*Nettavisen* Sport.

Tre idretter kjemper om den siste OL-plassen

Bryting har fortsatt to konkurrenter igjen.

29.05.13 18:41

Bryting tok seg gjennom første nåløye i jakten på fortsatt OL-status. Squash og baseball/softball blir konkurrentene i kampen om en plass i det gode selskap.

De tre idrettene vant onsdagens avstemning i IOK-styret og utgjør finalefeltet før IOK-kongressen i september skal bestemme hvilken sport som får den ledige plassen på programmet i sommer-OL i 2020.

En plass ble ledig da IOK-styret i vinter overraskende besluttet at bryting skal miste plassen på OL-programmet fra lekene i 2020. Sporten har imidlertid drevet en sterk kampanje for å berge sin OL-status og fikk en sjanse til å konkurrere med sju ikke-olympiske idretter om fortsatt OL-status.

Onsdag fikk de åtte idrettene legge fram sin sak for IOK-styret, som deretter utpekte et finalefelt.

Kjemper videre
Nenad Lalovic, president i Det internasjonale bryteforbundet (FILA), har drevet knallhard lobbyvirksomhet siden han ble valgt. Han delte ut klemmer i øst og vest etter avstemningen i St. Petersburg onsdag.

- Jeg er lykkelig, men jobben er ikke gjort. Vi fortsetter å kjempe helt til vi vinner også i Buenos Aires, sa serberen.

FILA vedtok på en ekstraordinær kongress flere reformer som skal gjøre sporten mer attraktiv, og Lalovic håper det er nok til å overbevise IOK-medlemmene i høst.

På kongressen i Buenos Aires skal også vertsby for lekene i 2020 velges. Alle kandidatene – Tokyo, Madrid og Istanbul, har sagt at de ønsker bryting på programmet.

Vanskelig
Idrettene som fikk tommelen ned onsdag er karate, klatring, rulleskøyter, wakeboarding og wushu.

- Det var ingen enkel avgjørelse, men jeg føler at mine kolleger i styret fattet en god avgjørelse da de valgte baseball/softball, squash og bryting som kandidater i Buenos Aires, sa avtroppende IOK-president Jacques Rogge.

IOKs visepresident Thomas Bach, en av de heteste kandidatene til å etterfølge Rogge, sa at bryting gjorde en overbevisende presentasjon for styret.

- Vi har fått en god blanding å velge i, sa han om de tre idrettene i finalen.

Bryting er en av verdens eldste idretter. Sporten var med i antikkens olympiske leker, og har vært på programmet i alle moderne sommer-OL unntatt ett.

Baseball og softball mistet sin OL-status etter lekene i 2008, men har også drevet kampanje for å få den igjen. Squash er derimot ute etter sin OL-debut.

Sjumannsrugby og golf blir nye idretter på OL-programmet i 2016. (©NTB)

KONKURRANSE: Vil du vinne en New York Rangers-drakt signert av Mats Zuccarello Aasen? Alt du trenger å gjøre for å vinne, er å sende en mail med navn og adresse til konkurranse@nettavisen.no. Merk mailen med «Zuccarello». Konkurransen stenger 01. juli.

P. S: For å vinne må man være medlem av Nettavisen-sportens Facebook-gruppe. Trykk «like» for å bli medlem, hvis du ikke allerede har gjort det. Lykke til!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.