Den ukjente tyskeren Daniel Brands vant første sett 6-4 og tok Nadal til tiebreak i det neste. Der vant han de tre første poengene.

Den spanske grusspesialisten var tydelig rystet, men han samlet seg og vant 4-6, 7-6, 6-4, 6-3.

- Han spilte utrolig godt. Jeg prøvde å finne spillet mitt og prøvde å motstå de fantastiske slagene hans, sa Nadal ifølge AFP.

- Han spilte en stor kamp og satte meg i en vanskelig situasjon.

Ny opplevelse
Det er første gang i karrieren at Nadal har tapt det første settet i en Grand Slam-turnering. I Roland-Garros, der han har tapt bare én av 54 kamper, har han avgitt bare 15 sett til sammen.

Brands er bare nummer 59 på ATP-rankingen, men han spilte respektløst og angrep stadig fra begge sider.

Tittelforsvareren for menn har aldri tapt i 1. runde i Roland-Garros, og Nadal unngikk det også, men han måtte slite. Det var sensasjonelt for en spiller som i sitt comeback etter langvarig kneskade har tatt seg til åtte strake finaler og vunnet seks av dem.

En Brands-miss på en enkel backhandvolley på 3-2 i tiebreak ble vendepunktet. Nadal vant tiebreaket 7-4 og tok raskt ledelsen 2-0 i tredje sett. Siden så han seg ikke tilbake.

Også hjemmefavoritten Jo-Wilfried Tsonga tok seg videre mandag. Han vant i tre strake sett mot slovenske Aljaz Bedene. Sjetteseedede Tsonga er siste franske finalist i en Grand Slam-turnering. Han var i finale i Australian Open i 2008.

Brøt tapsrekken
Danskenes tennishåp Caroline Wozniacki brøt en lei tapsrekke da hun slo seg videre i Roland-Garros med 6-3, 6-2 over Laura Robson mandag.

Wozniacki hadde tapt fem kamper på rad, alle på grus, så det var slett ikke opplagt at hun skulle beseire den useedede briten. Hun hevet spillet da det gjaldt og avgjorde kampen på en time og 12 minutter.

Den tidligere verdenseneren fikk bruddene hun trengte i begge sett og avgjorde kampen uten problemer. I Roland-Garros er hun seedet som nummer ti.

Sjetteseedede Li Na, som vant turneringen for to år siden, og fjerdeseedede Agnieszka Radwanska tok seg også greit videre mandag.

Li seiret 6-3, 6-4 over den spanske veteranen Anabel Medina Garrigues, som deltar i sin 38. Grand Slam-turnering på rad. Li hadde tapt alle sine tidligere gruskamper mot Medina, men mandag var det ingen tvil.

Det var det heller ikke for Radwanska, som feide israelske Shahar Peer av banen med 6-1, 6-1 og holder kurs mot et møte med lillesøster Urszula i 3. runde. Urszula slo ut Venus Williams i 1. runde søndag.

Radwanska sliter med en skulderskade som tvang henne til å trekke seg fra sin forrige turnering.

- Det går opp og ned, og det er litt verre på grus, men jeg begynner å bli vant til smertene, sa Radwanska, som har farget håret blondt akkurat som søsteren. (©NTB)