- Vi mangler folk søndag, kan du spille?

Slik skal aldri Arsène Wenger ha ordlagt seg overfor Sol Campbell, men bortsett fra at Champions League-kampen mot Porto spilles tirsdag, er det nok ikke langt unna sannheten denne gangen.

William Gallas slo nemlig opp leggskaden sin på treningsfeltet, og er ute i nok en måned. Johan Djourou er ute resten av sesongen og Philippe Senderos er leid ut til Everton.

Plutselig er Sol Campbell (35) den foretrukne løsningen i Arsenals midtforsvar – tre og et halvt år etter at han forlot klubben til fordel for Portsmouth.

Mest uten ball
- Jeg har alltid hatt tro på egne ferdigheter, men jeg trodde aldri jeg skulle spille for Arsenal igjen, medgir Sol Campbell overfor The Times.

- Jeg kom tilbake og forsøkte å holde meg i form. Målet mitt var å finne meg en ny klubb, enten i Premier League eller i Championship. Jeg trente for meg selv i tre uker, noe som var tøft mental. Jeg forsøkte å gjøre litt av alt: Jogget, spurtet, svømte og gjorde alt for å få det meste ut av fasilitetene jeg hadde. Å få tilbake ballfølelsen var ganske vrient på egen hånd, forteller han.

Ballfølelsen lurte nok også Arsenal-fansen hvor det var blitt av, når londonerne møtte nettopp Porto på Estadio do Dragão i slutten av februar. Vel uliknet han først, men midtstopperen var også involvert i situasjonen som avgjorde oppgjøret, da han på uforklarlig vis kom borti ballen han forsøkte å skjerme inn til reservekeeper Lukasz Fabianski.

Porto tok frisparket lynkjapt, og Falcao satte enkelt inn 2-1-scoringen.

Overrasket Wenger
Tirsdag må Campbell og resten av Arsenal-forsvaret for enhver pris unngå glipper. Da er det kvartfinaleplassen i Champions League som står på spill.

LIVE: Du følger Arsenal-Porto her fra 20.45 tirsdag kveld!

Manager Arsène Wenger medgir glatt at han er overrasket over kraftpluggens gjeninntreden på The Gunners.

- Det var uventet at Sol ville spille så mange kamper for oss, men det er også bra fordi det viser at det var en riktig avgjørelse å hente ham hjem. Han er en spiller som gir alt, men selv jeg vet ikke om kroppen hans tåler to-tre kamper i uka, sier Wenger til klubbens hjemmeside.

Franskmannen har signert Campbell på korttidskontrakt, og gir som kjent kun ettårige kontraktsforlengelser til spillere over 30 år. Tidligere solgte Wenger unna både Thierry Henry og Patrick Vieira før de nådde høyden av sine karrieren.

Han svarer også avvisende på spørsmål om 35-åringen figurerer i hans framtidsplaner:

- Vi har ikke vunnet noen trofeer ennå, så lag oss fokusere på det. Deretter ser vi nærmere på spillerstallen.

- Tenkte ikke tanken
I intervjuet med The Times har den tidligere Tottenham- og Portsmouth-spilleren et langsiktig perspektiv på sin egen karriere.

- Jeg tenkte ikke engang tanken på å spille for Arsenal før i januar, da Arsène Wenger begynte å vurdere det. Prosessen var gradvis. Han sa aldri: «Vi mangler folk søndag, kan du spille?». Han sa det i hvert fall ikke på den måten. Manageren så meg på treningsfeltet, så jeg hadde framgang og hvordan jeg etter hvert passet inn i klubben igjen.

- Selv tror jeg at jeg kan holde meg i kampform og spille fotball på toppnivå i to eller tre år til. Nå er jeg her ut sesongen. Dersom det skjer noe mer, så skjer det noe mer, sier Campbell til avisen.

Spektakulær karriere
Én ting er i hvert fall sikkert: Så lenge Campbell spiller fotball, vil han ofte figurere på forsiden av britiske tabloidaviser.

Som klippen i Tottenham-forsvaret, ble han «Judas» på White Hart Lane da han utnyttet Bosman-dommen i 2001 og endte opp på Highbury.

Siden var en viktig brikke i Wengers «invincibles» som gikk ubeseiret gjennom 2003/04-sesongen. Men forsvarskjempen huskes også for uvanlige episoder bade på og utenfor banen.

I 2006 var det stille rundt mannen i flere dager, etter at han ble byttet ut i pausen under 2-3-tapet mot West Ham. Senere viste det seg at Campbell tok turen til Brussel for å «klarne opp tankene sine».

To år senere ble han møtt med «homo-tilrop» på Fratton Park, da gamleklubben Tottenham gjestet Portsmouth. Senere har midtstopperen sammenlignet tilropene med brudd på menneskerettighetene.

Foran årets sesong var stopperkjempen å finne i Notts County. Men da ballongen til Sven-Göran Eriksson & Co. sprakk, var veien kort hjem til Arsenal.

Mot Porto kan han skrive et nytt kapittel i sin innholdsrike fotballkarriere.

Kilder: arsenal.com, timesonline.co.uk, www.wikipedia.org