Gå til sidens hovedinnhold

Treneren fikk såpe på tannbørsten

Det er en grunn til at Therese Johaug og Marthe Kristoffersen kalles Knoll & Tott.

SOGNSVANN (Nettavisen): Ungjentene erobrer norsk kvinnelangrenn. Før den forestående VM-sesongen er både Therese Johaug (20) og Marthe Kristoffersen (18) tatt inn på elitelaget.

Og de har allerede gjort seg bemerket.

- Begge er fullstendig uredde jenter. De har skapt mer trøkk på landslagssamlingene og gir meg den matchingen jeg kanskje har savnet litt, sier Marit Bjørgen til Nettavisen.

- Går i hundre
Også utenom treningsøktene leverer de solide bidrag.

- Det går i hundre hele tida. De skaper liv rundt seg, fastslår Bjørgen.

Fredag morgen tok Nettavisen T-banen til Sognsvann for å følge Johaug og Kristoffersen, eller Knoll & Tott som de kalles internt, gjennom den siste økta under landslagssamlingen på Østlandet. Fem intervalldrag skulle gjennomføres på tartandekket på Toppidrettssenteret. 1200 meter – 1500 meter – 1200 meter – 1500 meter – 1200 meter.

(Artikkelen fortstter under bildekarusellen)

373

Og bare så det er sagt: Johaug og Kristoffersen satte standarden. Therese Johaug løp i front gjennom hele økta. På de tre første dragene fulgte Kristoffersen nærmest, før Kristin Mürer Stemland begynte å yppe seg på de to siste.

Møttes på Gardermoen
Johaug sprengte det planlagte åpningstempoet fra første meter – og ikke minst Marit Bjørgen måtte betale for at hun lot seg rive med. Sure muskler er intet godt utgangspunkt for ei intervalløkt.

- Therese er helt rå, spesielt på bane, og Marthe er ikke mye dårligere. Men på rulleski har jeg heldigvis brukbar kontroll på dem ennå, sier Bjørgen.

Etter en halvtimes nedjogging og en kjapp dusj (fotballspillere har noe å lære om hurtigvask!), er ferskingene klare til å snakke. Om landslaget, om sesongen som kommer – og om hverandre.

Marthe glemmer aldri hvordan de møttes for første gang.

- Vi var begge tatt ut til nordisk juniorlandskamp, og var plassert på samme hotellrom på Gardermoen. Jeg husker jeg satt i senga og ventet, og var spent på hvordan hun var. Jeg hadde jo hørt om Therese, men aldri møtt henne. Vi fant tonen med en gang, mimrer Meråker-jenta.

- Harmløs moro
Siden har de vært både arge konkurrenter og bestevenninner. I landslagsmiljøet kalles de altså bare Knoll & Tott.

- Det var gutta på juniorlandslaget som begynte å kalle oss det.

- Hvorfor?

- Det var vel fordi vi hang sammen hele tida og hadde en del påfunn.

- Hva slags påfunn?

- For eksempel fikk Jon Arne Schjetne (trener) såpe på tannbørsten en gang, forteller Therese med et lurt smil.

(Les videre under bildet)

De to jentene skjønner definitivt hva Marit Bjørgen mener med at det alltid går i hundre.

- Vi har mye energi og er ikke av den typen som setter oss ned og ser på TV eller leser bøker. Vi synes det er morsommere å forstyrre dem som leser bøker, røper Therese.

- Harmløs moro, sier landslagstrener Egil Kristiansen om ferskingenes sprell.

- På pallen
Han forventer seg mye av begge to i årene – men prøver å ikke legge lista for høyt. I hvert fall for Marthe Kristoffersen sin del. Hun er tross alt junior ennå.

- Hun er på elitelaget fordi hun er sportslig kvalifisert. Men det er viktig at hun får lov å være junior. Junior-VM er hennes naturlige mål. Men det betyr ikke at hun ikke kan bli aktuell for større ting som Tour de Ski og senior-VM, sier Kristiansen.

Therese Johaug mener den ett år yngre venninnen kan gjøre det like godt på seniornivå som hun selv gjorde som sisteårsjunior sist vinter.

- Jeg tror Marthe kommer på pallen i verdenscuprenn allerede til vinteren. Og at hun kan vinne fire gull i junior-VM, sier Therese.

- Når målene
Marthe er ikke mindre ambisiøs på Thereses vegne.

- Hun har en vilje av stål. Derfor tror jeg hun når de målene hun setter seg, sier Marthe.

Og målene Therese Johaug setter seg, er en plass blant de fem beste både på 10 km klassisk og 30 km fristil under VM i Liberec.

Bare tiden kan vise om spådommene går i oppfyllelse. Og skulle det gå skeis, skyldes det definitivt ikke manglende treningsinnsats.

Les flere skisaker i Nettavisens vintersportsmagasin
Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke)

Reklame

Halv pris hos Ferner Jacobsen

Kommentarer til denne saken