STABÆK – MOLDE 3-0:

NADDERUD (Nettavisen): Under cupfinalen i 1998 var Morten Skjønsberg en ung og kvisete Stabæk-supporter kledd i blått fra topp til tå, med tårer i øynene og stemmebåndene utslitt. Han hadde akkurat sett sine helter banke Rosenborg 3-1 i cupfinalen, Stabæks største prestasjon gjennom historien.

Nå, ti år etter, er 25-åringen selv der etter at Molde ble utspilt og utklasset på Nadderud onsdag kveld. 3-0, og med kaptein Skjønsberg med sedvanlig ro og trygghet bak i Stabæks midtforsvar.

- Jeg hadde nok ikke trodd at dette var mulig, smiler en strålende fornøyd Morten Skjønsberg.

- Jeg var en ivrig supporter den gangen. Jeg var medlem av det som da het «Tommy og Tiger'n» (Stabæk-supporternes juniorklubb), og koste meg voldsomt. Daværende cupfinalist Petter Belsvik (nå Stabæks assistenttrener) var et av de store idolene, forteller midtstopperen.

Nå er Skjønsberg selv blitt idolet til mange av de blåkledde i Bærums-regionen. Men at han en dag skulle ende der var det ikke alle som hadde tro på. Faktisk var Skjønsberg talent i de aldersbestemte klassene heller begrenset - ifølge Ingebrigt Steen Jensen var han «en av de dårligste på laget» - men nitid arbeid og terping har gjort ham til en av landets met respekterte midtstoppere.

- Det stemmer nok det, bekrefter hovedpersonen selv.

- Selv om Ingebrigt nok overdriver litt innimellom.

264530

Skjønsbergs viktigste uker
Noen overdrivelse er det ikke å si at Skjønsberg står foran sine viktigste uker på fotballbanen noensinne. I løpet av de neste syv og en halv ukene er kan det bli seriemesterskap, cupgull og landslagsdebut borte mot Skottland. Men han vil vente til han har spilt cupfinalen før han rangerer sine fotballopplevelser. Semifinaleseieren mot Molde havner uansett bare på en foreløpig andreplass.

- Sølvet i fjor var nok større enn dette, mener Skjønsberg, men Stabæk-kollega Veigar Páll Gunnarsson er ikke enig.

- Dette er helt sinnssykt, det er nok det største jeg har opplevd på en fotballbane, gliser islendingen.

Nå har han lyst til å kopiere sin landsmann Helgi Sigurdsson, som scoret to av Stabæks tre mål for ti år siden.

- Jeg husker jeg så den kampen i sofaen hjemme i Island, forteller Stabæk-spissen.

- Da tenkte jeg: Det her, det har jeg lyst til å oppleve en dag.

Nå er han altså der, ti år etter Sigurdssons dobbel. Fortjent er det også, Stabæk står med 31-2 i målforskjell på sine seks kamper i cupen i år, og Molde ble heller noen alvorlig trussel i semifinalen på Bekkestua. Riktignok yppet bortelaget seg med et par skudd fra distanse i begynnelsen av førsteomgangen, men med en gang Stabæk-maskineriet begynte å fungere, var det aldri noen tvil om hvor seieren ville havne. Daniel Nannskog trillet inn 1-0 like før pausen, mens to mål signert Pontus Farnerud og Nannskog igjen, begge i løpet av kampens siste kvarter, gjorde at det ble en komfortabel seier for hjemmelaget.

- Yes, yes, yes, gliser Tom Stenvoll, som satt på benken da Stabæk sist ble cupmester.

Jönsson glad på andres vegne
Jan Jönsson har på sin side aldri vært i noen cupfinale – til tross for flere nestenforsøk som alle har endt med fall i semifinalen både som spiller og trener – men tenker ikke mest på seg selv på en dag som denne.

- Denne seieren unner jeg først og fremst Ingebrigt (Steen Jensen) og Tom (Schelvan). Cupen betyr så mye for dem, smiler Stabæk-treneren – strålende fornøyd med å ha lagt Viking-fadesen bak seg.

Her får du flere fotballnyheter
Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).