippeliga-kampen mellom Lillestrøm og Odd. Den sedvanlige kjeften kom selvsagt, men mye ros vanket også for pipeblåserens evne og vilje til å slå ned på holding i feltet.

At han fulgte regelboka er det ingen tvil om, men det er snarere unntaket enn regelen hva gjelder holding i feltet og dommerreaksjoner.

Spørsmålet er, ville spillerne generelt holdt fingrene av fatet om man hadde hatt fem dommere og ti øyne i stedet for dagens ordning? Og ville dommerne vært bedre i stand til å fatte riktige beslutninger i flere tilfeller?

Liten støtte
UEFA har denne sesongen hatt en ordning i Europa League hvor man har hatt de samme tre mørkkledte som tidligere, men i tillegg supplert med en dommer bak hvert av målene. To av de norske landslagsspillerne har fått testet nyordningen, uten at de tar bølgen av den grunn.

- Hvorfor skal vi endre noe som fungerer i dag? Jeg merket ingen forskjell på det som skjedde i de Roma-kampene jeg spilte med fem dommere, og synes vel egentlig det at det gjøres feil også av dem er litt av sjarmen med fotballen.

- Som alle andre misliker jeg urettferdighet, men over tid vil det utjevne seg, sier John Arne Riise til Nettavisen.

- Akseptert med holding
Heller ikke Brede Hangeland merket den store forskjellen i sin Europa-turne med Fulham – ikke engang da man virkelig hadde sjansen.

- Min erfaring med dette forsøket er dårlig. Det var en situasjon i gruppespillet hvor jeg ble feilaktig utvist mot Roma, og han dommeren bak mål sto bare et par meter unna og burde så absolutt ha sett hva som skjedde. Nå fikk de etter hvert ordnet opp i det, men han hjalp ikke akkurat til, forteller landslagskapteinen lettere oppgitt.

- Men vil det ikke være lettere å slå ned på for eksempel holding i feltet hvis man har en par øyne til bak mål?

- Nå har det etter hvert blitt en praksis med at det er akseptert med holding i feltet. Det viktigste er at det blir likt for alle, mener Fulham-stopperen.

- I tillegg får man jo noen flere problemstillinger: Når man ser at fem dommere ikke får med seg alt, skal man da gå over til syv? Og hva med ekstrakostnadene dette medfører klubber nedover i seriesystemene, spør Hangeland retorisk, og levner liten tvil om hva han synes om Uefa-forsøket.

Norge sier nei
Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) vedtok 18. mai og videreføre prøveprosjektet med seks dommere (fem på banen). FIFA oppfordrer samtidig kontinentale og nasjonale forbund til frivillig å implementere ordningen.

Ifølge dommersjef Rune Pedersen i NFF er det ikke aktuelt å prøve ut systemet i Norge foreløpig.

- Jeg ikke se at det kan bli aktuelt for oss de nærmeste par årene, sier Pedersen til Nettavisen.

Les også: Uaktuelt med seks dommere

- Færre situasjoner
Han ser klare fordeler med systemet, men også ulemper.

- Den største fordelen er uten tvil at det har en preventiv effekt på situasjoner inne i feltet. Når spillerne vet de blir fulgt ekstra nøye, kvier de seg for å begå regelbrudd. Norge har hatt tre dommerteam med i prøveprosjektet, og alle rapporterer om få hendelser i 16-metersfeltet, sier Pedersen.

Terje Hauge er en av dem som har ledet utvidede dommerteam i Europa League.

- Jeg opplever at det blir færre situasjoner inne i 16-meterne når det er ekstra assistentdommere som følger med. Sånn sett har det en forebyggende effekt, sa Hauge til Nettavisen før semifinalekampen mellom Liverpool og Atlético Madrid, en kamp det norske teamet for øvrig ledet til toppkarakter.

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!