Gå til sidens hovedinnhold

- Tror dette er hans siste sjanse

Roger Federer (30) er igjen blant favorittene i Wimbledon, men ikke alle er overbevist om at han har lenge igjen som toppspiller.

Sveitseren har vunnet årets mest prestisjetunge Grand Slam hele seks ganger. Han vant hvert år fra 2003 til og med 2007. samt i 2009.

De to siste årene har han røket ut i kvartfinalen av favoritturneringen.

Hans største rivaler på ATP-touren, verdensener Novak Djokovic (25) og annenrangerte Rafael Nadal (26), har gjort beslag på de ni siste Grand Slam-titlene

Federer har startet årets Wimbledon upåklagelig. Sterke 6-1, 6-1, 6-1 over spanske Albert Ramos i 1. runde, ble fulgt opp med 6-1, 6-3, 6-2 over italieneren Fabio Fognini onsdag.

- Dette har vi sett mange ganger før. Han kan spille strålende i fem kamper, for så å falle sammen når han møter Rafael Nadal, sier tidligere tennisproff Jan Frode Andersen til Nettavisen.

Andersen mener det skjer noe med Roger Federer hver gang han møter den spanske rivalen. Nadal har vunnet 18 av 28 innbyrdes møter mellom de to.

- Nadal er et unikum, og har en fantastisk evne til å nøytralisere Federer, tilføyer mannen som selv toppet karrieren sin med en 135.-plass på ATP-rankingen i 1999.

Siste mulighet?
Christer Francke, Eurosport-kommentator og mangeårig tennistrener både i Norge og utlandet, mener Federer er nødt til å gripe muligheten denne sesongen hvis han skal kjempe seg helt tilbake i verdenstoppen.

- Han har ikke vunnet en Grand Slam siden Australian Open i 2010. Jeg tror det blir siste sjansen hans i år, hvis han noen gang skal ta tilbake tronen som verdensener, sier Christer Francke til Nettavisen.

Tredjerangerte Federer tar over førsteplassen på rankingen dersom han vinner Wimbledon. Skal han greie det, må han trolig overvinne Novak Djokovic i en semifinale. Ingen vil bli overrasket om Rafael Nadal venter i finalen for vinneren av et eventuelt møte mellom Federer og Djokovic.

- Federer er avhengig av å vinne en av de fire store turneringene dersom han skal opp på samme nivå som de to beste. Nadal og Djokovic har et mentalt overtak på ham, påpeker Francke.

Det er ingen overdrivelse. Serbiske Djokovic og Mallorca-fødte Nadal har spilt mot hverandre i de fire siste Grand Slam-finalene. Federer har i beste fall hatt en posisjon som treer på herresiden de siste par årene.

Likevel tror Eurosport-kommentatoren at Federer kan greie brasene på All England Lawn Tennis and Crocket Clubs berømte gressbaner.

- Tre kan vinne
- De tre store, Federer, Nadal og Djokovic, er de største favorittene. De tre er helt klart sterkere enn de andre. Federer og Djokovic har bedre sjanser til å ta Nadal på gress enn på grus, mener Francke.

Jan Frode Andersen mener Djokovic og Nadal skiller seg ut som to helt klare vinnerkandidater. I likhet med Francke utelukker heller ikke han at Federer kan gå hele veien, men bare dersom en annen spiller slår ut Nadal.

- Jeg har vanskelig for å se at Federer skal greie å slå Nadal. Han må håpe på at andre klarer å fjerne Nadal før en eventuell finale. Han har muligheten til å slå Djokovic i en semifinale, men slår ikke Nadal i en finale, spår Andersen i samtale med Nettavisen, og begrunner:

- Federer liker ikke å spille mot den typen spillere. På slutten av den andre uka er gresset slitt, ballen går tregere, og en får flere feilsprett som passer Nadal.

Andersen støtter imidlertid ikke påstanden om at sveitseren er ferdig i den absolutte verdenstoppen uten en Grand Slam-seier i år.

- Federer hadde matchballer mot Novak Djokovic i US Open i fjor. Djokovic var fjorårets klart beste spiller, men Federer var bare én ball fra å vinne. Han vant også seks turneringer i starten av denne sesongen. Det har han ikke gjort på mange år.

- Hvis Federer vinner OL ser jeg at det kanskje kan være en perfekt avslutning for ham. Han er fortsatt så god at han kan bestemme seg for å vinne to, tre eller fire Grand Slam-titler og ta seg opp i 20 til sammen. Men han kommer nok ikke til å fortsette lenge dersom han taper mange flere kvartfinaler i de store turneringene.

Sjarapova i rute
På kvinnesiden virker det som vanlig langt mer åpent. Maria Sjarapova (25) ble tidligere i sommer sin den tiende kvinnen som har klart å vinne alle de fire Grand Slam-turneringene da hun seiret i French Open.

Russeren er normalt en spiller som passer langt bedre på gress, som er underlaget i Wimbledon, enn på grus. Den første av hennes totalt fire Grand Slam-triumfer kom nettopp i Wimbledon allerede for åtte år siden.

Sjarapova er førsteseedet, og må finne seg i å ha et lite favorittstempel sammen med Viktoria Azarenka, fjorårsvinner Petra Kvitová og Serena Williams, mener Christer Francke.

- Hun kom til finalen i fjor, og har fulgte opp med finale i Australian Open og seier i French Open. Det er sterkt. At Sjarapova kom til finalen i forrige Wimbledon har hjulpet henne ganske mye, sier Francke om 25-åringen, som har slitt mye med skader og ustabile prestasjoner siden gjennombruddet i 2004.

- Maria Sjarapova er min største favoritt. Hun var god i Paris og vant endelig en Grand Slam igjen. I tillegg ble hun én av de få damene som har vunnet alle de fire Grand Slam-turneringene. Hun trives på gress, og vant Wimbledon allerede da hun var 17 år. Mye taler for at det blir henne igjen, istemmer Jan Frode Andersen.

- Serena Williams blir også farlig hvis hun får en enkel vei gjennom de første rundene. Spesielt om hun går tosettskamper og ikke bruker for mye krefter på veien. På sitt beste er det ingen som stopper Serena, mener Andresen.

Kommentarer til denne saken