- En etappeseier i Tour de France var som en drøm for meg. Jeg kan ikke tro det. Siden starten av løpet har jeg følt meg sterk. Jeg har trodd på meg selv, men man kan aldri vite, hva man kan få ut av det, sa 24 år gamle Rui Costa, som har lagt en tung tid bak seg, etter målgang.

25. juni 2010 avla han en positiv dopingtest i forbindelse med det portugisiske mesterskapet på sykkel.

Det hele dreiet seg opp det forbudte stoffet methylhexaneamine. Men gutten fra Póvoa de Varzim i Portugal ble senere frikjent av WADA, og fikk ny kontrakt med Movistar til tross for at lagets sjef, Eusebio Unzue, ikke ville ha noe å gjøre med Costa i høst.

Les også: Portugisisk brødrepar dopingtatt

Ett år etterpå er Rui Costa tilbake i Tour de France (deltok også i fjor fordi den positive testen ble kjent etter touren). På den åttende etappen til Super-Besse gikk han i brudd og overrasket seg selv mot slutten.

Minnet avdøde Tondo
- Bruddet jobbet bra sammen hele dagen, og da jeg satt sammen med (Tejay) van Garderen var vi også enige om hvordan vi skulle holde unna. Men da de to franske rytterne (Christophe Riblon og Cyril Gautier, vår.anm.) kom opp, gikk samarbeidet heller dårlig, og det ble mye støting. Da jeg angrep med 4,5 kilometer til mål, mente jeg at tidspunktet var riktig, og at jeg var den sterkeste. Vinokourov var bak meg, og jeg trodde at han ville hente meg. Men jeg ga alt, og var i stand til å holde unna. Det var utrolig gøy, la etappevinneren til.

Les referatet fra etappen her!

Costa sykler som tidligere nevnt for Movistar, ett lag som har blitt forfulgt har ulykker denne sesongen.

I slutten av mai måned ble hans lagkamerat Xavier Tondo drept av en garasjeport. Og en liten måned etterpå var nok en lagkamerat, denne gangen Mauricio Soler, involvert i en stygg velt i forbindelse med Sveits rundt. Soler er riktignok på bedringens vei etter velten som spolerte hans Tour de France-sjanser.

- Vi har vært gjennom en vanskelig tid, så jeg er glad for å gi laget denne seieren. Jeg vil gjerne dedikere seieren til alle som har støttet meg, men særlig til Xavier Tondo, som døde, og til Mauricio Soler som for øyeblikket ligger på sykehuset, avsluttet Movistar-rytteren.

PS! Rui Costa er nok best kjent, av norske Tour de France-følgere, som en av de to rytterne som havnet i slåsskamp under fjorårets Tour de France. Les hele saken her!