Fossesholm blir nemlig ikke med når langrennsjentene reiser til Italia på høydeopphold i slutten av uka, skriver Skiforbundet i en pressemelding tirsdag.

20-åringen ble syk under landslagets forrige høydesamling i september og har nå bestemt seg for å bli hjemme i Norge når Therese Johaug og de andre lagvenninnene setter seg på flyet om noen dager.

- Jeg var litt «hissig på grøten» på høydesamlingen i august og september, sier Fossesholm.

Det norske supertalentet har brukt tid på å komme seg tilbake i normal trening etter forrige reise og velger nå det hun opplever som et tryggere alternativ.

- Selv om jeg nå er tilbake i full aktivitet så prioriterer jeg, i samråd med trenerteamet, en sesongoppkjøring jeg er vant til, forklarer langrennsløperen.

Les også: Landslagstreneren oppgitt over misforståelser: - Mange som har et glansbildeforhold til at vi lever så forbanna sunt

- En liten smell

Langrennsekspert Torgeir Bjørn tolker det hele som at Fossesholm gikk på «en liten smell» under forrige høydeopphold.

- Sånn som det stod i pressemeldingen så ble belastningen for stor under forrige høydesamling, sier Bjørn til Nettavisen.

- I og med at det har sittet såpass lenge i etterpå, så tyder det på at hun har gått på en liten høydesmell.

Landslagstrener Ole Morten Iversen vil ikke kalle det en smell, men erkjenner at det ble for mye for 20-åringen under forrige høydeopphold.

NRK-ekspert Bjørn mener det derfor er fornuftig av Fossesholm å dra i nødbremsen.

- Når man først han kommet dit, så er det sikrest å droppe høydesamlingen nå når det er såpass tett inn på sesongen, sier Bjørn.

Eksperten er likevel tydelig på at det viktig for Fossesholm å takle høyden fremover.

- Det er en læringsprosess å opptre riktig i høyden. Hun er ung og må lære seg å trene i høyden, sier Bjørn.

Les også: Hisset på seg Bjørgen og hundrevis av nordmenn

Petter Soleng Skistad, langrennsekspert for TV 2, mener i motsetning til Bjørn at Fossesholm hadde hatt gått av å reise tilbake til høyden allerede nå.

- Jeg har bommet på høyde som det synger selv og vet akkurat hva det er snakk om. Men nettopp på grunn av at hun bommet med det, så kunne jeg tenkt meg at hun reiste med den erfaringen i bagasjen og gjorde alt riktig i høyden nå. Da kunne hun tatt med seg den erfaringen inn mot oppkjøringen til OL og i tillegg fått flere døgn i høyden, sier Skinstad til Nettavisen.

TV 2-eksperten forstår riktignok at Fossesholm som en ung og uerfaren utøver er skeptisk til å trene igjen i høyden allerede nå.

- Men jeg skulle gjerne sett at hun brukte anledningen til å nettopp skaffe seg den erfaringen og bruke det hun lærte seg i august og september til å justere seg inn. Da kunne hun brukt den erfaringen og det grunnlaget inn mot OL, sier Skinstad.

Les også: Beskyldningene mot Kowalczyk sjokkerte Bjørgen

Får støtte av landslagstreneren

Landslagstrener Iversen mener derimot at det er riktig av Fossesholm å bli hjemme i Norge, mens resten av laget reiser til Italia.

- Når hun skal forberede seg til sesong nå så er vi trygge på at det beste for henne med tanke på å være best mulig forberedt til Beitostølen, Ruka og Lillehammer er å gjøre det hun er trygg på, sier Iversen til Nettavisen.

Landslagstreneren forstår imidlertid at det kan være delte meninger om avgjørelsen.

- Man kan argumentere for begge deler, men vi ender opp med å gjøre det hun er mest komfortabel med. Og så stoler vi på de erfaringene hun fikk sist og de hun får i pre-camp i januar vil være mer enn nok til at hun kan gå fort i Beijing, forteller Iversen.

Flere av verdens beste langrennsløpere har valgt å legge sesongforberedelsene til høyden på grunn av OL i Beijing.

Skistadion i Beijing ligger på cirka 1800 meter og flere eksperter mener det kan være avgjørende tilbringe nok tid i høyden i forkant av lekene.

Bjørn tror imidlertid at Fossesholm skal kunne være godt forberedt til OL til tross for at hun går glipp av kommende høydesamling.

- Hun har hatt en samling og har lært mye av den. Hun har også tid til å fylle på i både desember og ikke minst i januar med en lang akklimatiseringsperiode. Det bør holde til at hun kommer opp på et normalt Fossesholm-nivå, sier Bjørn.

Heller ikke Skinstad vil avskrive det norske langrennstalentet.

- Det viktigste er tross alt å være i form til å kunne komme seg til et OL. Treningsjobben er uansett det viktigste, så jeg tror på ingen måte at vi skal avskrive Helene Marie Fossesholm, sier Skinstad.