RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tronskifte og trøndersk tristesse

Sist oppdatert:
Etter en 13 år lang triumfferd, var det bråstopp for seiersvante trøndere. For første gang siden 1984 havnet seriemesterskapet i hovedstaden.

Tilskuerrekord, en rekke nye unge profiler, thrillerinnspurt og avslutningen av en epoke. Trøndersk nedtur, flere trenerskifter og en tragisk serieavslutning på Kristiansand Stadion. Eliteserien 2005 vil bli husket lenge - både på godt og vondt.

21 år siden sist
De sene kvelds- og nattetimene lørdag 29. oktober eksploderte Rådhusplassen i Oslo i ellville jubelscener. Tusener av feststemte VIF-fans hadde fulgt direktør Kjetil Siems oppfordring og møtt opp i sentrum for å hylle hovedstadens nye gullhelter. Da Kjetil Rekdal og Vålerenga-spillerne viste seg på balkongen, nådde seiersfesten sitt klimaks.

Noen timer tidligere kunne Rekdal og spillerne hans løfte Oslo-klubbens første serietrofé på 21 år over hodet. For 2-2 og ett poeng mod Odd Grenland i Skien holdt akkurat - i det som ble en reprise på thrilleravslutningen i eliteserien nøyaktig et år i forveien. Den gang var det Rosenborg som trakk det lengste strået på VIFs bekostning. I år lyktes det for laget fra Oslo Øst.

Etter at Start klatret forbi Ham-Kam og inntok tabellteten etter andre serierunde, vekslet sørlendingene og Vålerenga på å lede sesongen gjennom. Overraskelseslaget fra Kristiansand ledet etter 18 av rundene, Vålerenga etter seks. Avstanden var imidlertid aldri større enn de seks poengene Start hadde ned til VIF etter halvspilt serie. Aldri har eliteserien vært jevnere.

Før siste runde var det i realiteten dødt løp. Start og VIF hadde begge 45 poeng, sørlendingene ett mål bedre målforskjell - og flere scorede mål. Utgangspunktet var klart - Vålerenga måtte slå Odd i Skien med to mål mer enn Start slo dumpekandidat Fredrikstad hjemme.

Slik forløp de siste dramatiske timene:

18.00: Avspark i Kristiansand og Skien. Start på topp.
18.09: Tommy Svindal Larsen gir Odd ledelsen i Skien. Vill jubel i Kristiansand.
18.10: Øyvind Hoås scorer for Fredrikstad, og kveler jubelen på Sørlandet.
18.19: Daniel Fredheim Holm scorer Vålerengas første mål siden 13. september. VIF troner i øyblikket øverst på tabellen.
18.38: André Muri sender VIF i ledelsen og Klanen til himmels.
18.45: Hans Erik Ramberg dobler FFKs ledelse i Kristiansand. Jubel er snudd til fortvilelse på Sørlandet.
19.02: Stefan Bärlin reduserer for Start. Håpet er tent.
19.23: Tarjei Dale utligner for Odd i Skien. Ett mål til Odd eller Start er nok til å sende gullet sørover.
19.46: Martin Wiig punkterer kampen med sin 3-1-scoring i Kristiansand.
19.49: Det er slutt både i Skien og Kristiansand. Vålerenga er seriemester med ett poengs margin.

Tidenes comeback
Om gleden var stor i Skien, var nok skuffelsen ikke noe mindre fremtredende i Kristiansand. Etter å ha ledet serien det meste av sesongen og helt til 71 minutter gjensto av siste serierunde, sto Start ribbet tilbake. Slik føltes det i hvert fall umiddelbart. Akkurat den lørdagskvelden var sølv nederlag i Kristiansand.

Men etter å ha fordøyd nederlaget, innså de blide sørlendingene at de ikke hadde særlig stor grunn til å henge med hodet. For makan til comeback i det gode selskap må vi mange år tilbake for å finne. Etter å ha vært spådd i bunnen av tabellen av alle forståsegpåerne i april, svarte de nyopprykkede med å til de grader å sette sitt preg på norsk fotball. Med tunge investorer i ryggen, en av Norges største treneprofiler på benken, og flere av de mest spennende unge spillerne i norsk fotball på banen, er det nok ingen som undervurderer Start neste år.

Nigerianer-farse
Selv om det var duellen mellom Start og VIF som stjal overskriftenei avisene i høst, var det ikke lange veien ned til de andre lagene i tetstriden. Lyn kapret til slutt bronsen, bare poenget bak Start. Imponerende, alt styret i og rundt vestkantklubben tatt i betraktning. Det manglet nemlig ikke på skeptiske røster da Henning Berg overtok ansvaret for klubben etter bare to serierunder. Men den tidligere landslagsklippen mestret oppgaven med glans.

Det kan man knapt si om klubbledelsens håndtering av det som ble årets store såpeopera i norsk fotball i 2005. Kaoset rundt John Obi Mikel, hans kontrakt med Lyn og overgangen til Manchester United sørget for å påføre Lyn og direktør Morgan Andersen flere stygge riper i lakken. Tilliten til John Shittu og hans kolleger i agentbransjen er heller ikke akkurat styrket av skandalen. For uansett utfall av saken, som skal opp for retten i Oslo neste måned, er det ingen tvil om at den blir stående som et mørkt kapittel i norsk fotballhistorie.

Trønder-sjokket
Et mørkt kapittel ble årets sesong også i Trøndelag. For 2005 ble året der norsk fotballs flaggskip forliste på åpent hav. Etter at Rosenborg nær snublet på målstreken i 2004, var det kanskje ingen bombe at laget ikke ble seriemester. Men at gullgrossistene skulle være nærmere nedrykksstrid enn medaljekamp langt utpå høsten, var det ingen som kunne forutse. Så sent som 18. september, fem runder før slutt, lå RBK på kvalikplassen - ett poeng over direkte nedrykk.

Mange har ment mye om hva som gikk galt. Men med Per-Mathias Høgmo på plass i trenerstolen, nye sultne spillere på vei inn og spillere som ikke har prestert på vei ut og - ikke minst - en fortsatt velfylt bankkonto, tilsier det aller meste at trønderne vil være tilbake i toppen allerede neste år. Om det er nok til at laget gjenerobrer posisjonen som det suverene lokomotivet i norsk fotball - se det er mer tvilsomt.

Over og ut
To av de andre lag som fikk det tøft var Bodø/Glimt og Aalesund. Mens Odd, Ham-Kam, Tromsø og Rosenborg reiste seg på høsten og la bunnstriden bak seg, var det ingen bønn for Glimt og AaFK. Begge klubbene har satt seg som mål å returnere til det ypperste selskap, og har skiftet ut trenere som et ledd i å nå den målsetningen.

Ivar Morten Normark sa takk for seg i Aalesund, og skal i stedet avløses Tromsøs suksess-vikar Steinar Pedersen på Alfheim. I Bodø overlater Ola Haldorsen tømmene til veteranen Erik Hoftun.

I tillegg til Bodø/Glimt og Aalesund skiftet også Ham-Kam, Viking, Rosenborg, Tromsø og Lyn trener underveis i eller like etter sesongen. I Fredrikstad sa Drillo dessuten takk for seg, og overlot til Knut Torbjørn Eggen å ha ansvaret alene. I stedet blir den tidligere landslagssjefen en del av Vålerengas trenerapparat - sammen med Harald Aabrekk, og under Kjetil Rekdals myndige ledelse.

Også Molde fikk omsider på plass en trener. Lille julaften ble det klart at Arild Stavrum overtar for den blide svensken Bosse Johansson, som førte romsdalingene til seier i cupfinalen og kvalikkamper mot Moss på ti dager - etter at han hadde bestemt seg for å gi seg på Røkkeløkka.

Det spirer og gror
Arild Stavrum blir altså det neste skuddet på stammen av unge, fremadstormene trenere som for bare få år siden var å se i aksjon ute på banen. Det markerer på mange måter generasjonsskiftet i norsk fotball. For mens flere av veteranene har valgt å takke for seg og heller satse på trenerkarrieren, er det de unge, talentfulle spillerne som preger eliteserien.

For ett år siden visste meningmann knapt hvem de var. Nå er de idoler og de fremste eksponentene for den nye norske fotballhverdagen. Christian Grindheim, Kristofer «Doffen» Hæstad, Marius Johnsen, Fredrik Strømstad, Daniel Fredheim Holm, Daniel Braaten og Per Ciljan Skjelbreid har så til de grader satt sitt preg på eliteserien i året som gikk. Det gledelige er at dette er unge spillere som vil bli å se på banen i mange år ennå. Og i kjølvannet av disse er det flere ungdommer på vei opp og frem. Allerede neste år vil trolig navn som Petter Vaagan Moen, Alexander Mathisen, Thomasz Sokolowski og Trond Erik Bertelsen presentere seg for det norske fotballpublikum.

Ny tilskuerrekord
Apropos publikum - aldri tidligere har så mange fulgt eliteserien enn i år. Over 1,7 millioner tilskuere så årets 182 kamper. Det er et snitt på nesten 9500 tilskuere.

Her er andre tall og fakta fra årets sesong:

Høyest tilskuersnitt: Rosenborg, 17.530 tilskuere
Lavest tilskuersnitt: Bodø/Glimt, 4700 tilskuere
Flest scorede mål: Rosenborg, 50
Færrest scorede mål: Odd Grenland, 28
Flest baklengs: Odd Grenland, 51
Færrest baklengs: Lyn, 21
Flest gule kort, spiller: Runar Berg (Glimt) og Simen Brenne (FFK), 7 hver
Flest gule kort, lag: Odd Grenland, 47
Færrest gule kort, lag: Tromsø, 26
Flest røde kort, lag: Rosenbog og Tromsø, 3
Flest straffebom: Rosenborg, 5
Flest straffemål: Aalesund og Fredrikstad, 5
Årets spiller: Alex Valencia
Årets overgang: Paul Scharner, fra Brann til Wigan for ca. 30 mill.
Toppscorer: Ole Martin Årst, 16 mål
Flest assist: Alex Valencia, 12
Poengligaen (mål + assist): Robbie Winters, Brann, 19
Flest Banens beste: Robert Koren, Lillestrøm, 6

Tragedie og samhold

Som en ser er det utallige grunner til å minnes årets eliteserie med glede. Men i aller siste serierunde skjedde noe som satte gulljubel, sølvtårer og nedrykksthriller i skyggen. Fem minutter ut i kampen mellom Start og Fredrikstad ble FFK-kaptein Dagfinn Enerly liggende urørlig inne i 16-meteren etter å ha fått lagkamerat Øyvind Hoås over seg i en duell. Enerly ble båret av banen og kjørt bort i ambulanse. Det ble fort klart at det var snakk om en meget alvorlig skade.

Utpå lørdagskvelden kom meldingen som satte et samlet Fotball-Norge i sjokk. Den sympatiske 32-åringen hadde brukket nakken, og var lam fra livet og ned. Enerly ble kjørt til Ullevaal Sykehus, hvor han ble operert to dager senere. Enerly er nå igang med gjenopptreningen etter den alvorlige skaden, men det er fortsatt uvisst hvordan fremtiden blir for ham.

Det som imidlertid er helt sikkert, er at det som skjedde i etterkant av Dagfinn Enerlys skade viste hvilket samhold og vennskap som bor i toppidretten. Sympatien og støtteerklæringene har strømmet på, fra både spillere og supportere i inn- og utland. Midt oppe i tragedien er akkurat det kanskje det viktigste å ta med seg fra det som ble et uforglemmelig fotballår i Norge.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere