*Nettavisen* Sport.

Tromsø dyrest

Et OL i Tromsø vil koste oss 9,3 milliarder. Les og se video av søknadene og si din mening.

19.02.07 18:48

(iOslo.no) Mandag leverte de tre søkerbyene sin e ønsker om hvor OL skal arrangeres i 2018. Prislappene varierer mye.

TV 2 Sumo:Se hvordan Tromsøs OL-anlegg vil se ut
TV 2 Sumo:Se pressekonferansen hvor søknadene ble lagt frem her

Aller billigst er Oslo. De har en total kostnadsramme på cirka 12 milliarder kroner. Av dette skal skattebetalerne stå for 6,2 milliarder. Trondheim har lagt seg midt i laget, med en totalramme på 13,5 milliarder kroner. Dyrest er altså Tromsø. I sin søknad har de lagt til grunn en kostnadsramme på hele 15,5 milliarder kroner, og hele 9,3 milliarder fra skattebetalerne.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold

- Krigen er over
Den verbale krigen mellom OL-byene er nå formelt sett over. Ordkrig i media, skittkasting og andre metoder for å tukte konkurrentene har liten nytte nå. For nå er skjebnene til Oslo/Lillehammer, Trondheim og Tromsø som søkere til å være Norges kandidat opp til Norges Idrettsforbund å avgjøre.

- Jeg gleder meg til å få det formelle unnagjort. Det er tre byer som kjemper, og alle er godt forberedt. Men jeg er sikker på at Oslo har en god mulighet til å vinne, sier Rune Gerhardsen til iOslo.no på pressekonferanse.

Svaret på søknadene gis i slutten av mars. IOC-president Jacques Rogge har tidligere anbefalt Oslo å ikke søke om OL, blant annet fordi søknader bare vil bli akseptert av enkeltbyer. Likevel er ordfører Per Ditlev Simonsen sterk i troen:

- Jeg kan ikke se noen bedre kandidat, og er sikker på at dette går bra, sa Simonsen til iOslo dagen etter Rogge-utspillet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Slik blir OL i de forskjellige byene:

Trondheims søknad

Oslo/Lillehammers søknad

Tromsøs søknad (mulige tekniske problemer på denne siden)

De tre norske byene har hittil brukt 30 millioner kroner bare for å sende søknaden.

- En nøktern vurdering av kostnadene vil være rundt 25 milliarder kroner med dagens kroneverdi. Her blir det en stor sprekk, sier professor Arild Hervik ved Høgskolen i Molde til Dagens Næringsliv ved en tidligere anledning.

- Tromsø kommer til kort
Mannen som fikk OL til Lillehammer, Petter Rønningen, har slaktet et Tromsø-OL i VG. Han mener Tromsø kommer til kort både når det gjelder løsninger for innkvartering, arenaer og transport, og at det derfor vil være for risikabelt for IOC å velge Tromsø som vertsby. Han mener det kun er Oslo/Lillehammer og Trondheim som har mulighet til å nå opp.

Tromsø er derimot svært optimistiske når det gjelder deres egne muligheter.

- IOC leter etter konsepter som kan styrke utøvernes opplevelse, samle alt i èn by, gi TV-sendingene et nytt løft – og samtidig bidra til positiv forandring og infrastrukturell utbygging i vertsbyen. Det er disse ønskene vi oppfyller i vårt OL-konsept, sier styreleder Petter Jansen i Tromsø 2018 AS i en pressemelding.

Hvilken by bør bli OL-byen? Si din mening i kommentarfeltet nedenfor.

Les flere saker på iOslo.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.