«Trodde ikke det var menneskelig mulig»

Foto: Anders Skjerdingstad (Nettavisen)

Det begynner å gå opp for Petter Northug at han har gjort noe stort.

02.03.09 10:41

LIBEREC (Nettavisen): Klokken to minutter på ni mandag morgen tuslet Petter Northug ut av utøverhotellet i Harcov. Som den aller siste i den norske troppen. Med en bag i hver hånd og tre esker under armen.

I hver av de tre eskene ligger en gullmedalje.

I Liberec er det ikke mer å hente for VM-kongen. Om et år handler det om OL i Vancouver.

Les alt om ski-VM i Nettavisens vintersportsmagasin!

- Litt sliten
23-åringen er langt fra kjent som noen morgenfugl, men kvitrer oppsiktsvekkende opplagt med tanke på at han ikke bare har sovet lite, men faktisk også gikk fem mil på ski dagen før. I brukbart høyt tempo, til og med.

- Jeg er litt sliten. Jeg sovnet rundt ett, og da synes jeg det er tidlig å stå opp halv ni, sier han – med et glis som vitner om at det fortsatt finnes litt energi i lagrene.

Så har han da heller ingen grunn til å henge med geipen, selv om det er tidlig på morgenen. For det er store ting Petter Northug har opplevd.

Velger femmila
Festen startet forrige søndag, med gull på 30 km fellesstart med skibytte. Så fulgte han opp med å spurtslå Axel Teichmann i stafetten torsdag, før punktum ble satt med femmilstriumfen søndag.

- Må jeg velge ett høydepunkt fra dette mesterskapet, er det femmila. Det er noe ekstra med femmil, erkjenner Northug.

Før VM startet utpekte han nettopp femmila som sin beste distanse overfor Nettavisen.

- Men det sa jeg nok litt for å psyke meg selv opp. Realistisk sett var nok sprinten og tremila de beste distansene for meg i dette mesterskapet, sier Northug nå.

- Bra du ikke gikk sprinten!
Sprinten fikk han altså ikke lov til å gå.

- Det var bra du ikke gikk sprinten, Petter, for da hadde du ikke fått plass til alle medaljene i bagasjen, roper landslagstrener Morten Aa Djupvik fra sidelinja mens Nettavisen snakker med den nybakte VM-kongen. Djupvik har akkurat klart å skaffe fram en ekstra sekk til Northug, som rett og slett hadde tenkt å reise hjem med medaljeeskene under armen.

- Nå får du ikke ny sekk før om to år, så du må ta godt vare på den, fleiper Djupvik.

Innen den tid har nok Petter Northug skjønt hva som faktisk skjedde i Liberec. For det begynner å demre.

- Lever i en boble
- Underveis i et sånt mesterskap, lever man i en boble. Man tenker liksom ikke på hva man har gjort. Fokus er hele tiden neste renn. Og det føles fortsatt litt uvirkelig. Jeg skjønner nok ikke helt hva jeg har gjort, sier han.

Men når han tenker tilbake på hvordan han selv opplevde å se Bjørn Dæhlie og Thomas Alsgaard sanke medaljer, får han en anelse.

- Jeg husker godt at jeg som 10-, 11-, 12-åring satt og fulgte med på TV når Bjørn og Thomas var på sitt beste. Den gangen trodde jeg ikke det var menneskelig mulig å bli så god.

- Veldig spesielt
- Derfor må jeg innrømme at det er veldig spesielt å stå her med tre gullmedaljer nå, sier Petter Northug.

Så tusler han inn i den ventende bussen. Nok en gang som siste mann.

Men bare vent til verdenscupen fortsetter i Lahti neste helg. Da girer Northug om og satser på å være først. Som han har for vane med startnummer på brystet.

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.