RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

«Trodde de kom for å gi meg juling»

Foto: Getty/All Over Press
Sist oppdatert:
Har bråkmakeren blitt låst inne på dass for siste gang?

- Jeg har sjelden møtt en person med så stor tro på egne ferdigheter som Craig Bellamy. Ja, han har et fantastisk talent, men i ny og ne så må han jekkes ned noen hakk.

Sitatet over ble ytret i 2005 og kom fra munnen til legendariske Bryan Gunn. Den tidligere Norwich-keeperen har mange minner fra tiden med Craig Bellamy på Carrow Road.

Ble låst inne på do
Selv som tenåring var waliseren stor i kjeften og en smule høy på pæra. Spissen hadde ingen problemer med å skryte av seg selv og lagkameratene lot seg konstant irritere.

- En dag låste vi Craig inne på dassen i garderoben. Det var vår måte å si at han måtte roe seg ned. Han var ikke spesielt fornøyd og en del ting gikk hardt i veggen da han kom ut.

- En annen gang klikket han på treneren vår. Han bannet og svertet på walisisk. Det ble selvfølgelig et voldsomt oppstyr av dette også, husker mannen med over 400 kamper for Norwich.

Craig Bellamy har levd et langt fotballiv og kontroversene har vært mange. Spissen har vært en nomade i engelsk fotball og en rekke klubber har fått oppleve ham både på godt og vondt.

Gjennombruddet kom i Norwich mot slutten av 1990-tallet. Siden har han vært innom Coventry, Newcastle, Celtic, Blackburn, Liverpool, West Ham, Manchester City, Cardiff og igjen Liverpool.

I løpet av årene har han kjefet, kranglet, lagd bråk på nattklubber, blitt beskyldt for overfall, sjikanert selveste Alan Shearer, «spilt golf» med John Arne Riise og gått på fylla.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Årets unge spiller
Men kontroversene til tross, så har waliseren også gjort seg bemerket som en hurtig og giftig angriper. Senest onsdag viste han at målteften fortsatt er på topp mot Manchester City.

Bellamys første møte med Premier League kom i 2000, da han skiftet beite fra Norwich til Coventry. Oppholdet i Midt-England ble imidlertid ingen stor opptur for den da unge spissen.

Seks mål på 34 kamper ble fasiten og Coventry rykket ned fra den øverste divisjonen. Bellamy gjorde det i etterkant fort kjent at han ville bort og Newcastle var snare med å banke på døra.

På Tyneside dannet waliseren et giftig spisspar med Alan Shearer og ballen fant veien til nettmaskene både jevnt og trutt. Bellamy scoret blant annet i debuten mot belgiske Lokeren (4-0).

Etter sin første sesong på St. James' Park ble han kåret til årets unge spiller i England. Manager Bobby Robson skal ha mye av æren for at den raske spissen blomstret i denne perioden.

I 2004 ble imidlertid Robson sparket og erstattet av Graeme Souness. Tradisjonen tro brukte ikke den skotske manageren lang tid på å knuse alle spor av harmoni i en klubb.

(artikkelen fortsetter under bildet)

- Skulle få juling
Bellamy har senere fortalt at han var en stor beundrer av Robson, og følte seg kvalm da han ble sparket. Forholdet til Souness ble i løpet av kort tid surere enn fem år gammel melk.

- Bobby Robson var en stor mann. Det var vanskelig for meg å føle det samme for Newcastle etter at han fikk sparken, sier Bellamy.

Isfronten mellom Souness og Bellamy toppet seg da waliseren beskyldte skotten for løgn i et TV-intervju. Ikke lenge etter denne episoden ble Bellamy sendt på lån til Glasgow Celtic.

- Om det er én ting jeg angrer på, så må det være det intervjuet. Jeg mente hvert eneste ord, men burde nok ikke ha uttalt meg på den måten, minnes waliseren.

Selv før Robson forsvant var Bellamy i ferd med å bli en kontroversiell fyr i Newcastle. En konfrontasjon med assistenttrener John Carver før et møte med spanske Mallorca skapte overskrifter.

- Jeg hadde tatt parkeringsplassen hans og skjønte at han ble forbannet. Vi hadde en konfrontasjon på flyplassen, men vi var venner, så jeg ville ikke slå ham. Det endte med brytekamp.

- Det er feil at jeg kastet en stol på ham. Jeg kastet bort en stol som sto i veien og den traff nesten Shay Given. Robson kom og ba oss komme oss på flyet, men jeg ville dra hjem.

Waliseren kom seg likevel med på flyet og etter en prat med Robson roet ting seg litt. Bellamy innrømmer at han fryktet at karrieren i Newcastle var over på grunn av flyplassbråket.

- På kvelden, da vi var framme, kom Robson, Carver og Alan Shearer inn på rommet mitt. Jeg trodde de kom for å gi meg juling. Jeg var klar til å hoppe rett i strupen på dem, sier Bellamy.

- Men i stedet mente Robson at alt var Carvers feil og ba ham unnskylde seg. Deretter sa Bobby til Alan at jeg var en fantastisk fotballspiller og Alan var enig, forteller han videre.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Sjikanerte Shearer
Etter perioden i Newcastle og låneoppholdet i Celtic, gikk turen videre til Blackburn som på den tiden var ledet av Mark Hughes. På Ewood Park fant Bellamy tilbake til målformen.

Der ble det solide 17 mål i hans første sesong. Før han signerte for Henning Bergs gamle klubb hadde spissen likevel en siste feide med Newcastle. Det gikk utover nevnte Alan Shearer.

Under en veldedighetsturnering i golf hadde Bellamy fått i seg et par drinker for mye og tastet ivrig på telefonen. Meldingen som havnet i innboksen til Shearer var ikke av det hyggelige slaget.

- Beina dine er forsvunnet. Du er for gammel. Du er for treg. Du klarer ikke engang å kysse meg i ræva, skal Bellamy ha tekstet til sin tidligere lagkamerat.

I etterkant av dette har hovedpersonen hevdet at telefonen var blitt stjålet og at han selv ikke sto bak meldingen. Spissen var uansett ikke ønsket tilbake i Newcastle etter dette.

Oppholdet i Blackburn var sportslig sett svært vellykket, men utenfor banen skapte Bellamy nye overskrifter. I februar 2006 ble han arrestert og siktet for overfall mot en 19 år gammel jente.

Spissen var på landslagsoppdrag for Wales, men maktet likevel å lage bråk på en lokal nattklubb i Cardiff. Den nå 32 år gamle waliseren ble senere frikjent for anklagene om overfall.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Golfentusiasten
Formen i Blackburn ble lagt merke til av større klubber og sommeren 2006 kom Liverpool og manager Rafael Benítez på banen. Spanjolen ønsket fart på topp og mente Bellamy var perfekt.

De røde fra Merseyside betalte rundt 85 millioner kroner for spissen, og etter en litt treg start, kom målene på løpende bånd. Sammen med Dirk Kuyt dannet Bellamy på ny et fryktet spisspar.

I en alder av 27 år så det ut til at Bellamy endelig hadde roet seg og var klar til å konsentrere seg om fotballen. Men så feil kan man ta. Golfepisoden i 2007 sitter fortsatt friskt i minne.

Under et treningsopphold i Portugal skal spissen ha gått til angrep på John Arne Riise med en golfkølle. Waliseren skal angivelig ha sparket opp døren til Riise og slått ham flere ganger.

Episoden fikk selvfølgelig stor oppmerksomhet i både norsk og engelsk presse.

- Jeg har aldri hatt noe problem med Craig Bellamy. Det som skjedde i Portugal er ikke den Craig jeg kjenner. Vi tok hverandre i hånden rett etterpå og det var glemt, sier Riise om episoden.

Duoen Riise og Bellamy var noen dager senere sterkt delaktig i at Liverpool slo Barcelona ut av Champions League, men oppstyret i Portugal beseglet likevel waliserens skjebne på Anfield.

Det hjalp nok heller ikke at Bellamy feiret mål sitt mot katalanerne med en golfslagbevegelse. Lokalavisen Liverpool Echo slo til med overskriften «Swing when you're winning».

(artikkelen fortsetter under bildet)

- Viser aldri nåde
Sommeren etter ble han solgt til West Ham, hvor han ble i to sesonger, før neste stopp var nyrike Manchester City. Gjenforent med landsmann Mark Hughes blomstret Bellamy opp på ny.

Tidlig i City-karrieren var spissen en stor suksess i lyseblått og en håndfull for de fleste forsvarsspillere. Men da Hughes fikk sparken og Roberto Mancini kom inn, forsvant han ut i kulda

Det gikk ikke lang tid før Bellamy og den skjerfkledte italieneren røk i tottene på hverandre. Bellamy forsvant etter hvert på lån til Cardiff, mens City sikret seg spillere av et annet «kaliber».

Mange trodde nok at Bellamys karriere gikk mot slutten, men i fjor sommer kom Liverpool og manager Kenny Dalglish på banen. Nå er waliseren igjen i ferd med å bli en fryktet spiss.

- Jeg er en fyr som lar følelsene ta overhånd. Jeg reagerer først og tenker etterpå. Det er ganske mye jeg ville gjort annerledes om jeg hadde fått sjansen, sier 32-åringen.

- Men jeg vet hva som funker for meg. Jeg vet hvordan jeg skal motivere meg selv. Jeg viser aldri nåde når jeg spiller fotball. Selvfølgelig gjør jeg ikke det, fortsetter Liverpool-spilleren.

Og som Bryan Gunn allerede har påpekt, så har Bellamy enorm tiltro til egne ferdigheter. Selv kan han fortelle at dette er en metode han bruker for å finne den rette motivasjonen.

- Så fort jeg krysser den hvite linjen så må jeg tro på at jeg er den beste og at alle har kommet for å se meg spille fotball. Alt det tullet der, sier bråkmakeren som nå kanskje har blitt voksen.

Her kan du se noe av hva Bellamy har utrettet i Liverpool:

Kilder: Daily Mirror, BBC, Scottish Daily Record

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere