Gå til sidens hovedinnhold

Tre konger i Kollen

De kjørte kompis til seier og tredjeplass. Så fikk både Odd-Bjørn Hjelmeset og Frode Estil Holmenkollmedaljen før de tok turen opp til Kongen.

HOLMENKOLLEN (Nettavisen): Kollen-femmila i 2007 går inn i historien som ei av de aller største. Fordi den levde. Fordi det ble norsk seier og tredjeplass. Og fordi det var to av de virkelig store i norsk langrennshistorie som sto på pallen – med verdens beste langrennsløper, tyske Tobias Angerer, mellom seg.

Frode Estil (34) ble nummer tre, nesten uten å vite det selv, i det som kanskje (men bare kanskje) var hans aller siste Kollen-femmil.

- Det var så mye jubel at jeg ikke hørte sekunderingene. Jeg visste ikke at jeg gikk for pallen, sier Estil – som likevel lot det stå til for å hjelpe en annen norsk veteran fram til sier.

- Satans rå Estil
Og seier ble det for VM-triumfator Odd-Bjørn Hjelmeset (35). Etter femmilstriumfen i Sapporo takket han Frode Estil. Etter femmilstriumfen i Holmenkollen takker han selvfølgelig også Frode Estil.

- Alvorlig talt – i dag tror jeg ikke jeg hadde klart det om det ikke hadde vært for Frode. Han er utrolig snill. Og ikke minst satans rå. For å være helt ærlig, så var det så vidt krampa tok meg da han satte opp farten uti der, sier nordfjordingen.

Det som skjedde var altså at Hjelmeset tok inn Estil med et halvt minutt tidlig i løpet.

- Men jeg tror ikke det hadde sett annerledes ut om jeg hadde startet halvminuttet bak Odd-Bjørn. Sånn var det jo i Lahti forrige helg, og da hadde jeg ikke en sjanse til å ta ham igjen. Han er rett og slett i hakket bedre form enn meg akkurat nå, sier nordtrønderen.

Hyller publikum
Kanskje er ikke den hypotesen så interessant heller. For både Estil og Hjelmeset var ekstremt godt fornøyde – både med utfallet og reisen.

- Det var helt fantastisk å gå uti der, spesielt ved Frognerseteren, sier Frode Estil.

- Det var helt fantastisk å gå uti der, spesielt ved Frognerseteren, sier Odd-Bjørn Hjelmeset.

Etter strevet fikk altså begge den høyeste utmerkelsen i norsk skisport: Holmenkollmedaljen.

- Utrolig artig at vi begge fikk den her i dag, samtidig, sier Hjelmeset.

Etter premieseremonien klatret de to veteranene opp til kongetribunen, der en interessert Kong Harald gratulerte – og ganske sikkert takket for underholdningen.

Gjensyn om et år
Hjelmeset ser han igjen om et år (veteranen må øve skøyting fram mot VM i 2009, der han er tittelforsvarer). Og Frode Estil utelukker ikke helt at det kan bli et gjensyn, slik det ble med Kristen Skjeldal i år (han ble for øvrig nummer 16).

- Jeg har halvveis lovet arrangørene av Vasaloppet å stille opp neste år. I tillegg er det et NM i Trondheim som jeg har lyst til å delta i. Så vi får se hva slags opplegg det blir. Jeg kan ikke utelukke at det bli Kollen-femmil, nei, selv om det er skøyting, sier Frode Estil.

Publikum kommer i hvert fall garantert tilbake – for å løfte ham gjennom Nordmarka. Enda en gang.

Reklame

Har vært utsolgt i 14 år: Nå er superutgaven her