RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tre idretter kjemper om den siste OL-plassen

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix
Sist oppdatert:
Bryting har fortsatt to konkurrenter igjen.

Bryting tok seg gjennom første nåløye i jakten på fortsatt OL-status. Squash og baseball/softball blir konkurrentene i kampen om en plass i det gode selskap.

De tre idrettene vant onsdagens avstemning i IOK-styret og utgjør finalefeltet før IOK-kongressen i september skal bestemme hvilken sport som får den ledige plassen på programmet i sommer-OL i 2020.

En plass ble ledig da IOK-styret i vinter overraskende besluttet at bryting skal miste plassen på OL-programmet fra lekene i 2020. Sporten har imidlertid drevet en sterk kampanje for å berge sin OL-status og fikk en sjanse til å konkurrere med sju ikke-olympiske idretter om fortsatt OL-status.

Onsdag fikk de åtte idrettene legge fram sin sak for IOK-styret, som deretter utpekte et finalefelt.

Kjemper videre
Nenad Lalovic, president i Det internasjonale bryteforbundet (FILA), har drevet knallhard lobbyvirksomhet siden han ble valgt. Han delte ut klemmer i øst og vest etter avstemningen i St. Petersburg onsdag.

- Jeg er lykkelig, men jobben er ikke gjort. Vi fortsetter å kjempe helt til vi vinner også i Buenos Aires, sa serberen.

FILA vedtok på en ekstraordinær kongress flere reformer som skal gjøre sporten mer attraktiv, og Lalovic håper det er nok til å overbevise IOK-medlemmene i høst.

På kongressen i Buenos Aires skal også vertsby for lekene i 2020 velges. Alle kandidatene – Tokyo, Madrid og Istanbul, har sagt at de ønsker bryting på programmet.

Vanskelig
Idrettene som fikk tommelen ned onsdag er karate, klatring, rulleskøyter, wakeboarding og wushu.

- Det var ingen enkel avgjørelse, men jeg føler at mine kolleger i styret fattet en god avgjørelse da de valgte baseball/softball, squash og bryting som kandidater i Buenos Aires, sa avtroppende IOK-president Jacques Rogge.

IOKs visepresident Thomas Bach, en av de heteste kandidatene til å etterfølge Rogge, sa at bryting gjorde en overbevisende presentasjon for styret.

- Vi har fått en god blanding å velge i, sa han om de tre idrettene i finalen.

Bryting er en av verdens eldste idretter. Sporten var med i antikkens olympiske leker, og har vært på programmet i alle moderne sommer-OL unntatt ett.

Baseball og softball mistet sin OL-status etter lekene i 2008, men har også drevet kampanje for å få den igjen. Squash er derimot ute etter sin OL-debut.

Sjumannsrugby og golf blir nye idretter på OL-programmet i 2016. (©NTB)

KONKURRANSE: Vil du vinne en New York Rangers-drakt signert av Mats Zuccarello Aasen? Alt du trenger å gjøre for å vinne, er å sende en mail med navn og adresse til konkurranse@nettavisen.no. Merk mailen med «Zuccarello». Konkurransen stenger 01. juli.

P. S: For å vinne må man være medlem av Nettavisen-sportens Facebook-gruppe. Trykk «like» for å bli medlem, hvis du ikke allerede har gjort det. Lykke til!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere