Gå til sidens hovedinnhold

Tromsø norsk OL-kandidat

ULLEVAAL (TV 2 Nettavisen): Norges Idrettsforbund og Olympiske Komité anbefaler at Norge søker om OL i 2014, og at Tromsø blir norsk søkerby. Under visse forutsetninger.

Idrettsstyret tror ikke Lillehammer ville fått tildelt lekene så kort tid etter de fantastiske lekene i 1994, og mente dessuten at Tromsøs konsept med "kompakte leker" er mer i tråd med Den internasjonale olympiske komités ønsker.

Ingen selvfølge å søke
- Begge byene leverte gode og ryddige søknader. Det var to forskjellige konsepter. Lillehammer satset på det trygge, mens Tromsøs kandidatur er spektakulært og spennende, sa evalueringsgruppens leder Kjell-Åge Gotvassli på tirsdagens pressekonferanse på Toppidrettsenteret.

Det var ingen selvfølge at evalueringsgruppen skulle anbefale å søke om OL.

Et av utvalgets medlemmer gikk også imot å søke om OL, og begrunnet dette med at Lillehammes kandidatur ikke fremsto som spennende nok og at Tromsø har for mange risikomomenter.

Forutsetter politiske garantier
- Men en endelig søknad er forutsatt at regjeringen og Stortinget gir de nødvendige økonomiske garantier, understreket idrettspresident Kjell O. Kran til TV 2 Nettavisen.

Tromsøs budsjett var nærmere tre milliarder kroner dyrere enn Lillehammers, noe som selvfølgelig skyldes Lillehammers gjenbruksmuligheter på anleggssiden. Budsjettet for Tromsø-lekene, som ble oppjustert av Idrettsstyret, er på 11,515 milliarder kroner.

Budsjettet forutsetter statlige bidrag på totalt 6,285 milliarder kroner.

- Personlig er jeg ikke glad for at beløpet er så stort, men det er nå engang slik, sa Kran til TV 2 Nettavisen.

Fire avgjørende punkter
Norges Idrettsforbund og Olympiske Komité forutsetter også at Tromsø utbedrer sin søknad på fire avgjørende punkter: Innkvartering, transport, etterbruk og problemstillinger relatert til å arrangere lekene i mars.

Det siste punktet vil spesielt by på problemer overfor det internasjonale ishockeyforbundet, som ønsker og krever at forholdene legges til rette for at spillere fra NHL kan delta.

- Det er mange som tror at langrenn er viktigst, men det er det ikke. Det er bare når vi vinner, sa Kran spøkefullt før han viste til at kunstløp og ishockey sett med internasjonale øyne er det to største grenene i et OL.

Avgjøres i 2007
Det nærmeste året vil Tromsø bruke på å arbeide videre med sin søknad. Høsten 2005 må Norge levere sin søknad til IOC om å være kandidat. Blir dette nåløyet passert, vil man våren 2006 bruke tiden som søkerby på å svare på 20 spørsmål fra IOC, som igjen kan føre til status som kandidatby.

I juli 2007 velger IOC arrangørbyen av de olympiske lekene i 2014.

Reklame

Denne eksklusive motebutikken har salg bare én gang i året

Kommentarer til denne saken