PLANICA (Nettavisen): Han kom inn til VM som den store favoritten, men Halvor Egner Granerud har ikke klart å leve opp til forventningene.

– Det er dritt. Det har vært tunge dager i bakken.

Det sa Granerud da Nettavisen ba han dele sine tanker om egne prestasjoner i de individuelle VM-rennene i Planica.

På forhånds så Granerud ut som en av Norges sikreste medaljekandidater, men skihopperen har slitt, i likhet med veldig mange tidligere verdenscupledere, å levere i et verdensmesterskap.

Har en teori

Granerud legger ingen skjul på at han har opplevd en formsvikt under mesterskapet i Planica.

Han har allerede stilt seg spørsmålet om hva det skyldes.

– Jeg har selvfølgelig begynt å tenke på det jeg også. Jeg liker å prøve å ha et snev av kontroll, sier Granerud til Nettavisen.

Nå peker han blant annet på en tur til USA som én av årsakene til at han har slitt med å levere kontinuerlig gode hopp i VM-bakkene.

– Min beste teori er at jeg hoppet i bakker jeg ikke har hoppet i tidligere. De tre siste bakkene jeg hoppet i før VM var bakker jeg ikke kjente fra før. Det kan ha gitt rom for teknisk «drifting» som kanskje ikke hadde vært der hvis jeg hadde hoppet i kjente anlegg. Det er det eneste jeg kan peke på, forteller Granerud.

Nordmannen forteller at formen har vært nedadgående siden han dro til USA for å delta i verdenscuprennene i Lake Placid.

– Hoppingen «drifter» naturlig hele tiden. Det begynte nok å bli litt marginalt allerede i Willingen som jeg prøvde å justere i Lake Placid. Jeg måtte jobbe mye med teknikken for å få det til å fungere der. Det har vært litt nedadgående.

– Ting var ikke maks i Lake Placid. Ting var mest sannsynlig ikke maks i Granåsen heller. Det er vanskelig å vite når man ikke har noe sammenligningsgrunnlag. Kanskje det hadde vært en løsning vi kunne gjort annerledes, å hoppe i bakker jeg kjenner, forklarer Granerud.

Stöckl: – Et valg han tok

Landslagstrener Alexander Stöckl tror Graneruds teori stemmer.

– Han har hoppet i ukjente bakker og da er det vanskelig å opprettholde den følelsen han har for å finne en bra sittestilling. Det er helt avgjørende for ham. Hvis han er for offensiv så fungerer det ikke. Det kan nok stemme det. Det er mye lærdom i det for hans del. Det var et valg han tok å dra til Lake Placid med tanke på verdenscupen sammenlagt.

– Var det å dra til USA noe du støttet?

– Ja, absolutt med tanke på verdenscupen sammenlagt. Det var to renn der så det var viktig at han var med. Han fikk avstand til Kubacki og kunne dermed stå over Rasnov og prioritere forberedelser til VM. Sånn sett var det et riktig valg, sier Stöckl til Nettavisen.

Ekstra press

Sportssjef Clas Brede Bråthen mistenker også at favorittstempelet til Granerud har gjort VM mer krevende.

– Svingninger i form kommer i alle sesonger. Det er ingen som bare flyter gjennom. Halvor er én av de få som i to sesonger har fått det til å se ut som at dette er jævlig lett, men det er ikke det.

– Verdenscuplederen har et større favorittstempel og det blir mye mer fokus på verdenscuplederen i et VM enn i et vanlig verdenscuprenn. Det er det eneste elementet jeg kan se som ikke nødvendigvis er positivt, sier Bråthen til Nettavisen.

Granerud erkjenner også at det ikke har vært enkelt.

– Du får et trykk på deg som er så stort at kroppen føles annerledes. Det er da det er viktig å være ekstremt tro mot egne arbeidsoppgaver. Det er det jeg har prøvd å være, men kanskje ikke nøye nok. Det er en veldig nyttig erfaring å ta med seg videre. Neste VM vil være mye større i viktighet for meg enn dette. Det er det jeg ser mest frem til i fremtiden, det er VM i Trondheim, sier Granerud.